понеделник, 29 юли 2019 г.

Старата дунапренена торта с нова премяна



,, Знаеш ли как се прави дунапренена торта, една такава мекичка с бял крем, където едно време ми правеше майка и леля?" - Ами трябва да пробвам :) - отговорих аз на моят благоверен съпруг. И той пак подчертаваше - да е с бял крем, без сметана, а само с брашно и мляко :)
Милият той ... спомени и то сладки :)
Е, не може на рожденият му ден, да оставя човекът без торта с вкус на минало и от мен малко накипрена със съвременна премяна.

Здраве, здраве и пак здраве пожелавам на най-милият, обичан и обичащ съпруг!

И за да не се забравят старите вкусове, обичани от мнозина ето и рецептата, която беше в чаши, но аз все пак измерих и в грамажи.

Продукти:
за блатовете
  • 4 яйца
  • 330 г захар (2 ч. ч.)
  • 250 мл прясно мляко (1 ч. ч.)
  • 120 мл олио (1/2 ч. ч.)
  • 360 г брашно (3 ч. ч.)
  • 1 пак. амонячна сода
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 2 ванилии

за млечният крем
  • 1 л прясно мляко
  • 220 г захар (1 ч. ч.)
  • 140 г брашно (7-8 с. л.)
  • 250 г студено краве масло (в старата рецепта - 50 г)
  • ванилия

за крема за измазване
  • 250 г краве масло
  • 250 г кондензирано мляко
  • 400 г крема сирене


Приготвяне на блатовете:
Жълтъците се разбиват заедно със захарта до побеляване. (захарта няма да се разтопи, но това да не ви притеснява). Към тях се прибавят млякото и олиото. Разбърква се до разтопяване на захарта. Добавя се пресятото брашно с двата вида сода. 
Белтъците се разбиват на сняг и се добавят към горната смес. Разбъркват се с шпатула.
Понеже реших моята торта да е с по-малък диаметър и по-висока, разделих сместа на 5 равни части. Може да се раздели и на три части. Изсипва се едната част във форма с диаметър 20 см, постелена с хартия за печене. 
Блатът се пече в предварително загряла фурна на 180 градуса 12-13 минути. По същият начин се опичат и останалите блатове. Охлаждат се върху решетка. 

Приготвяне на крема:
С част от млякото се разрежда брашното да стане на рядка кашичка. Прецежда се. 
Останалото мляко заедно със захарта се загряват до завиране. Горещото мляко се излива на струйка към кашичката и се връща на огъня. Бърка се постоянно и кремът се вари 3-4 минути. 
След като кремът се отстрани от огъня престоява около 3-4 минути и тогава се добавя студеното масло, нарязано на кубчета. 
Ароматизира се с ванилия. 

Отваряем ринг се разполага върху поднос. Поставя се първият блат, следва 1/4 от леко топлият крем, блат, крем и т. н., като се завършва с блат. 
Тортата се оставя на студено за няколко часа. 

Приготвяне на крема за измазване:
Всички продукти трябва да са със стайна температура. 
Кондензираното мляко се смесва с кравето масло. Разбиват се с миксер. Прибавя се крема сиренето, като разбиването продължава до пухкава и гладка консистенция. 

Тортата се освобождава от ринга и се измазва с крема. 

Златната украса е от разтопен шоколад.


Желанието е изпълнено и то успешно ... рожденикът е много доволен, а аз удовлетворена, че го усмихнах и зарадвах :)



4 коментара:

  1. Страхотна торта, Хриси, красота! Обожавам белите торти! Да ти здрав, щастлив и все така обичан рожденика! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много, Сонче!
      Благодаря за хубавите пожелания!

      Изтриване
  2. Хриси, това творение видях във ФБ, и пожелах, но нека и тук - прелестна е тортата, много ми хареса външния и вид. Колкото до вкуса, аз нямам тези спомени, може би само на крема, но ще опитам някой ден непременно! Нека се радвате едн на друг с прекрасния ти съпруг още десетки години!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Веси!
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване