петък, 9 септември 2016 г.

Пиле с бяло вино, коняк и билки


Продукти:
  • 1 пиле
  • 2-3 с. л. олио
  • 4 с. л. пилешки бульон
  • 2 скилидки чесън (счукани)
  • 220 л бяло вино
  • 2 с. л. коняк
  • 2. с. л. доматено пюре
  • сол
  • мащерка
  • розмарин
за пюрето:
  • 800 г картофи
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 с. л. заквасена сметана
  • 30 г краве масло
  • сол

Приготвяне:
Пилето се нарязва на порции. (по желание може да се обезкости) Поставя се в удобната тенджера Деличия на Делимано и се запържва с олиото. Благодарение на гладкото покритие храната не залепва и се приготвя с минимално количество мазнина. 
Добавя се бульона.
В купа се смесват виното, коняка, доматеното пюре и чесъна. Сместа се добавя към пилето. Поръсва се с мащерката и розмарина и се посолява.


Тенджерата се затваря с капак и се оставя да къкре на слаб огън около 20 минути.

Междувременно обелените и нарязани на дреbно картофи се сваряват и намачкват още топли. Прибавят се кравето масло, прясното мляко и заквасената сметана. Пюрето се овкусява със сол и по желание s черен пипер. Бърка се до получаването на хомогенна и пухкава смес. 



Пилето се сервира с картофеното пюре поръсено с пушен черен пипер, който му придава нотка пикантност. 


Да ви е сладко! 



2 коментара:

  1. Хриси, пилето изглежда много вкусно! Млясвам си мислено и ти пожелавам спорен нов ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Славяна!
      Прекрасен и усмихнат ден!

      Изтриване