сряда, 1 октомври 2014 г.

Торта Цветя

Стилна и изящна торта, която направих с много желание и търпение.
 Рисунките видях в интернет и не ми дадоха мира докато не се пробвах. Колко добре са се получили, немога да преценя, но аз съм доволна :), защото само този, който е правил торти знае колко много труд и старание трябва да вложиш и най-вече много, много любов в направата на една торта.



Продукти за белтъчните блата:
  • 6 белтъка (180 г)
  • 200 г захар
  • 200 г орехи

Продукти за кафявият блат:
  • 1 яйце
  • 8 с л. захар
  • 100 мл прясно мляко
  • 120 г брашно 
  • 10 г бакпулвер
  • 2 с. л. какао

Продукти за сладкарския крем:
  • 500 г прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 150 г захар
  • 40 г брашно
  • 40 г царевично нишесте
Още необходими продукти за крема: 
  • 1 крем за торта Stilla dolce с вкус на сметана (купувам го от Кауфланд)
  • 10 г желатин
  • настъргана кора на 1 лимон

Продукти за шоколадовата глазура:
  • 150 г черен шоколад
  • 100 мл течна сладкарска сметана

Продукти за глазура Роял Айсинг:
  • 1 белтък (30 г)
  • 140-150 г пудра захар
  • 1/2 ч. л. лимонов сок
  • кокосови стърготини за паниране на борда

Приготвяне на белтъчните блатове:
Белтъците се разбиват заедно със захарта на гъст и плътен сняг. Към тях се прибавят смлените орехи.
Очертават се два кръга с диаметър 26 см на хартия за печене. 
Сместа се разпределя по равно върху кръговете.


Пекат се на 180 градуса до леко покафеняване на блата.

Приготвяне на кафявият блат:
Яйцето се разбива със захарта до побеляване, прибавя се прясното мляко и накрая брашното пресято с бакпулвера и какаото.
Сместа се изсипва във форма, застлана с хартия за печене с размер 26 см в диаметър. Пече на 180 градуса.

Приготвяне на крема:
Пригответе сладкарският крем както е показан тук.
Прибавете към желатина 50 мл студена вода и изчакайте да набъбне.
Пригответе крема за торта Stilla dolce, като го разбиете с 250 мл студено прясно мляко.
Разбийте с миксер сладкарския крем 3-4 минути и към него прибавете разтворения желатин.
Смесете двата крема, като разбърквате внимателно с шпатула до хомогенност

Сглобяване на тортата:
Отваряем ринг с размер 26 см се поставя на поднос. В него се слага единия белтъчен блат, намазва се с крем, поставя се кафявия блат, маже се отново с крем и отгоре се захлупва с втория белтъчен блат. От крема трябва да ви остане малко, за измазване на тортата отстрани.
Тортата се поставя в хладилник за около 2-3 часа да стегне.
Разтопява се шоколада на водна баня и към него се прибавя сметаната. Разбърква се до хомогенност и се излива върху тортата, като с леки движения на тортата се разпределя глазурата. Поставя се отново на студено за стегне шоколадовия ганаш.
Тортата се освобождава от ринга и се измазва отстрани с отделения крем. Панира се с кокосовите стърготини.

Приготвяне на глазура Роял Айсинг:
Белтъка се разбива леко. (може и с миксер) Постепенно към него се прибавя пудрата захар и накрая лимоновия сок. Консистенцията на глазурата трябва да не е твърда, а леко течна, за да може да се рисува с нея.














Глазурата се поставя в шприц с тънък и гладък накрайник и се рисуват цветя. С четка за рисуване се дооформят фигурите.




И накрая резултата - същинска наслада за очите и небцето. Заслужава си труда! :)



14 коментара:

  1. Без думи съ,голяма красота.И съм сигурна ,че е много вкусна.Тези цветя са страхотни.Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миме!
      Постарах се, и за вкуса, и за визията :)...и накрая се получи. :)
      Хубав и слънчев ден!

      Изтриване
  2. Стил и красота строи от тази торта.Поздравления,Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленка!
      Аз съм почитателка на по-стилните и изчистени форми. :)
      Прекрасен ден!

      Изтриване
  3. Разкошна торта,Хриси!Богата на вкусове,с различни блатове,много интересен крем,а рисунката е невероятна,много ми харесва!Поздравявам те за майсторството и вложеното време и труд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Много си мила!
      Добрите кулинари виждат и ценят вложеният труд и фантазия.
      Пожелавам ти слънце и радост! :)

      Изтриване
    2. Хриси много интересна технология за рисуване върху шоколад и торта, не се бях сещала. Чудесна е!

      Изтриване
    3. Веси, благодаря ти!
      Нали знаеш, в интернет идеи и рецепти много, стига да си подберем това, което най-много ни харесва и допада. :), но между другото крема си е лично моя ,,измишльотина'' :)

      Изтриване
  4. Една от друга по-хубави торти! Браво :* ! Я сложи и тортата от миналогодишния рожден ден на Дарката!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря...и щом казваш ще публикувам и нея :))
      И от мен прегръдки и целувки!

      Изтриване
  5. Невороятно вкусна торта. Направих я за рожденния си ден. Цветята ми не се получиха, но аз не съм майстор, като теб Христина. Благодаря ти за рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Павлина! Много се радвам, че тортата ви е харесала!
      Макар и по-сложни от направите им, тортите с различни блатове и кремове са невероятно вкусни.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  6. Ааау ,Хриси ! Това с белтъчена глазура е супер идея ! И е по лесно и бързо за изпълнение !!! А твоето изпълнение е суперско !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Славка! Много ме ласкаеш с твоя коментар!
      Поздрави и слънчев ден!

      Изтриване