понеделник, 26 септември 2016 г.

Питка Цвете ала Зуркан


Разкошна питка :), мека душичка, ароматна и неустоима ...

Продукти:

  • 250 мл прясно мляко
  • 100 г кисело мляко
  • 100 г заквасена сметана
  • 2 яйца - 1 жълтък за намазване
  • 3 с. л. олио
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 1 пак. суха мая (11г)
  • 700-750 г брашно

  • 30 г краве масло
  • 30 мл олио

Приготвяне:
Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят солта, захарта, топлото прясно мляко, киселото мляко, заквасената сметана, маята и яйцата. 
Киселото мляко и заквасената сметана ги претеглих с помощта на дигиталната кухненска везна Астория на Делимано, която е много удобна с допълнителната купа от неръждаена стомана. 
Вмомента е на промоция, така че може да се възползвате от добрата и' цена и се снабдите с ценен помощник в кухнята. 


И така, от поставвените продукти в брашното се замесва меко тесто. Поставя се в купа, намазва се с олио, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.

Тестото се премесва леко. От него се отделя около 150-170 г, което ще се използва за среда на питката. 
Останалото тесто се разделя на четири равни части.


Всяка част се разточва на кръг с размери 30 сантиметра.
Кръговете се поставят един върху друг, като помежду тях се маже с разтопеното краве масло смесено с олиото.
Кръгът се разделя на шест сектора.

Взема се единият триъгълник и се разрязва по този начин.


След това се процедира така :)





Шестте елемента се подреждат в тава с размери 28 см.  Отделеното тесто се разточва на лента, намазва се с мазнината и се навива на руло. Поставя се в средата на питката. Тавата се оставя на топло да втаса питката. 

Втасалата питка се намазва с отделеният жълтък, размесен с няколко капки прясно мляко и олио.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса. 

Питката е на феноменалната майсторка на тестото Валентина Зуркан, но идеята видях и взаимствах от Malina Vanovska, за което много и' благодаря! 

https://www.youtube.com/watch?v=sluLs2sKX7Y&feature=share

Това е линк към видеото, където можете да видите изпълнението на самата Валентина Зуркан. 


Да ви е сладко!

16 коментара:

  1. Питката изглежда фантастично! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Голяма красота е тази питка, Хриси! Аз още не се чувствам много веща в тестата, но по-добре да рискувам, пък ти си дала толкова добри и нагледни описания! Благодаря, мила! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Хриси, прекрасна е! Чудесно е, че описваш подробно и начина на приготвяне! Благодарности!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Хриси, страхотна е! Страх-ооооо-тна!
    Добре, че няма снимка на парче... добре че няма...
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Хриси,
    много красива и интересно направена питка.Изгледах видеото за по - нагледно изпълнение на живо и добих пълна представа.Ще пробвам да направя тази питка за някой празник, ще бъдат всички очаровани.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Танче, Люси, Инче, Габи, Ели благодаря ви сърдечно момичета, за хубавите думи!
    Много ме зарадваха вашите коментари!
    Бъдете здрави и много щастливи!
    Прегръдки за всички вас! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Вълшебна празнична питка, Хриси, майсторска ...
    слънчево златиста, красиво оформена, неустоимо апетитна!
    Страхотно представяне, поздравления и много комплименти за теб.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Дианка, за хубавите думи!

      Изтриване
  8. Цялото ми възхищение за тази красива и със сигурност много вкусна питка.Дори само с поглед може да обхване вкус аромат и множество други приятни усещания Благодаря и от мен Христина! С нетърпение очаквам нови изненади.

    ОтговорИзтриване
  9. Цялото ми възхищение за тази красива и със сигурност много вкусна питка.Дори само с поглед може да обхване вкус аромат и множество други приятни усещания Благодаря и от мен Христина! С нетърпение очаквам нови изненади.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, сърдечно благодаря Ваня, за хубавите думи, които стоплиха душата ми!
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Здравей, Хриси! От много време следя и харесвам публикациите в блога ти. Искам да ти благодаря за чудесната рецепта! Твоята питка беше моят избор за почерпка за рождения ден на дъщеричката ми. Получи се чудесна на вкус. Единственото, за което съжалявам е, че не успях да постигна прекрасният външен вид на твоята. Включих рецептата в моя блог, за което се надявам да нямаш нищо против. Може да я видиш, ако желаеш. Благодаря още един път! Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стани, много се радвам, че си се доверила и направила моя рецепта за най-хубавия ви празник!
      Удоволствие е за мен да видя питката в твоя блог!
      Поздрави и прегръдки на малката рожденичка! :)

      Изтриване
    2. Благодаря за добрите думи, Хриси! Сърдечни поздрави!

      Изтриване