Стилна и изящна торта, която направих с много желание и търпение.
Рисунките видях в интернет и не ми дадоха мира докато не се пробвах. Колко добре са се получили, немога да преценя, но аз съм доволна :), защото само този, който е правил торти знае колко много труд и старание трябва да вложиш и най-вече много, много любов в направата на една торта.
Продукти за белтъчните блата:
Продукти за кафявият блат:
Продукти за сладкарския крем:
Продукти за шоколадовата глазура:
Приготвяне на белтъчните блатове:
Рисунките видях в интернет и не ми дадоха мира докато не се пробвах. Колко добре са се получили, немога да преценя, но аз съм доволна :), защото само този, който е правил торти знае колко много труд и старание трябва да вложиш и най-вече много, много любов в направата на една торта.
Продукти за белтъчните блата:
- 6 белтъка (180 г)
- 200 г захар
- 200 г орехи
Продукти за кафявият блат:
- 1 яйце
- 8 с л. захар
- 100 мл прясно мляко
- 120 г брашно
- 10 г бакпулвер
- 2 с. л. какао
Продукти за сладкарския крем:
- 500 г прясно мляко
- 4 жълтъка
- 150 г захар
- 40 г брашно
- 40 г царевично нишесте
Още необходими продукти за крема:
- 1 крем за торта Stilla dolce с вкус на сметана (купувам го от Кауфланд)
- 10 г желатин
- настъргана кора на 1 лимон
Продукти за шоколадовата глазура:
- 150 г черен шоколад
- 100 мл течна сладкарска сметана
- 1 белтък (30 г)
- 140-150 г пудра захар
- 1/2 ч. л. лимонов сок
- кокосови стърготини за паниране на борда
Белтъците се разбиват заедно със захарта на гъст и плътен сняг. Към тях се прибавят смлените орехи.
Очертават се два кръга с диаметър 26 см на хартия за печене.
Сместа се разпределя по равно върху кръговете.
Пекат се на 180 градуса до леко покафеняване на блата.
Приготвяне на кафявият блат:
Яйцето се разбива със захарта до побеляване, прибавя се прясното мляко и накрая брашното пресято с бакпулвера и какаото.
Сместа се изсипва във форма, застлана с хартия за печене с размер 26 см в диаметър. Пече на 180 градуса.
Приготвяне на крема:
Пригответе сладкарският крем както е показан тук.
Прибавете към желатина 50 мл студена вода и изчакайте да набъбне.
Пригответе крема за торта Stilla dolce, като го разбиете с 250 мл студено прясно мляко.
Разбийте с миксер сладкарския крем 3-4 минути и към него прибавете разтворения желатин.
Смесете двата крема, като разбърквате внимателно с шпатула до хомогенност
Сглобяване на тортата:
Отваряем ринг с размер 26 см се поставя на поднос. В него се слага единия белтъчен блат, намазва се с крем, поставя се кафявия блат, маже се отново с крем и отгоре се захлупва с втория белтъчен блат. От крема трябва да ви остане малко, за измазване на тортата отстрани.
Тортата се поставя в хладилник за около 2-3 часа да стегне.
Разтопява се шоколада на водна баня и към него се прибавя сметаната. Разбърква се до хомогенност и се излива върху тортата, като с леки движения на тортата се разпределя глазурата. Поставя се отново на студено за стегне шоколадовия ганаш.
Тортата се освобождава от ринга и се измазва отстрани с отделения крем. Панира се с кокосовите стърготини.
Приготвяне на глазура Роял Айсинг:
Белтъка се разбива леко. (може и с миксер) Постепенно към него се прибавя пудрата захар и накрая лимоновия сок. Консистенцията на глазурата трябва да не е твърда, а леко течна, за да може да се рисува с нея.
Прибавете към желатина 50 мл студена вода и изчакайте да набъбне.
Пригответе крема за торта Stilla dolce, като го разбиете с 250 мл студено прясно мляко.
Разбийте с миксер сладкарския крем 3-4 минути и към него прибавете разтворения желатин.
Смесете двата крема, като разбърквате внимателно с шпатула до хомогенност
Сглобяване на тортата:
Отваряем ринг с размер 26 см се поставя на поднос. В него се слага единия белтъчен блат, намазва се с крем, поставя се кафявия блат, маже се отново с крем и отгоре се захлупва с втория белтъчен блат. От крема трябва да ви остане малко, за измазване на тортата отстрани.
Тортата се поставя в хладилник за около 2-3 часа да стегне.
Разтопява се шоколада на водна баня и към него се прибавя сметаната. Разбърква се до хомогенност и се излива върху тортата, като с леки движения на тортата се разпределя глазурата. Поставя се отново на студено за стегне шоколадовия ганаш.
Тортата се освобождава от ринга и се измазва отстрани с отделения крем. Панира се с кокосовите стърготини.
Приготвяне на глазура Роял Айсинг:
Белтъка се разбива леко. (може и с миксер) Постепенно към него се прибавя пудрата захар и накрая лимоновия сок. Консистенцията на глазурата трябва да не е твърда, а леко течна, за да може да се рисува с нея.
Без думи съ,голяма красота.И съм сигурна ,че е много вкусна.Тези цветя са страхотни.Поздравления :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миме!
ИзтриванеПостарах се, и за вкуса, и за визията :)...и накрая се получи. :)
Хубав и слънчев ден!
Стил и красота строи от тази торта.Поздравления,Хриси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленка!
ИзтриванеАз съм почитателка на по-стилните и изчистени форми. :)
Прекрасен ден!
Разкошна торта,Хриси!Богата на вкусове,с различни блатове,много интересен крем,а рисунката е невероятна,много ми харесва!Поздравявам те за майсторството и вложеното време и труд!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Много си мила!
ИзтриванеДобрите кулинари виждат и ценят вложеният труд и фантазия.
Пожелавам ти слънце и радост! :)
Хриси много интересна технология за рисуване върху шоколад и торта, не се бях сещала. Чудесна е!
ИзтриванеВеси, благодаря ти!
ИзтриванеНали знаеш, в интернет идеи и рецепти много, стига да си подберем това, което най-много ни харесва и допада. :), но между другото крема си е лично моя ,,измишльотина'' :)
Една от друга по-хубави торти! Браво :* ! Я сложи и тортата от миналогодишния рожден ден на Дарката!
ОтговорИзтриванеЦелувки!
Много ти благодаря...и щом казваш ще публикувам и нея :))
ИзтриванеИ от мен прегръдки и целувки!
Невороятно вкусна торта. Направих я за рожденния си ден. Цветята ми не се получиха, но аз не съм майстор, като теб Христина. Благодаря ти за рецептата
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Павлина! Много се радвам, че тортата ви е харесала!
ИзтриванеМакар и по-сложни от направите им, тортите с различни блатове и кремове са невероятно вкусни.
Поздрави и хубав ден!
Ааау ,Хриси ! Това с белтъчена глазура е супер идея ! И е по лесно и бързо за изпълнение !!! А твоето изпълнение е суперско !!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Славка! Много ме ласкаеш с твоя коментар!
ИзтриванеПоздрави и слънчев ден!