сряда, 24 юли 2019 г.

Сюрмели кебап


Коконката като пусне едни съблазняващи кебапи, че нямаш търпение да съмне и да се затичаш към магазина за продукти. И къде ги намира такива вкусни ястия само тя може да отговори, но аз наистина не мога да устоя на нейните съблазни. И най-важното е, че мъжете вкъщи бяха доволни и удовлетворени от поредната вкусна вечеря.
Благодаря ти, Даре, че и този път благодарение на теб на масата имаше вкусна храна и усмихнати мъже!

Продукти:
  • 3 средни печени патладжани
  • 3 зелени печени чушки
  • 3 червени печени чушки
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2-3 с. л. зехтин
  • 1 с. л. краве масло
  • сол
  • черен пипер

за кюфтенцата
  • 500 г телешка кайма (моята беше смес телешко + свинско)
  • 1 глава лук
  • черен пипер
  • кимион
  • магданоз


Приготвяне:
Към каймата се прибавя настърганият лук и подправките. Омесва се хубаво и след това се правят кюфтеца с продълговата форма. От това количество кайма получих 12 кюфтенца. Поставят се в хладилника, докато се приготви зеленчуковата смес.

Няма да се спирам върху печенето на чушките и патладжана, само ще обърна внимание, че чушките трябва да са хубаво обелени и почистени от семките. Патладжана след като е опечен и обелен, трябва да престои в наклонен съд, за да се оттече горчивата вода. 
След това зеленчуците и чесъна се нарязват и се поставят в тиган с незалепващо покритие, в което е разтопено маслото и прибавен зехтина. 
Коконката е писала, че се готвят 5 минути, но ние обичаме зеленчуците да са минали повече топлинна обработка и затова ги готвих около 10 минути.
Овкусяват се със солта и черният пипер.  
Готовите зеленчуци се поставят в сервизна чиния или тавичка. 

Кюфтецата се приготвят върху сух тиган с незалепващо покритие, като се обръщат отвреме-навреме. Огънят не трябва да е силен. 
Готовите кюфтенца се поставят директно върху зеленчуковото канапе. 
За финал се разтопява 1 с. л. краве масло, поставя се 1/2 ч. л. червен пипер и ястието се полива. 

По желание може леко да се гриловат домати и люти чушки, но на нас не са ни от любимите и аз си спестих направата им. 

Снимките много пъти съм споделяла каква са ми мъка :) ... и този път не се получиха, но това не ме спря да споделя с вас това вкусно ястие от турската кухня. 



Приятен апетит! Насладете се на деня и споделете вкусна вечеря с любимите ви хора! 

10 коментара:

  1. Хриси, снимките ти са страхотни! Залепнах като ги видях :)
    Вкусно ви е било и на вас :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Даре!
      Благодаря и за прекрасната рецепта!

      Изтриване
  2. Ох, Хриси, и тук да си въздъхна :)
    Много апетитни снимки!

    ОтговорИзтриване
  3. Бих хапнала с голямо удоволствие Хриси.Браво.

    ОтговорИзтриване
  4. Направих си го това вкусно ястие и смело мога да кажа, че е много нефотогенично, така че снимките ти са супер! Благодаря за споделянето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Любче!
      Успокоих се относно снимките. :) Тези кюфтенца не бяха препечени, а като ги снимах и излязоха направо изгорели. С малко магия ги докарах горе-долу да изглеждат сносно.
      Радвам се, че и на вас се е харесал кебапа! Да ви е сладко!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Ох, страшни подстрекателки, бре! Чудно, чудно, чудно!
    А за снимките...занасяш се, само гледай какви ще са моите, да се срамувам от сега!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Голяма вкусотия..., а пък снимките голям зор, че да ги докарам и тях вкусни :)

      Изтриване