вторник, 14 октомври 2014 г.

Руло с маскарпоне и сметана


Петковден се посвещава от православната църква на преподобна Параскева или Петка Българска.
Света Петка е закрилница на децата и поставя началото на зимните семейни празници.
Петковден бележи и края на стопанските дейности - есенната сеитба и прибирането на реколтата. От Петковден до Димитровден се забранява работата с вълна, кроене, шиене - за да не нападат хищниците стадата.
На Петковден на много места в България се правят т. нар. семейни служби, общоселски събори, на които се прави курбан.
Петковден е начален момент в започването на зимата и едновременно с това празник на една от най-уважаваните и почитани светици.
На този ден големият ни син празнува именният си ден. Цялото семейство му желаем от все сърце преди всичко много здраве, щастие и обич в семейството, реализация и късмет в живота. Макар и далече от нас, ние отбелязваме неговия празник и в негова чест е днешната ни трапеза.



Продукти за пастата за декориране:
  • 1 белтък (30 г)
  • 30 г кр. масло
  • 30 г пудра захар
  • 25 г брашно
  • 1 с. л. какао


Продукти за платката:
  • 4 яйца
  • 4 с. л. захар
  • 4 с. л. брашно
  • ванилия

Продукти за крема:
  • 250 г маскарпоне
  • 200 г заквасена сметана
  • 120 г шоколад за готвене
  • 4 с. л. пудра захар
  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • 2 банана

Преди да се започне приготвянето на рулото трябва на хартия за печене да се нарисуват желаните мотиви.



Приготвяне на пастата за декориране:
Маслото се разтопява и леко се охлажда.
Белтъкът се разбива на пяна и към него се излива маслото. Накрая се добавят пудрата захар, брашното и какаото. Всичко се смесва добре до получаването на еднородна паста.
Пастата се поставя в пош с тънък кръгъл накрайник. С него се очертават предварително нарисуваните мотиви, които се поставят в хладилник.


Приготвяне на платката:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Прибавят се пресятото брашно и ванилията. Разбърква се внимателно с шпатула до обединяването на продуктите.
Сместа се изсипва върху нарисуваните мотиви. Пече се на 180 градуса до леко порозовяване.
Готовото руло се обръща върху кърпа и хартията внимателно се отстранява.
Платката се разрязва с нужните размери на две части. Размера на тавата, в която съм пекла платката е 30/33 сантиметра.


Приготвяне на крема:
Маскарпонето и заквасената сметана се смесват. Прибавя се пудрата захар и се разбърква леко с лъжица.
Течната сметана се затопля до завиране. Към нея се прибавя нарязания шоколад и се разбърква до хомогенност. Така приготвеният ганаш се прибавя към смесените маскарпоне и заквасена сметана. Разбърква се до еднородност на съставките.

Сглобяване на рулото:
Отрязаната нарисувана платка се поставя във формата, в която преди това е поставено стреч фолио.

 
Поставя се 1/2 от крема и върху него се разполагат бананите.


Изсипва се и другата половина от крема, заравнява се и се поставя оставената платка, която се явява дъно на рулото.


Рулото се завива със стреч фолиото и се поставя в хладилник за 2-3 часа.
Охладеното и вече стегното руло се обръща в подходящ поднос и остава да му се насладите в хубава компания и чаша ароматно кафе. Ние също се почерпихме за здравето на сина ни.:)


Искам да изкажа благодарноста си на една невероятна майсторка на торти Ирина Чалъкова, която беше така любезна да сподели с мен рецептата за крема. Тук може да се запознаете и с нейните творения.




15 коментара:

  1. Красиво и вкусно! Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Много е красиво рулото,за вкуса нямам съмнения.Весел празник :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно! Много, много красиво! Направо ми останаха очите в рулото! Да ви е жив и здрав именника! Щастие, любов и много късмет за Петьо и всички ви!
    Целувки и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми допадна и рецептата, и техниката на изпълнението. Поздравления! Диана П.

    ОтговорИзтриване
  5. Nepremenno shte opitam, blagodarya za receptata i osobeno za pastata za dekorirane - za 1-vi pat shte opitam ^^

    ОтговорИзтриване
  6. Много примамливо, естетично, брилянтно изпълнено! Браво, Хриси, поздравления и честито на именника!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит да ви е именника,Хриси,много здраве и успехи му пожелавам!Рулото е невероятно красиво и със сигурност много празнично и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  8. Ами честит празник с това перфектно руло. Да е здрав, обичан, обичащ и винаги щастлив! Декорацията е просто приказна!

    ОтговорИзтриване
  9. Пожелавам много здраве и късмет на именника!
    Рулото е една истинска прелест, за вкуса изобщо не се съмнявам!
    Поздрави, Хриси!

    ОтговорИзтриване
  10. Много е красиво рулото.Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви, мили дами за хубавите пожелания! Благодаря ви и за хубавите думи относно рулото! На всички вас пожелавам здраве и прекрасни слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Хриси, с малко закъснение, но искрено пожелавам на сина ти здраве и благополучие! Прекрасно руло си направила за повода. :)
    Усмихната вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Както винаги си много мила!
      Спокойна вечер от мен!

      Изтриване
  13. Хриси възхитително красиво руло си направила. Дояде ми се едно парченце :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ани!
      Радвам се, че чрез снимка съм предизвикала апетита ти! :)
      Поздрави!

      Изтриване