вторник, 3 февруари 2015 г.

Кавърма в гювечета върху варени картофи


Нашите баби определено без да са били запознати с правилата за правилното приготвяне на храните са сътворявали едни от най-вкусните ястия. Слагали са глинения съд на печката, пуска ли са в него шепа от това, шепа от онова, подправяли са яхнийката с търпение и спокойствие, и накрая се е получавало нещо от рода - да си оближеш пръстите. 
Ние нямаме нито тяхното спокойствие, нито тяхното време, но можем при всеки по-удобен случай да си приготвим храната в глинени съдове.  

Продукти за 3 порции:
  • 300 г свинско месо
  • 3 глави стар лук
  • 5-6 печени пиперки
  • 10-12 маслини
  • чубрица
  • черен пипер
  • магданоз
  • 3 яйца
  • 150 г кашкавал
  • 3-4 големи варени картофа

Приготвяне:
Месото се нарязва на малки хапки. Поставя се в тефлонов тиган и се запържва до леко покафеняване. Към него се прибавя лука нарязан на полумесеци. Когато лука стане прозрачен се прибавят нарязаните печени чушки. Ястието се посолява и се готви до омекване на продуктите. Кавърмата се овкусява с подправките и се прибавят маслините.
Варените картофи се нарязват на кубчета и се разпределят в гювечетата.


Върху тях се поставя готовата кавърма.


Кашкавала се настъргва на ренде, разпределя се в гювечетата и отгоре се чуква по едно яйце. Поставя се в загряла фурна на 200 градуса и се запича до готовност на яйцето.


Да ви е сладко!

22 коментара:

  1. Хриси, ако знаеш как ми е пригладняло и как изкушаващо изглежда тази приятно запечена кавърма, не знаеш какво ми причиняваш...
    Много ми харесва идеята ти, а че е много вкусно нямам никакво съмнение :)
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, като комбинираме твоето хлебче с моята кавърма и...познай какво ще се получи...мммммм :)
      И от мен една голяма прегръдка!

      Изтриване
  2. И аз се нареждам за едно гювече и с повечко кашкавал, ако може :)!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ела, ела и ти при нас! Готвим по желание на клиента :), специално за теб с повечко кашкавал. :)
      Прегръдка и целувка!

      Изтриване
  3. Много обичам гювечета във всякакви варианти! Правила съм подобна кавърма, но с картофено пюре и наистина е уникално вкусно нещо! :) Чудесни са и твоите, Хриси! И съм съгласна с мнението ти за гърненцето и готвенето цял ден на печката или огнището. Тогава хората са имали други несгоди, но и нашите не са малко, нищо че сме улеснени откъм технологии, уреди и всякакви джаджи.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, у дома моите мъже са много трудни в яденето. Не признават никакви манджи и аз се чудя как да сътворя нещо различно от печено на фурна и скара. Иначе в блога ще има само скара, скара и пак скара :))
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. МММ, някаква класика. Трябва да ида в някоя планинска хижичка и ще ми дойде съвсем на място. Ама няма. Ще се задоволя с домашно такова;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, ами ние живеем в планински град, така че все едно сме на хижа. През прозореца у дома се вижда гората :)
      Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. Е, как се огладнява сега по никое време... Ама големи нерви и гладнишки "мазохизъм" съм развила покрай блоговете. Има да си чакам сега до сутринта, за да залъжа с нещо глада. ;)
    Хриси, прекрасни гювечета!
    Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, хапвай си когато и каквото ти се поиска, докато си млада. Не си измъчвай душичката. Килограмите ги ,,ловят'' годините :)
      Благодаря ти, мило момиче!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Чудесни са! Обожавам гювечета, а нямам у дома, следователно не приготвям.
    Взимам си едничко да залъжа глада до края на месеца, когато ще си отида вкъщи и ще приготвя в на мама гювечетата.
    Поздрави и усмихната сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, непременно се снабди поне с две гювечета. Храната приготвена там е божествена. Аз доста често приготвям храната в глинени съдове.
      Поздрави с една прегръдка!

      Изтриване
  7. Нови и вкусни рецепти, Хриси -
    идеите, снимките и представянето им са страхотни!
    Благодаря, поздрави за теб и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка!
      Малко препекох яйцето с кашкавала, но това не му пречи да предложа поне идеята за тези гювечета.
      Поздрави и от мен за един прекрасен ден!

      Изтриване
  8. Ах, Хриси, на закуска ме предизвикваш да се занимавам с обяда:))) чудесия! Прегръдки и прекрасен февруари!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, тези всички хубави коментари, включително и твоя ме усмихват и ме карат още повече да се старая в кухнята. Благодаря ти, мила!
      Прегръдка за прекрасен месец!

      Изтриване
  9. Хриси, страхотно зимно предложение!!!
    Туй и с пилешко ще стане трепач!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, с всякакво месце ще стане чудесно ястие! :)
      Благодаря ти, с пожелание за хубав и радостен ден!

      Изтриване
  10. Хриси, така вкусно приготвено и поднесено, кой ще устои на тази кавърма?! :)
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, благодаря ти! :)
      Поздрави и спокойна вечер и от мен!

      Изтриване
  11. Обичам всичко, направено в гювече, а твоето е толкова апетитно, че непременно трябва да се опита, Хриси!
    Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, малко го попрепекох, ама пак е вкусно :)
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване