вторник, 14 октомври 2014 г.

Руло с маскарпоне и сметана


Петковден се посвещава от православната църква на преподобна Параскева или Петка Българска.
Света Петка е закрилница на децата и поставя началото на зимните семейни празници.
Петковден бележи и края на стопанските дейности - есенната сеитба и прибирането на реколтата. От Петковден до Димитровден се забранява работата с вълна, кроене, шиене - за да не нападат хищниците стадата.
На Петковден на много места в България се правят т. нар. семейни служби, общоселски събори, на които се прави курбан.
Петковден е начален момент в започването на зимата и едновременно с това празник на една от най-уважаваните и почитани светици.
На този ден големият ни син празнува именният си ден. Цялото семейство му желаем от все сърце преди всичко много здраве, щастие и обич в семейството, реализация и късмет в живота. Макар и далече от нас, ние отбелязваме неговия празник и в негова чест е днешната ни трапеза.



Продукти за пастата за декориране:
  • 1 белтък (30 г)
  • 30 г кр. масло
  • 30 г пудра захар
  • 25 г брашно
  • 1 с. л. какао


Продукти за платката:
  • 4 яйца
  • 4 с. л. захар
  • 4 с. л. брашно
  • ванилия

Продукти за крема:
  • 250 г маскарпоне
  • 200 г заквасена сметана
  • 120 г шоколад за готвене
  • 4 с. л. пудра захар
  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • 2 банана

Преди да се започне приготвянето на рулото трябва на хартия за печене да се нарисуват желаните мотиви.



Приготвяне на пастата за декориране:
Маслото се разтопява и леко се охлажда.
Белтъкът се разбива на пяна и към него се излива маслото. Накрая се добавят пудрата захар, брашното и какаото. Всичко се смесва добре до получаването на еднородна паста.
Пастата се поставя в пош с тънък кръгъл накрайник. С него се очертават предварително нарисуваните мотиви, които се поставят в хладилник.


Приготвяне на платката:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Прибавят се пресятото брашно и ванилията. Разбърква се внимателно с шпатула до обединяването на продуктите.
Сместа се изсипва върху нарисуваните мотиви. Пече се на 180 градуса до леко порозовяване.
Готовото руло се обръща върху кърпа и хартията внимателно се отстранява.
Платката се разрязва с нужните размери на две части. Размера на тавата, в която съм пекла платката е 30/33 сантиметра.


Приготвяне на крема:
Маскарпонето и заквасената сметана се смесват. Прибавя се пудрата захар и се разбърква леко с лъжица.
Течната сметана се затопля до завиране. Към нея се прибавя нарязания шоколад и се разбърква до хомогенност. Така приготвеният ганаш се прибавя към смесените маскарпоне и заквасена сметана. Разбърква се до еднородност на съставките.

Сглобяване на рулото:
Отрязаната нарисувана платка се поставя във формата, в която преди това е поставено стреч фолио.

 
Поставя се 1/2 от крема и върху него се разполагат бананите.


Изсипва се и другата половина от крема, заравнява се и се поставя оставената платка, която се явява дъно на рулото.


Рулото се завива със стреч фолиото и се поставя в хладилник за 2-3 часа.
Охладеното и вече стегното руло се обръща в подходящ поднос и остава да му се насладите в хубава компания и чаша ароматно кафе. Ние също се почерпихме за здравето на сина ни.:)


Искам да изкажа благодарноста си на една невероятна майсторка на торти Ирина Чалъкова, която беше така любезна да сподели с мен рецептата за крема. Тук може да се запознаете и с нейните творения.




13 коментара:

  1. Красиво и вкусно! Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Много е красиво рулото,за вкуса нямам съмнения.Весел празник :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно! Много, много красиво! Направо ми останаха очите в рулото! Да ви е жив и здрав именника! Щастие, любов и много късмет за Петьо и всички ви!
    Целувки и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми допадна и рецептата, и техниката на изпълнението. Поздравления! Диана П.

    ОтговорИзтриване
  5. Nepremenno shte opitam, blagodarya za receptata i osobeno za pastata za dekorirane - za 1-vi pat shte opitam ^^

    ОтговорИзтриване
  6. Много примамливо, естетично, брилянтно изпълнено! Браво, Хриси, поздравления и честито на именника!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит да ви е именника,Хриси,много здраве и успехи му пожелавам!Рулото е невероятно красиво и със сигурност много празнично и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  8. Ами честит празник с това перфектно руло. Да е здрав, обичан, обичащ и винаги щастлив! Декорацията е просто приказна!

    ОтговорИзтриване
  9. Пожелавам много здраве и късмет на именника!
    Рулото е една истинска прелест, за вкуса изобщо не се съмнявам!
    Поздрави, Хриси!

    ОтговорИзтриване
  10. Много е красиво рулото.Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви, мили дами за хубавите пожелания! Благодаря ви и за хубавите думи относно рулото! На всички вас пожелавам здраве и прекрасни слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Хриси, с малко закъснение, но искрено пожелавам на сина ти здраве и благополучие! Прекрасно руло си направила за повода. :)
    Усмихната вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Както винаги си много мила!
      Спокойна вечер от мен!

      Изтриване