петък, 28 август 2015 г.

Печени сини сливи


Сините сливи могат да се консервират по-много различни начини, но аз ви предлагам най-вкусния и най-лесен начин за сладко от тези ароматни плодове.

Продукти:
  • 2.500 кг изчистени от костилките сливи
  • 1 кг захар
  • 4-5 листа индрише


Приготвяне:
Сливите се измиват, разрязват се наполовина и се изчистват от костилките. 
Поставят се в дълбока тава, посипват се със захарта и се поставят в силна фурна. 
Пекат се до сгъстяване, като отвреме навреме се разбъркват. 
Проверяват се за готовност по стандартният начин. Капка от сиропа поставена върху чиния да не се разлива.
Малко преди да се извадят от фурната се прибавя индришето. 

Готовото сладко, топло се насипва в бурканчета, затваря се и се обръща с капачката надолу до пълното му изстиване. 


Да ви е сладко! 

16 коментара:

  1. Много хубаво е станало! И аз днес исках да смая Роби с печено сладко(не беше чувал за такова), ама не прецених тавата, тясно му беше вътре и сега имам да чистя фурна, а сладкото доварих на котлона! :)
    Ще опитам пак в близките дни!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има и за вас от сладкото. Дано тази мисъл те успокоява при чистенето на фурната :)
      Прегръдки!!!

      Изтриване
  2. Не съм опитвала печено сладко, но предполагам, че е вкусно.
    Взимам си с една голяяма лъжица от твоето!
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, сладкото от печените сливи е едно от най-хубавите и ароматни. Имаш ли възможност непременно си направи.
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Много хубаво се получава, а моята рецепта е: 3 кг. сливи, 1 кг. захар и към края на варенето се прибавя 1 винена чаша винен оцет, а сливите се варят с пръчка канела, която после се изважда . Започва да мирише на есен...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никога не съм чувала за добавяне в сладкото толкова много винен оцет, но щом казвате може и да е хубаво :)
      А колкото до ароматите, всеки сам си преценява какви миризми да използва :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. А лимонтузу не се ли слага?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лимонтозу не слагам. Така пека сливите от много години и не съм имала проблем с консервирането.

      Изтриване
  5. Чудесно е станало, Хриси! Всякакви начини за приготвяне на сливи харесвам! Чинийката ти е страхотна!
    Хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Бети! :)
      Прекрасни дни!

      Изтриване
  6. Прекрасно е печеното сладко. И моята рецепта е същата,но утре ще пробвам 1кг.захар на 3 кг. сливи,защото много сладко ми дойде.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен!
      Печените сливи могат да се направят дори и без захар, стига сините сливи да са достатъчно сладки.

      Изтриване
  7. Изчиствам 2 кг. сливи, поставям в тава с меката част нагоре, посипвам с 600 гр. захар и оставям да престоят 1 нощ. На другия ден ги поръсвам с мъничко лимонтозу и ги пека. Не слагам никакви миризми, канели и т.н. Топли ги насипвам в бурканчета и обръщам с капачките надолу. Не ги обичаме прекалено сладки.

    ОтговорИзтриване