неделя, 9 април 2017 г.

Бъркан козунак


С нетърпение очаквах да дойде най-новата тенджера на Делимано Стоун Ледженд Кук § Бейк и да мога да се насладя на великолепните и' качества при приготвяне на различни ястия.
Заради наближаващите Великденски празници реших първата рецепта, която да направя в Стоун Ледженд Кук § Бейк Тенджера е един по-различен, но не по-малко ароматен козунак.
Резултатът е впечатляваш. Край на хартиите за печене. Тестото се поставя директно в тенджерата, без никакво намазване. И накрая получаваме равномерно и перфектно опечен козунак.

Продукти:
  • 50 мл прясно мляко
  • 42 г прясна мая
  • 130 мл прясно изцеден сок от портокали
  • 2 яйца
  • 50г разтопено краве масло
  • 200 г захар
  • кората на 1 портокал
  • 2 ванилии
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 700-750 г брашно
  • 2-3 шепи стафиди


Приготвяне:
Към прясното мляко се поставя 80 мл вода. Течността се затопля и в нея се разтваря маята.
В купа се поставят всички продукти, без брашното и стафидите. Разбъркваt се с миксер. Сменят се бъркалките с тези за тесто и започва да се слага по-малко от брашното. Когато тестото стане на топка около бъркалките, тестото се прехвърля в намаслена купа и се оставя на топло да втаса. 
Втасалото тесто се изсипва върху плот и се разделя на три части.  Тестото не се меси. 
Всяка част се разплесква на елипса и в нея се поставят стафидите. Завиват се на фитили и се оплита плитка, чиито краища се подпъхват отдолу и козунака се поставя в Стоун Ледженд Кук § Бейк Тенджера
Оставя се отново на топло да втаса. 
Намазва се с разбит белтък, поръсва се с нарязани бадеми и захар кристал. 
Козунакът се пече на 160 градуса. 


Да ви е сладко! 
Весели Великденски празници! 

2 коментара:

  1. Какъв ли не козунак направих, време и е този бъркан да опитам. Изглежда чудесно, Хриси! Поздравления! Усмивки от мен, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Люси!
      Козунакът е лесен за направа и много ароматен. Заслужава си човек да го направи.
      Поздрави и прегръдки! :)

      Изтриване