понеделник, 19 септември 2016 г.

Габровски пърленки със свежа топеница


След като пробвах грил тигана Деличия на Делимано с приготвянето на Медено пилешко филе с гриловани зеленчуци и стана перфектно, реших да тествам тигана как ще се справи и с тесто. Резултатът е страхотен :) Равномерно изпечени пърленки, вкусни и бързо приготвени.
Няма повече да хваля тигана (купете си и се уверете), а пристъпвам към рецептата.
И ако питате: защо са габровски пърленките, ще ви отговоря, защото съм от Габрово и ги приготвям, там в Балкана, където всяко едно приготвено ястие е с една идея по-вкусно от приготвеното на други места. :)
И ако не сте съгласни с мен ме поканете на вашата трапеза да разрешим спора :))

Продукти: 
за пърленките
  • 20 г прясна мая или 1 пак. суха
  • 1 яйце
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 200 мл топла вода
  • 3 с. л. олио
  • 400-450 г брашно
  • 50 г краве масло

за топеницата
  • розови домати
  • сирене
  • 1 скилидка чесън
  • сминдух
  • чубрица
  • магданоз
  • зехтин


Приготвяне:
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят натрошената мая, яйцето, солта, захарта, олиото и водата. Замесва се меко тесто. Поставя се в купа намазана с олио, като тестото също се намазва, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.

През това  време се приготвя топеницата. Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета.
Към тях се добавят счуканата скилидка чесън и натрошено сирене.
Подправят се със сминдух, чубрица и ситно нарязан магданоз.
Накрая за разкош полейте топеницата със струйка зехтин. 


Поставяте грил тигана Деличия директно на котлона и го пускате да загрява.
От втасалото тесто се късат топки, които се разточват с ръце. Колкото са по-небрежни, толкова са по-автентични. 
Когато сензора на дръжката на тигана се оцвети в оранжево може да се сложат разточените пърленки да се пекат.
Като се зачервят от едната страна ...


се обръщат, да се зачервят и от другата страна.


Готовите пърленки се намазват от двете страни с краве масло.

Поднасят се със свежата топеница и не ви трябва нищо друго на масата, освен една изстудена балканска сливова :))


Да ви е сладко, приятели, и хапвайте с добро настроение!  


12 коментара:

  1. Колко са запечени самоооо..... :) Чудни, чудни!
    Взимам си едничка за закуска, а ти се направи, че не си видяла ;)
    Прегръдки, миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и от мен, момиче мило!
      Почерпи се и се усмихни на наближаващата есен! :)

      Изтриване
  2. Чудесни пърленки, Хриси!
    От написаното разбирам, че не активираш маята.
    Не съм я слагала така, но явно, че става!
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Правилно си разбрала, маята не съм я активирала предварително.
      Забелязах, че дали е активирана предварително или не, резултата е един и същ.
      Поздрави и усмихнат ден! :)

      Изтриване
  3. Чудесни пърленки Хриси, много апетитни и вкусни.И много атрактивно поднесени.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Вкусни и весели почивни дни! :)

      Изтриване
  4. Ех, че вкусни пърленки, Хриси! И с тази свежа салатка от летни домати, представям си колко вкусно ухае около месата! Поздрави най-топли, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С моята топла прегръдка, вярвам че ще усетиш още повече вкусното ухание в моята кухня, момиче хубаво! :)

      Изтриване
  5. Не бих започнала спор, това е габровска хитрост за да ме отклониш от пърленките:))). Чудесни са, Хриси и така поднесени не бих им устояла. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, как ме разконсперира...Това е то да си габровец :), да си изпросиш гостуване чрез хитрос :)))
      Поздрави и усмивки, мила!

      Изтриване
  6. galina krasteva Визброените продукти има 50г,краве масло,а в описанието на приготовлението на тестото то не фигурира. За къде е това масло?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В текста съм посочила, че кравето масло е за намазване на готовите пърленки.

      Изтриване