След като пробвах грил тигана Деличия на Делимано с приготвянето на Медено пилешко филе с гриловани зеленчуци и стана перфектно, реших да тествам тигана как ще се справи и с тесто. Резултатът е страхотен :) Равномерно изпечени пърленки, вкусни и бързо приготвени.
Няма повече да хваля тигана (купете си и се уверете), а пристъпвам към рецептата.
И ако питате: защо са габровски пърленките, ще ви отговоря, защото съм от Габрово и ги приготвям, там в Балкана, където всяко едно приготвено ястие е с една идея по-вкусно от приготвеното на други места. :)
И ако не сте съгласни с мен ме поканете на вашата трапеза да разрешим спора :))
Продукти:
за пърленките
- 20 г прясна мая или 1 пак. суха
- 1 яйце
- 1/2 ч. л. сол
- 1 ч. л. захар
- 200 мл топла вода
- 3 с. л. олио
- 400-450 г брашно
- 50 г краве масло
за топеницата
- розови домати
- сирене
- 1 скилидка чесън
- сминдух
- чубрица
- магданоз
- зехтин
Приготвяне:
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят натрошената мая, яйцето, солта, захарта, олиото и водата. Замесва се меко тесто. Поставя се в купа намазана с олио, като тестото също се намазва, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
През това време се приготвя топеницата. Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета.
Към тях се добавят счуканата скилидка чесън и натрошено сирене.
Подправят се със сминдух, чубрица и ситно нарязан магданоз.
Накрая за разкош полейте топеницата със струйка зехтин.
Поставяте грил тигана Деличия директно на котлона и го пускате да загрява.
От втасалото тесто се късат топки, които се разточват с ръце. Колкото са по-небрежни, толкова са по-автентични.
Когато сензора на дръжката на тигана се оцвети в оранжево може да се сложат разточените пърленки да се пекат.
Като се зачервят от едната страна ...
се обръщат, да се зачервят и от другата страна.
Готовите пърленки се намазват от двете страни с краве масло.
Поднасят се със свежата топеница и не ви трябва нищо друго на масата, освен една изстудена балканска сливова :))
Да ви е сладко, приятели, и хапвайте с добро настроение!
Колко са запечени самоооо..... :) Чудни, чудни!
ОтговорИзтриванеВзимам си едничка за закуска, а ти се направи, че не си видяла ;)
Прегръдки, миличка!
Прегръдки и от мен, момиче мило!
ИзтриванеПочерпи се и се усмихни на наближаващата есен! :)
Чудесни пърленки, Хриси!
ОтговорИзтриванеОт написаното разбирам, че не активираш маята.
Не съм я слагала така, но явно, че става!
Хубав ден от мен!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеПравилно си разбрала, маята не съм я активирала предварително.
Забелязах, че дали е активирана предварително или не, резултата е един и същ.
Поздрави и усмихнат ден! :)
Чудесни пърленки Хриси, много апетитни и вкусни.И много атрактивно поднесени.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря, Ели!
ИзтриванеВкусни и весели почивни дни! :)
Ех, че вкусни пърленки, Хриси! И с тази свежа салатка от летни домати, представям си колко вкусно ухае около месата! Поздрави най-топли, мила!
ОтговорИзтриванеС моята топла прегръдка, вярвам че ще усетиш още повече вкусното ухание в моята кухня, момиче хубаво! :)
ИзтриванеНе бих започнала спор, това е габровска хитрост за да ме отклониш от пърленките:))). Чудесни са, Хриси и така поднесени не бих им устояла. Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, как ме разконсперира...Това е то да си габровец :), да си изпросиш гостуване чрез хитрос :)))
ИзтриванеПоздрави и усмивки, мила!
galina krasteva Визброените продукти има 50г,краве масло,а в описанието на приготовлението на тестото то не фигурира. За къде е това масло?
ОтговорИзтриванеВ текста съм посочила, че кравето масло е за намазване на готовите пърленки.
Изтриване