вторник, 1 септември 2015 г.

Сладко от зелени (неузрели) смокини



Продукти:
  • 500 г зелени смокини
  • 1 кг захар
  • 1/2 ч. л. лимонтозу

Приготвяне:
Смокините се почистват от дръжките и всяка се надупчва на няколко места. 
Варят се в три води по около 5-6 минути, като след всяко варене смокините се измиват със студена вода.
Сварява се захарен сироп от захарта и 300 мл вода. Пускат се в него смокините и се варят на силен огън до леко сгъстяване на сиропа.
Смокините се оставят в сиропа 12 часа.
След това се включва котлона и варенето продължава до капка капната върху чиния да не се разлива.
Малко преди да се отнеме сладкото от огъня се прибавя лимонтозуто.
Топлото сладко се налива в затоплени буркани. Бурканите се обръщат с капачките надолу до пълното им изстиване.

Сладкото от зелени смокини е много подходящо за добавка към различни сладкиши.
Може да погледнете тези невероятно вкусни Сладоледена торта и Снежна френска селска торта, които са със сладко от смокини.


Да ви е сладко!

Във връзка с тази ми публикация възникна една полемика, относно доколко са зелени зелените смокини в моето сладко. :) И г-н Станимир Славов ме светна за видовете смокини. Те били мъжки и женски, пък аз всяка година като отида на морето и си набирам узрели и зелени (неузрели) смокини без да правя разлика в пола. Сварявам си сладкото от тях, а рецептата гледам от една доста стара книга от 1966 г ,,Домашно консервиране на хранителни продукти".  Но това сладко, което ви го предлагам не било от зелени смокини, а от неузрели. :)
Прилагам и линк и вие да прочетете за мъжките и женските смокини.
И ако има като мен заблудени относно зелените и неузрелите смокини, вече да знаят разликата :)
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?t=2117

14 коментара:

  1. Чууудно е, Хриси. При нас вече не са зелени за съжаление. Даже започват да преминават, но догодина ще си направя. Поздрави и усмихнат вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, при нас пък въобще няма смокини :( Аз си ги нося от морето.
      Догодина ще направиш и такова сладко, мила. :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Впечатли ме твоята рецепта, Хриси! Имам смокиня в двора, правя сладко, но по други начини. Даде ми още една страхотна идея!
    Благодаря, и хубав септември!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, както писах и на Габи, при нас зимите са много студени и смокини не виреят за жалост...толкова много ги обичам.
      Завиждам благородно за смокинята в двора ви :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Сладкото чудно, ама снимките жестоки!
    :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз със сладко от смокини немога да те впечатля, но се радвам на оценката на снимките :))
      Целувкииии!!!

      Изтриване
  4. Хриси, присядам на това столче и всичките смокинки... Ще им се зарадвам и то много! :)
    Страхотно изглежда!
    Поздрави сърдечни. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      Заповядай, поседни и се почерпи. Аз слагам и кафето :))

      Изтриване
  5. Хриси, много романтични снимки, както обичам да казвам - като от Бурда.
    А за сладкото - нямам съмнение - едно от любимите ми е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, много ти благодаря за високата оценка за снимките!
      И на мен това сладко ми е от най-любимите :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Леле, и защо трябваше да ме препращаш към двете торти сегааааа:(((

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ...защото вкуса им е прекрасен, Веси! :)))

      Изтриване