Продукти:
- 300 г топло прясно мляко (по рецепта е вода)
- 3 яйца - 1 жълтък за намазване
- 1 пак. суха мая (11 г) или 1/2 жива мая
- 1 ч. л захар
- 1 ч. л. сол
- 3 с. л. олио
- 650-700 г брашно
за плънката:
- 350 г сирене
- 40 г свинска мас
- 40 мл олио
- сусам за поръсване
Приготвяне:
В топлото прясно мляко се разтваря захарта и маята.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят двете яйца + единия белтък, солта, олиото и разтворената мая. Замесва се меко тесто, което се оставя на топло 20 минути.
Разделя се на 6 части.
Взема се едната топка и се разточва на кръг с размера на тавата. В моя случай 32 сантиметра.
Кръгът се поставя в тавата, която е постелена с хартия на печене. Намазва се с разтопената свинска мас, смесена с олиото и се поръсва със сиренето.
Разточва се втората топка, намазва се с мазнина, поръсва се със сиренето и така се процедира с останалите топки, като последната не се маже с мазнина.
Питата се нарязва на равни квадрати. (не като моите :)), намазва се отделения жълтък, разреден с капки прясно мляко и се поръсва със сусам.
Тогава питата се оставя да втаса.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Да ви е сладко, с много усмивки и слънчево настроение! :)
Рецептата е адаптирана от тук.
И аз съм и хвърлила око точно на тази, която си посочила, Хриси!
ОтговорИзтриванеПопадна ми из фейсбук и не се стърпях да надникна за рецептата, а после даже и да си запиша.
Ще я опитам обезателно, щом я препоръчваш и ти.
Хубав ден и прегръдки!
Габи, много е вкусна питата и няма да съжаляваш, ако я направиш!
ИзтриванеПрегръдки и прекрасна нова седмица, мила! :)
Страхотна е, Хриси! Пухкава и пълна със сирене :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав неделен ден!
Сърдечно благодаря, Пепи!
ИзтриванеПоздрави и усмихнати есенни дни! :)
Браво, Хриси! Толкова апетитна и вкусна питка!
ОтговорИзтриванеХубава и усмихната неделя!
Бети, радващо е да получа похвали от такава кулинарка като теб!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Весела есен! :)
Само снимките като погледне човек и започва да преглъща. Майсторка си, Хриси!
ОтговорИзтриванеБлагодарим ти за поредната страхотна рецепта!
Слънчев ден!
Благодаря ви, момичета! Много сте мили!
ИзтриванеПоздрави и слънчеви есенни дни! :)
Благодаря! :)
ОтговорИзтриванеХриси, голям майстор си! Изглежда невероятно! поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Радост!
ИзтриванеПоздрави и уютна вечер! :)
Хриси, нали съм си македонка, гарантирам с две ръце, че това е една супер вкусна питка! С баба ми я правим често, макар тук да я наричат "Попарник".Направила си я направо като произведение на изкуството - браво! Най-сърдечни поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеЛюси, много ме изненада с македонското в теб :) Ти затова ли си такава фурия??? :))
Изтриване...и много се радвам, че човек който е запознат с македонската кухня ми отправя тези комплименти!
Прегръдки сърдечни, македонско девойче! :))
Христинче, блога ти е едно невероятно вкусно място. Разваляш ми диетата с тез вкусотии, да знаеш:)
ОтговорИзтриванеАля, благодаря за ,,вкусното място'' и нека не си разваляме хубавите фигури с диети :)))
ИзтриванеО, ще си взема поне две такива квадратчета:))
ОтговорИзтриване...и като ги хапнеш, Веси, ще посегнеш и за трето :))
Изтриване