Хумус е хранителна паста от Близкия Изток, направена от нахут и сусамов тахан, овкусена със зехтин, лимонов сок, кимион, чесън, червен пипер.
Хумусът се използва за рязадка или гарнитура на много основни ястия.
Продукти:
- 300 г сварен нахут
- 2 с. л. сусамов тахан
- 50 мл зехтин
- 1/2 ч. л. сол
- 3 с. л. лимонов сок
- кимион
- щипка черен пипер
- червен пипер
Приготвяне:
Ако не използвате сварен нахут, той предварително се накисва за 24 часа, измива се и се сварява до омекването му.
След като изстине нахута се почиства от люспите. Поставя се в голямата чаша на Нутриблет от Делимано.
Към него се добавят зехтина, лимоновия сок, сусамовия тахан, черния пипер и солта.
Към него се добавят зехтина, лимоновия сок, сусамовия тахан, черния пипер и солта.
Върху чашата се поставя екстрактор острието и се поставя върху основата на мотора на Нутрибулета от Делимано.
Сместа се блендира до хомогенност. Ако прецените, че хумуса е с по-гъста консистенция го разредете с част от водата, където е врял нахута.
Хумуса се поднася поръсен със зехтин и червен пипер.
И в компанията на прясно изпечени френски багети, с кацнал върху него сушен домат става неустоим ;)
И в компанията на прясно изпечени френски багети, с кацнал върху него сушен домат става неустоим ;)
Весел и усмихнат уикенд! :)
Или върху препечена филийка! Подсети ме за тази вкусотия.
ОтговорИзтриванеХистинка, много ефектно си го поднесла!
Благодаря, Инче!
ИзтриванеКакто и да поднесем хумуса, все е много вкусен!
Поздрави! :)
На Бъдни вечер цялото ми меню беше от твоя блог Хриси, а този вкусен хумус обра точките.
ОтговорИзтриванеМного ме зарадва за доверието и оказаното внимание!
ИзтриванеБъдете здрави и винаги усмихнати! :)