,, Знаеш ли как се прави дунапренена торта, една такава мекичка с бял крем, където едно време ми правеше майка и леля?" - Ами трябва да пробвам :) - отговорих аз на моят благоверен съпруг. И той пак подчертаваше - да е с бял крем, без сметана, а само с брашно и мляко :)
Милият той ... спомени и то сладки :)
Е, не може на рожденият му ден, да оставя човекът без торта с вкус на минало и от мен малко накипрена със съвременна премяна.
Здраве, здраве и пак здраве пожелавам на най-милият, обичан и обичащ съпруг!
И за да не се забравят старите вкусове, обичани от мнозина ето и рецептата, която беше в чаши, но аз все пак измерих и в грамажи.
Продукти:
за блатовете
- 4 яйца
- 330 г захар (2 ч. ч.)
- 250 мл прясно мляко (1 ч. ч.)
- 120 мл олио (1/2 ч. ч.)
- 360 г брашно (3 ч. ч.)
- 1 пак. амонячна сода
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 2 ванилии
за млечният крем
- 1 л прясно мляко
- 220 г захар (1 ч. ч.)
- 140 г брашно (7-8 с. л.)
- 250 г студено краве масло (в старата рецепта - 50 г)
- ванилия
за крема за измазване
- 250 г краве масло
- 250 г кондензирано мляко
- 400 г крема сирене
Приготвяне на блатовете:
Жълтъците се разбиват заедно със захарта до побеляване. (захарта няма да се разтопи, но това да не ви притеснява). Към тях се прибавят млякото и олиото. Разбърква се до разтопяване на захарта. Добавя се пресятото брашно с двата вида сода.
Белтъците се разбиват на сняг и се добавят към горната смес. Разбъркват се с шпатула.
Понеже реших моята торта да е с по-малък диаметър и по-висока, разделих сместа на 5 равни части. Може да се раздели и на три части. Изсипва се едната част във форма с диаметър 20 см, постелена с хартия за печене.
Блатът се пече в предварително загряла фурна на 180 градуса 12-13 минути. По същият начин се опичат и останалите блатове. Охлаждат се върху решетка.
Приготвяне на крема:
С част от млякото се разрежда брашното да стане на рядка кашичка. Прецежда се.
Останалото мляко заедно със захарта се загряват до завиране. Горещото мляко се излива на струйка към кашичката и се връща на огъня. Бърка се постоянно и кремът се вари 3-4 минути.
След като кремът се отстрани от огъня престоява около 3-4 минути и тогава се добавя студеното масло, нарязано на кубчета.
Ароматизира се с ванилия.
Отваряем ринг се разполага върху поднос. Поставя се първият блат, следва 1/4 от леко топлият крем, блат, крем и т. н., като се завършва с блат.
Тортата се оставя на студено за няколко часа.
Приготвяне на крема за измазване:
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Кондензираното мляко се смесва с кравето масло. Разбиват се с миксер. Прибавя се крема сиренето, като разбиването продължава до пухкава и гладка консистенция.
Тортата се освобождава от ринга и се измазва с крема.
Златната украса е от разтопен шоколад.
Желанието е изпълнено и то успешно ... рожденикът е много доволен, а аз удовлетворена, че го усмихнах и зарадвах :)
Страхотна торта, Хриси, красота! Обожавам белите торти! Да ти здрав, щастлив и все така обичан рожденика! Целувки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря много, Сонче!
ИзтриванеБлагодаря за хубавите пожелания!
Хриси, това творение видях във ФБ, и пожелах, но нека и тук - прелестна е тортата, много ми хареса външния и вид. Колкото до вкуса, аз нямам тези спомени, може би само на крема, но ще опитам някой ден непременно! Нека се радвате едн на друг с прекрасния ти съпруг още десетки години!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Веси!
ИзтриванеПоздрави и прегръдки!