Лахмаджун, наричано още турска пица, е ястие от турската и арабска кухня, представляващо тънко разстлано тесто посипано със смляно месо (агнешко или телешко) и зеленчуци. Обикновено се сервира с резен лимон, пресни зеленчуци и млечно-чеснов сос.
Продукти:
за тестото
- 600 г брашно
- 300 мл вода
- 2 с. л. зехтин
- 10 г суха мая
- 2 щипки захар
- 1 ч. л. сол
за гарниране
- 500 г телешко смляно месо
- 1 зелена чушка
- 1 червена чушка
- 3 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1/2 връзка магданоз
- 1 обелен домат
- 1 ч. л. червен пипер
- 2 ч. л. кимион
- сол на вкус
- черен пипер
Приготвяне:
Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят солта, захарта, зехтина и маята.
Замесва се меко нелепнещо тесто, което се поставя в намаслена купа и се оставя на топло да втаса.
Докато тестото втасва се прави сместа за гарниране.
В блендер се поставят нарязаните чушки, лук, магданоз и счуканите скилидки чесън. Зеленчуците се блендират - по на едро, не бива да стават на пюре.
Към каймата се поставят червеният и черен пипер, кимиона, сол на вкус, блендираните зеленчуци и нарязаният на ситно домат. Каймата се разбърква добре и се поставя в хладилника за 1 час.
Фурната се загрява на 240 градуса.
Тестото се разделя на 8 или 12 части. Аз разделих тестото на 12 части и пекох по 2 питки наведнъж.
Всяка част се разточва върху набрашнен плот на много тънък кръг и се поставя върху хартия за печене. Отгоре се разпределя каймата на тънък слой и хубаво се притиска с лъжица или пръсти.
Пече се в загрялата фурна до лек загар на тестото. Времетраенето, което може да бъде от 5 до 10 минути, е в зависимост от фурната и дали лахмаджуна се пече по-единично или по два наведнъж.
Поднася се с пресни зеленчуци и по желание с млечно-чеснов сос, който на нас много ни допадна.
Приятен апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар