петък, 13 февруари 2015 г.

Торта Сърце



Аз много не съм съгласна, че само един ден е ден на влюбените и любовта. Любов и обич трябва да има постоянно и да се празнува всеки ден, с една мила дума, с една усмивка, с един мил жест, с едно цвете ей така без повод...Много са начините да си изразяваме любовта и обичта към любимите хора. Не трябва да чакаме да дойде този ден и тогава да поднесем торта със сърце и тогава да покажем колко се обичаме. Думата ,,обичам те'' трябва да я казваме и чуваме всеки ден, и тогава ще се чувстваме специални.
И в противовест на всичко казано до сега и аз да ви предложа торта със сърце, но с уговорката, че у дома не се поднася такава торта само на този ден :)





Продукти за блата:
  • 10 белтъка (300 г)
  • 390 г захар
  • 150 г брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 2 ванилии
  • 2 с. л. олио

Продукти за крема:
  • 200 г бял шоколад
  • 250 г прясно мляко
  • 8 с. л. кокосови стърготини
  • 4 с. л. смлени бисквити
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 5 г желатин

Продукти за глазурата:
  • 80 г бял шоколад
  • 50 мл течна сладкарска сметана
  • 1 пак. червена глазура за торти
  • кокосови стърготини за паниране 

Приготвяне на блата:
Белтъците се разбиват с половината захар до плътност. Прибавят се ванилията, солта и олиото и се разбърква на слаба скорост на миксера.
Брашното заедно с бакпулвера се пресява и се добавя към белтъците. Прибавя се и останалата захар. Разбърква се с шпатула.
Сместа се изсипва във форма за торта с d 26 см, постелена с хартия и стените намазани с мазнина.
Пече се на 160 градуса около 40-50 минути.
Блата се оставя да изстине във формата и тогава се изважда.

Приготвяне на крема:
Шоколадът се начупва в млякото. Поставя се на котлона и се загрява до разтопяването на шоколада. Отмества се от огъня и се добавят кокосовите стърготини и бисквитите. Прибавя се желатина, който предварително е смесен с 20-30 мл вода да набъбне.  Сместа се оставя да изстине.
Сметаната се разбива до плътност и към нея се добавя горната смес. Разбърква се внимателно до хомогенност.

Сглобяване на тортата:
Блата се разрязва на три части. Взема се най-долната част, която е и най-равна, поставя се шаблон с форма на сърце и се изрязва внимателно по шаблона. Този блат е за най-отгоре.



Отваряем ринг се поставя в поднос. Поставя се един блат, върху него се разстила крем, следва блат, пак крем и най-отгоре се поставя блата с отрязаното сърце. Намазва се с крем, като от крема трябва да остане малко за замазване на борда на тортата.


Тортата се оставя на студено за около 1/2 час.
Шоколадът за глазурата се разтопява на водна баня. Прибавя се сметаната и ганаша се нанася върху тортата, като се стараем ганаша да не отива в сърцето.
Тортата отново се оставя на студено да стегне шоколада.
Охладена и стегната тортата се освобождава от ринга. Борда се намазва с отделеният крем и се панира с кокосови стърготини.
Червената глазура се приготвя по описанието на опаковката и се излива в сърцето.





Да ви е сладко, както е сладка любовта!




12 коментара:

  1. чудесна е Хриси,повече от прекрасна!
    Ще имате много специален ден,като ви пожелавам разбира се всичките ви дни да са изпълнени с любов!

    ОтговорИзтриване
  2. Много е красива, Хриси! Майсторка си!
    Разкошни снимки- толкова нежност има в тях.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Хриси, тортата е толкова нежна и красива! Блатовете са едни от любимите ми, а кремът ми звучи неустоимо вкусен! Поздрави и много обич да кръжи около теб всеки ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Ако кажа, че тортата е много красива, сигурно ще е малко! Съвършена! Личи си колко прецизно е украсена и колко любов лъха от нея! А идеята за сърцето ме впечатли много, записвам си я за бъдеща проба. :)
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Съвършена е точната дума! Бъдете винаги влюбени!
    Прегръдка и хубав ден!:*

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасна торта си сътворила, Хриси! Нежна и въздействаща, каквато е и любовта!
    :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  7. Хриси, наистина прекрасна торта и едва ли мога да кажа нещо повече за нея от изписаните вече коментари! Поздравявам те за прекрасната рецепта и изпълнение! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Ювелирно изкуство!
    Хриси, каква красива торта, браво! Моите най-искрени поздравления!
    Бъди винаги така сладко обичана. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Харесва ми уговорката, че такава торта не се поднася само в деня на влюбените! Няма нищо по-хубаво от това любовта да се усеща всеки ден! Желая ти го от сърце и ще се почерпя , макар и виртуално, от прекрасната ти торта!
    Хубава вечер, Христина!

    ОтговорИзтриване
  10. Hello I'am Chris !
    this is not a "spam"
    I suggest you to publicize your blog by registering on the "directory international blogspot"
    The "directory" is 17 million visits, 193 Country in the World! and more than 18,000 blogs. Come join us, registration is free, we only ask that you follow our blog
    You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
    Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
    Blog Url
    Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
    On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
    Imperative to follow our blog to validate your registration.Thank you for your understanding
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    Happy Blogging
    ****************
    i followed your blog, please follow back

    ОтговорИзтриване
  11. Мира, Габи, Снежи, Светле, Ивана, Вили, Люси, Гери, Иван, Тили много ви благодаря за хубавите думи, за прекрасните пожелания. На всички ви пожелавам нестихваща и споделена любов. Нека обичта винаги да властва в дома ви!

    ОтговорИзтриване