Още като дойде сезона на черешите и мисълта ми беше да направя щрудел с тях, но все нещо друго излизаше на дневен ред. Не съм любител на вишните, но като ги имам трябваше и да ги оползотворя, и така вместо с череши щрудела се получи с вишни.
Продукти:
- 400 г листи за баница (12 бр. )
- 2 яйца
- 4 с. л. захар
- 120 мл олио
- 120 г пшеничен грис
- 150 г кисело мляко
- 8 г бакпулвер
- 2 ванилии
- 1.300 г изчистени от костилките вишни
- 150 г захар (може да увеличите захарта)
- 90 г царевично нишесте
- 50-60 г натрошени бадеми
Приготвяне:
Вишните се поставят в съд с незалепващо покритие. Посипват се със захарта и се поставят на котлона. Бъркат се често и след като леко поомекнат се добавя нишестето размито с малко вода. Отстраняват се от огъня и се оставят да изстинат.
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Добавят се олиото, млякото, гриса и ванилията. Разбъркват се и сместа се оставя настрана за около 10-15 минути.
Взема се един лист от корите, намазва се хубаво с четка от сместа, поставя се втори лист, намазва се и върху него се поставя трети лист, който също се намазва. В късият край се поставя от 1/4 от изстиналата плънка. Поръсва се с част от бадемите. Завива се на руло, като страничните части леко се подгъват навътре, за да не изтече плънката.
Рулото се поставя в тава постелена с хартия за печене.
По същият начин се приготвят и останалите 3 рула.
Отгоре наредените рула също се намазват с останалата смес.
Отгоре наредените рула също се намазват с останалата смес.
Пекат се предварително загряла фурна на 180 градуса 25 минути.
Рулата се режат напълно изстинали и се поръсват с пудра захар.
За един чудесен ден е нужно настроение, усмивки, кафе и вкусен сладкиш!
Да ви е сладко!
И красиво, и вкусно, и аз съм правила подобен навремето, по рецепта на Лулу, много е вкусно съчетанието на масло и вишни.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси! За любителите на по-киселичко с вишни, а за останалите - с череши, десертът е върховен.
ИзтриванеПоздрави!