понеделник, 15 юли 2019 г.

Сладкиш с праскови и белтъчна глазура


Много ароматен, сочен и вкусен сладкиш.

Продукти:
  • 110 г меко краве масло
  • 180 г захар
  • 4 жълтъка
  • 120 г заквасена сметана
  • 215 г брашно
  • 10 г бакпулвер
  • настъргана кора на 1/2 лимон
  • 2 ванилии

  • 4-5 обелени и нарязани праскови 

  • 4 белтъка
  • 180 г захар


Приготвяне:
Мекото масло се разбива хубаво заедно със захарта. Добавят се един по един жълтъците. След като сместа е станала хомогенна се добавя заквасената сметана и ароматите. 
Накрая се прибавя брашното пресято с бакпулвера. 
Получава се смес, която е малко по-гъста от кексово тесто. 

Тавичка с размер 26 см се постила с хартия за печене. Готовата смес се изсипва и върху нея се подреждат нарязаните праскови, като преди това леко се поръсват с малко брашно. 

Сладкишът се пече в предварително затоплена фурна на 180 градуса 20-25 минути. 

Докато сладкишът се пече, белтъците, заедно със захарта се поставят на водна баня. Разбъркват се периодически, и след като захарта се разтопи се отнемат от водната баня и се разбиват с миксер до плътност. 

Полуопеченият сладкиш се изважда от фурната и върху него се поставят разбитите белтъци. Аз ги поставих с помощта на пош с кръгъл накрайник, а може да се сложат и с лъжица. 

Тавичката се връща във фурната за още 20 минути. 

Опеченият сладкиш се изважда заедно с хартията от тавичката и се поставя върху скара да изстине. 


Да ви е сладко! 
Изпратете хубава мисъл и не мислете за нейният път...
Тя ще обиколи светът и ще се върне отново при вас! 


2 коментара:

  1. Много красиво, благодаря и за хубавите мисли, които породи у мен, изпратих ги, нека наминат и през теб, прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Всяка храна трябва да я приготвяме и поднасяме с хубави мисли, и така животът наистина ще бъде прекрасен!
      Поздрави!

      Изтриване