четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Английски бисквитки с три вида шоколад

В началото на м. юли бяхме поканени от големият ни син и снахата да им гостуваме в Лондон. Повода беше блестящото завършване на сина ни на University of Westminster. Цялото пребиваване там в две думи - вълнуващо и много емоционално. 
 Сина ни беше много добър гид и благодарение на него видяхме много от забележителностите на Лондон. Запозна ни и с историята на различни паметници и сгради. Разгледаме много красиви места, посетихме музеи, правихме си разходки из невероятните паркове - Сейнт Джеймс, Гринуич парк. Повозихме се на двуетажните автобуси и поплувахме с корабче по р. Темза, откъдето разгледахме уникални сгради - кръглата сграда, откъдето управлява лондонския кмет - Борис Джонсън, както и жилищата на обикновените англичани. Минахме и под моста Тауър Бридж. Нека само да спомена още посетени забележителности - Уестминстърското абатство, часовниковата кула Биг Бен, Парламента, Бъкингамският дворец, Трафалгарския площад,  О2 - една огромна зала за концерти, където пеят световно известни певци. Направихме си снимки и на Гринуичният меридиан - с единият крак на изток, а другия на запад.:)
 Много, много може да се разказва за тази уредена страна, но публикацията ми не беше за забележителностите на Лондон, а за тези типично английски бисквитки. Наред с английската морковена торта, хапнахме и от тези бисквитки, които много ни харесаха. За осъществяването им в моята кухня, главна заслуга има сина, който ми преведе рецептата.



Продукти:
  • 2 яйца
  • 350 г брашно
  • 225 г кр, масло
  • 175 г пудра захар
  • 175 г кафява захар
  • 300 г надробен шоколад (черен, млечен, бял)
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч. л. сол
  • 3 ванилии

Приготвяне:
В купа се смесват брашното, содата и солта.
В друга купа се поставя омекналото краве масло на стайна температура, заедно с двата вид захар и ванилията. Разбива се с миксер до пухкавост.
Прибавят се едното яйце и след като е усвоено от маслото, тогава се прибавя и другото яйце.
Миксера се намалява на ниска степен, като е желателно да се поставят приставките за тесто.
Постепенно се добавя брашното и накрая шоколада.
Сместа е доста мека, но това не трябва да ви притеснява.



Тестото се разделя на две части, като всяка част се поставя върху стреч фолио и с помощта на фолиото се оформя на руло с диаметър 5 сантиметра.
Поставят се в хладилника да се стегне тестото. Аз поставих във фризера за около 30 минути.
Постилат се тави с хартия за печене.
След като тестото се е стегнало се изважда само едното руло от хладилника. Нарязва се на шайби с дебелина около 1 см и половина. Всяка шайба се оформя между дланите на леко сплескано топче и се поставя в тавата на разстояние едно от друго. Не подценявайте разстоянието, защото при печене бисквитките се разливат.












Сладките се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса 9-10 минути. Не ги препичайте, бисквитите не хрупат, а се топят в устата.
В Англия има много голямо разнообразие относно какви са допълнителните добавки към тестото. Ядохме ги както с шоколад, така и със стафиди и сушени боровинки, и всички бяха превъзходни.


И докато си хапвате от английските бисквитки се разходете из красивите кътчета на Лондон.

Емблемата на Лондон - виенското колело


Мостът Тауър Бридж


Ето как си почиват англичаните след натоварения работен ден :)

Известен английски университет за дизайн, на който проекта на фасадата е на студенти

Гринуич парк

Гринуичният меридиан


Уестминстърското абатство


Парка Сейнт Джеймс


Английският парламент с часовниковата кула Биг Бен

...и ,,пазачите'' на Парламента

 О2 - зала за културни мероприятия

...и вътре в залата

Кръглата община, откъдето лондонският кмет управлява с твърда ръка :)

...и снимки мимоходом






Част от менюто ни в японски ресторант, където имаше опашка от чакащи да влязат в ресторанта, но ние имахме запазена маса :)



Торти предлагани в Китайския квартал 


От едно такова автобустче се излъгах да ям сладолед за 7 паунда :)

И накрая моя милост - щастлива и заредена с емоции за години напред :)


6 коментара:

  1. Прекрасна почивка сте си направили за хубав повод, Христина.
    Бисквитките сигурно са убийствено вкусни, предвид наличието на шоколада.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, гостуването в Лондон беше едно невероятно изживяване. Пожелавам го на всички! А тези бисквитки ни станаха любими!
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Сладури като бисквитките :*!
    Живи и здрави да сте пак да се разходите до Лондон!
    Прегръдки! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)))...щом казваш пак ще се разходим до Лондон, пък може и до Лорето да отскочим :))

      Изтриване
  3. Хриси...удивена съм, първо - не знаех, че имаш толкова голям син, второ - браво, честито на младежа - да има още и още успехи, трето - не очаквах толкова слънце и синьо небе от Лондон!
    Приятно ми беше да те видя и се черпя с бисквитки за ваше здраве и дано емоциите ти са все така хубави и занапред!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, имаме двама прекрасни сина, като младежа (бившият вече студент :) е баткото), с които много се гордеем. Снимки на младежите не съм публикувала по понятни причини.
      Това, което съм пропуснала в публикацията си беше, че Лондон ни посрещна с леко ръмене на дъжд, цяла седмица пече слънце и като си тръгнахме, на летището пак леко ни поръси дъждец. Децата - англичаните, казаха, че толкова слънце (5 дена подред) никога не е имало в Лондон.
      И на теб пожелавам хубави дни пълни с емоции! :))

      Изтриване