вторник, 24 февруари 2015 г.

Питка Листа


Продукти:
  • 200 мл прясно мляко
  • 200 мл вода
  • 1/2 кубче прясна мая
  • 1 ч. л. сол
  • 1 с. л. мед
  • 2 яйца - 1 жълтък за намазване
  • 3 с. л. олио
  • 700-800 г брашно

  • сусам
  • маково семе

Приготвяне:
Маята се разтваря в топлата вода + меда и една шепа брашно. Сместа се оставя на топло да се активизира маята.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, прясното мляко, олиото. яйцата и шупналата мая. Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса. 
За по-точно изпълнение на питката аз претеглих тестото и се получи 1.300 кг. От него отделих две части по 200 грама и останалото тесто разделих на осем еднакви части. Осемте части оформих на гладки топки.
Едната част от 200 г тесто се разточва на кръг с диаметър около 28 сантиметра. Разделя се на 8 сектора. На всеки сектор в средата се прави прорез и върхът на триъгълника се промушва два пъти през прореза. В широката част на триъгълника се поставя една от топките и върху нея се поставя усуканата част.

Всяка една част се подрежда в тава с размер 32 см, постелена с хартия за печене и намазана с мазнина.
От другата 200 г част се разточва лента с размери около 40/10 сантиметра. Намазва се с мазнина и се прегъва на две, откъм дългата страна. Там където е прегъната се правят леки нарези, лентата се навива на руло и се поставя в средата на питката.
Питката се оставя да втаса. Намазва се с отделеният жълтък, смесен с капки прясно мляко и олио. Отгоре се поръсва със сусам и маково семе.


Питката се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна.



Да ви е сладко и уютно с любимите ви хора!

Идеята за оформянето на питката е на Злати Минкова, за което и' благодаря! 

11 коментара:

  1. Много е красива, Хриси! Прекрасно си я описала стъпка по стъпка.
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  2. Хриси, тъкмо съм се навила да се уча на такива тестени вкустотий, твоята рецепта идва точно навреме :) Записана и ще се прави! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. О, Хриси, ама и ти си царица на тестата?;) Поздравления за красотата, която поднесе днес!

    ОтговорИзтриване
  4. Много оригинално оформление, Хриси! При теб виждам все много интересни питки, които не са сложни за реализация. :)
    А питката е като златно листенце! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви, момичета, мили! Много ме радват вашите коментари.
    Питката е много лесна за направа и естествено, като всяка питка е и много вкусна :)
    На всички пожелавам хубави и усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Много оригинална, много красива, лесна за изпълнение, но трябва на човек да му дойде идеята в главата! :)))
    Хриси, благодаря че сподели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, много неща като видиме и си казваме - то било лесно и елементарно, как не съм се сетила. Но истината е, че не е лесно раждането на нови идеи и затова се възхищавам на хората, които имат тази дарба.
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
    2. Христинка, направих я! Наистина е ефектна. Благодаря за споделената идея!
      Питка „Листа” - http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2015/03/blog-post_18.html
      Прегръдка

      Изтриване
    3. Инче, видях питката и много се зарадвах на твоето перфектно изпълнение!
      Поздравления, мила!

      Изтриване