сряда, 21 януари 2015 г.

Желиран език


Продукти:
  • 2 свински езика
  • 2 моркова 
  • магданозени корени
  • дафинов лист
  • черен пипер
  • бахар
  • сол
Необходими са още:
  • кисели краставички
  • клонки магданоз


Приготвяне:
Езиците се поставят в тенджера под налягане. Към тях се прибавят останалите продукти и се варят 40 минути. 
Езиците се охлаждат обелват и се нарязват на тънки филийки.  
Взависимост в каква форма ще желираме езика, по нея си отмерваме и количеството необходим бульон. 
За 500 мл течност са необходими 10 г желатин, към който се налива 50-60 мл студена вода да набъбне. 
След като бульона се е утаил, се прецежда през марля.
Ако бульона е мътен е необходимо да се избистри.
Поставя се бульона на котлона и малко преди да заври към него се добавя 1 белтък, разбит леко с вилица. Вари се около 1-2 минути и се прецежда през марля. Пресеченият белтък улавя финните частици и избистря бульона. 
След като бульона се е охладил, но все още е топъл се прибавя набъбналият желатин. Разбърква се до разтварянето му. Получава се така нареченият аспик.
Във формата се налива малко от аспика. Формата се поставя в хладилник и когато аспика леко е стегнал се изважда и се аранжират морковите, киселите краставички и магданоза. 
Покриват се леко с аспик и се поставят отново в хладилник до стягане на аспика.
Нареждат се керемидообразно филийките езици, заливат се с аспик, поръсва се с дребно нарязани кисели краставички и моркови, и отново се поставя в хладилника да стегне.
Подреждат се останалите филийки езици, заливат се с останалият аспик, поръсват се кубченца моркови и кисели краставички и вече окончателно се поставя в хладилника до пълното желиране. 
Когато езикът напълно е желирал, формата се потапя за секунда във вряла вода и се обръща в поднодящ поднос. 
Ами това е :) Изглежда сложно, но не е, а е вкусно и ефектно. 
Задоволих желанието на моят съпруг, че нали знаете откъде минава любовта на мъжа...:)
Езиците, които той донесе не бяха само два и желанието му не беше само едно, но за това следващият път. 
Засега да ви е сладко, спокойно и уютно! 




  
   

12 коментара:

  1. С удоволствие ще хапна от това ястие. В къщи приготвям така желирано пилешко месо. Много го обичаме. И език съм правила, също става разкош. Но никога не съм слагала кисела краставичка. Ето още една вкусна идея. Благодаря!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Аля!
      Освен език и пилешко месо, може да се желира риба, мозък, яйца...въпрос на избор и желание.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  2. Много карсиво поднесено! И чудесна рецепта!
    Прегръдка, сестричке! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Много ми беше приятно за се заиграя с украсата.:)
      Прегръдки и прекрасен ден!

      Изтриване
  3. Чудесна рецепта и изпълнение Криси.Правила съм с пилешко месо, с език, със зеленчуци тази рецепта, а също и с плодове - като десерт.Наистина изглежда сложно, но не е, важно е да се накисне предварително желатина, за да набъбне.Но днес на пазара има много качествен желатин, който е идеален за приготвяне на различни студени предястия и десерти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Голямо е разнообразието при желираните предястия, за всеки вкус по нещо.
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  4. Хриси,невероятно вкусно предложение с език,а пък колко е красиво,погали ми окото!Поздравления за страхотната рецепта!Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила, Роси! Благодаря, ти!
      Хубава и спокойна вечер!

      Изтриване
  5. Хриси, нали питаше има ли нещо, което не харесвам... ;) Е, нито език харесвам, нито желирани месни ястия. ;) Но пък не пречи да ти кажа, че със сигурност е майсторски направено, изглежда чудесно!
    Поздрави и хубава вечер. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, и ние в къщи има доста неща, които не ядем. Малко сме традиционалисти, но моят съпруг харесва език и аз няма как да му откажа. :)
      Благодаря, ти за комплимента за направата, мила!
      Прекрасна вечер от мен!

      Изтриване
  6. Аз за разлика от Гери език обожавам :) и се нареждам там с чиния, да чакам резенче да отрежеш :) От мен - винцето.
    Хубав неделен ден, ХРиси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубав купон ще заформим, Пепи. Ех, че ще е весело!!! :))
      Хубава неделна вечер!

      Изтриване