понеделник, 11 август 2014 г.

Лека торта с шам

В моментите, когато си мечтаем за нещо сладко, греховно и домашно приготвено ви предлагам да заложите на тази вкусна торта.
 Много нежен крем в комбинация с фин блат, покрита с плътен шам е изкушение за всички любители на сладкото.



Продукти за блата:
  • 5 белтъка (150 г)
  • 200 г захар
  • 80 г брашно
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 2 с. л. олио
  • настъргана кора на 1/2 лимон
Продукти за сладкарския крем:
  • 500 г прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 150 г захар
  • 40 г брашно
  • 40 г царевично нишесте
Още необходими продукти за крема: 
  • 2 с. л. какао
  • 1 крем за торта Stilla dolce с вкус на сметана (купувам го от Кауфланд)
  • 10 г желатин
  • настъргана кора на 1/2 лимон
Продукти за шама:
  • 4 белтъка
  • 300 г захар
  • 80 мл вода

Приготвяне на блата:
Разбийте белтъците с половината захар на гъст плътен сняг. Добавете солта, ванилията и олиото и разбъркайте на слаба скорост на миксера.
Пресейте брашното с бакпулвера и прибавете останалата захар.
Към белтъците на порции прибавяйте сухата смес и разбърквайте с шпатула. Добавете и настърганата лимонова кора.
Постелете кръгла форма с хартия за печене. Намажете хартията и стените на формата с мазнина. Изсипете сместа във формата и изпечете на 170 градуса.
Охладете блата на решетка.

Приготвяне на крема:
Пригответе сладкарският крем както е показан тук.
Прибавете към желатина 50 мл студена вода и изчакайте да набъбне.
Пригответе крема за торта Stilla dolce, като го разбиете с 250 мл студено прясно мляко.
Разбийте с миксер сладкарския крем 3-4 минути и към него прибавете разтворения желатин.
Смесете двата крема, като разбърквате внимателно с шпатула до хомогенност.
 Разделете крема на две части. Към едната част прибавете лимоновата кора, а към другата - какаото, размито с малко вода.
Изсипете всеки крем в отделен пош с кръгъл накрайник и ги поставете за 10 минути в хладилник.

Сглобяване на тортата:
Сложете блата в поднос. Шприцовайте в средата на блата малък кръг от кафявия крем, след това покрай него шприцовайте от белия крем.



Редувайте кремовете докато се запълни блата.
Поставете втори пласт с крем, само че започнете с белият крем и редувайки поставяйте бял върху кафяв и кафяв върху бял крем.


Приготвяне на шама:
Сложете на котлона захарта с водата и сварете сироп, като го варите около 5 минути. Разбийте белтъците на сняг и към тях на тънка струйка изсипете горещият сироп. Разбивайте до гъста и лъскава маса.
Поставете шама в пош с накрайник розичка и украсете тортата. Отгоре запечете леко шама с горелка.




Хубав и усмихнат да ви бъде денят с това сладко изкушение :)

8 коментара:

  1. Оооо, много хубава торта! Наистина сладко начало на деня и седмицата!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И нека не само денят, но както казваш цялата седмица да ни бъде сладка!
      Прегръдки и целувки и от мен!

      Изтриване
  2. Хриси,тортата е великолепна!С много и разнообразни кремове,а пък колко е красива,като за списание,поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Поласкана съм от хубавите думи!
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  3. Прекрасно! Само жегата тук ми пречи да скоча и да се задействам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Като захладнее тогава ще се задействаш :)

      Изтриване
  4. Отново заинтригуващо предложение, от което мисля да се възползвам. Поздравления за идеята! Диана Петракиева.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диде, радвам се, че такава голяма майсторка на торти като теб, съм заинтригувала с моето скромно предложение. Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване