вторник, 27 януари 2015 г.

Свински език с гъбен сос


Продукти:
  • 2 свински езика
  • 1-2 моркови
  • магданозени корени
  • черен пипер
  • бахар
  • дафинов лист
  • сол
за соса:
  • 250 г гъби
  • 2-3 с. л. брашно
  • 100-150 мл вино
  • черен пипер
  • мазнина

Приготвяне:
Езиците се сваряват с подправките, морковите и магданозените корени. Изваждат се да се охладят и се обелват. Нарязват се на тънки филийки.
Прецежда се част от бульона.
Гъбите нарязани на тънко се запържват в мазнина, след което се изваждат. 
В сгорещената мазнина се запържва брашното, докато получи светлозлатист цвят. Прибавя се топъл бульон. Бърка се постоянно с тел до гладка еднородна маса. Подправя се с виното, солта и черния пипер. Гъбите се добавят съм соса.
Филийки език се подреждат в чиния, гарнират се с пюре от картофи и се заливат със соса.
За разкош се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Да ви е сладко!




12 коментара:

  1. Хриси,при теб както винаги е не само вкусно,но и поднесено с финес!Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! За мен храната трябва да ни носи и визуална наслада :)
      Прекрасен ден и от мен!

      Изтриване
  2. Много, много апетитно поднесен език, Хриси! Вземам си парченце :) обиичам език всякакъв :)
    Поздрави и хубав вторник да ти е, нищо, че дъждовен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепи! Моят съпруг е най-голям почитател на езиците и повече в негова чест ги приготвям. Отделям ти цяла порция и да ти е сладко! :)

      Изтриване
  3. Прекрасно поднесено ястие, Криси .Рядко купувам език, доста скъп е в България.Но твоето ястие ме изкушава да го приготвя и украся по твоя начин.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря! Радвам се, че ти харесва моята рецепта!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Вкусно! Много обичаме език. Приготвям нещо подобно, но виното слагам във водата, в която врят езиците. Гъбите са новост, а поднасянето е толкова апетитно!
    Поздрави, Христина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили! За първи път чувам, че се варят с добавка на вино. Следващият път непременно ще пробвам. Благодаря за споделеното!
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
    2. http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2014/02/blog-post_28.html
      Това е рецептата.

      Изтриване
  5. Хриси, много обичам език, а твоят изглежда превъзходно!
    Лека нощ, ще го сънувам...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, тъкмо ти нагласих една порцийка и ти реши, че е време за лягане:)))

      Изтриване