четвъртък, 19 октомври 2017 г.

Сиропирани мидички с орехов пълнеж


Продукти:
за тестото
  • 150 мл топло прясно мляко
  • 7 г суха мая
  • 1с. л. захар
  • 100 мл олио
  • 1яйце
  • щипка сол
  • 350-370 г брашно София Мел Класик

за пълнежа
  • 40-50 г царевично нишесте
  • 100-150 г орехи
  • 40 г разтопено краве масло за намазване на мидичките

за сиропа:
  • 700 г захар
  • 750 мл вода
  • пръчка канела
  • 1/4 лимон
  • щипка сол


Приготвяне:
Сухата мая се прибавя към топлото мляко, прибавя се и около 2-3 с. л. от брашното, разбърква се на кашичка и се оставя на топло да се активира маята.
Към вече активирата смес се прибавят олиото, яйцето, солта и останалото брашно.
Замесва се меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да почине 20 минути. 
Тестото се разделя на 12 еднакви части. Моето тесто беше 700 г и всяка част ми се получи по 58 грама. Оформят се на топчета.


Всяко топче се разточва на кръг с размер 20 сантиметра. При разточването се използва само нишесте. Правят се три камарки по 4 кръга, като между тях пак се ръси с нишесте.


Взема се едната камарка и се разточва тънко. 
Навива се на руло.
По същият начин се процедира и с останалите две камарки.
Всяко руло се нарязва напречно на колелца с дебелина 1 сантиметър. От руло излязоха по 16 броя. 


Колелцата се разточват леко и от единият край се поставят натрошените орехови ядки. Прихлупват се с другата половина. Краищата се притискат с вилица.

Оформените мидички се нареждат в тава и се намазват с разтопеното масло.

Пекат се на 180 градуса до зачервяване. 

Сиропът се приготвя, като захарта се залива с водата и се поставя на котлона. Като заври се поставя пръчката канела, солта и лимона. Сиропът се оставя да поври 5 минути.
Студените мидички се заливат с топлият сироп.


Добър апетит!


Рецептата е адаптирана от тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар