неделя, 18 януари 2015 г.

Гъби в кайма


Интересни и същевременно много вкусни ,,облечени'' гъби.
Така приготвени могат да се сервират като основно ястие с подходяща гарнитура или да се аранжират в плато за предястие.
Продуктите са относителни взависимост колко гъби искаме да ,,облечем'' и колко са големи самите гъби.

Продукти:
  • 1/2 кг домашна кайма
  • черен пипер
  • чубрица
  • кимион
  • лук (по желание, аз не слагам)
  • 100 г пушен бекон
  • 100 г кашкавал

Приготвяне:
Гъбите се измиват и се премахват пънчетата.
Каймата се овкусява с подправките.
Взема се от каймата горе-долу колкото за голямо кюфте, около 70-80 грама. Разплесква се на питка върху стреч фолио. Отгоре се поставя една гъба и се ,,облича'' с каймата, като отвора на гъбата трябва да се остави отворен.


В отвора, където е било пънчето се поставя ситно нарязания бекон. 
Така приготвените гъби се поставят в тава с хартия за печене. Не се слага мазнина.
Поставят се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Пекат се около 20-25 минути. 
Когато вече за запечени се изваждат от фурната и се поръсват с настърганият кашкавал.
Връщат се отново във фурната докато се запече кашкавала.



С пълнежа на гъбите може да се импровизира и да се сложи плънка по желание. 
Каймата също може да се овкуси с любимите ви подправки. 

Но както и да ги направите, накрая ще поднесете едно вкусно и изненадващо ястие.
И незабравяйте усмивката! Всичко поднесено с нея е по-вкусно! :) 




18 коментара:

  1. Интересни кюфтета си направила, Хриси! И тук ще споделя, че обожавам кюфтета, а така приготвени са много вкусни, от снимките си личи! Прекрасни са!
    Взимам си едно, но най- голямото :)
    Усмихната неделя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи!
      Наистина са много вкусни гъбите ли, кюфтетата ли и аз незнам как да ги нарека :)
      За теб запазвам най-голямото :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Ей, как го измисли бе, :)...много вкусно и снимките греят!
    Целувка за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, но този път не съм ги измислила :) Записала съм си рецептата в тетрадката отдавна...и попаднат ли ми по-едри гъби винаги ги приготвям :)
      Целувки и от мен!

      Изтриване
  3. Хриси, пожелавам ти, мила нестихващо вдъхновение, за да ни радваш и нас с разнообразие от рецепти и идеи! Отново успя да ме изненадаш. Чудесни са! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че моите рецепти впечатляват такива изявени блогъри, като теб!
      Сърдечно ти благодаря, Кати! :)
      Хубави и слънчеви дни!

      Изтриване
  4. Хриси, това си го копвам за тези дни, имам гъби, ще си купя и кайма....Страшна си:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, направи гъбките, няма да съжаляваш!
      И благодаря за комплимента :)))

      Изтриване
    2. Обещах, и направих, Хриси! Нямах бекон и не сложих, а отгоре след изпичане вместо кашкавал - сложих моцарела. Чудесни са! Благодаря!

      Изтриване
    3. Веси, и при тази рецепта може да се импровизира според вкуса и наличните продукти.
      Радвам се, че са ви харесали!
      Прекрасна седмица ти желая с една голяма прегръдка!

      Изтриване
  5. Тази вечер ги направих тези гъби-кюфтета.Страхотни са! Пънчетата ги нарязох на лентички и заедно с малко сметана бяха сосчето към кюфтетата.Благодаря за вкусното предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за доверието :)
      С това сосче вярвам, че сте си направили една гурме вечеря :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  6. Хриси,още от ФБ ми хвана окото от раз с тази рецепта,великолепна е и трябва да се опита непременно,много идейно и вкусно!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай, Роси! Ще ви харесат ,,облечените '' гъбки :)
      Редовно ги правя, когато посрещам гости и винаги са очаровани.
      Спокойна вечер, мила!

      Изтриване
  7. Обратното съм го правила, но това не. А като си познавам домашните, ще пожъна фурор;) Мерси, Хриси! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Няма начин да не пожънеш фурор с тези симпатични и вкъсни гъбки, Марте! :)
      Хубав утрешен ден!

      Изтриване
  8. Здравейте!
    А дали каймата може да бъде заменена с нещо? Картофи или нещо по-подходящо?!?
    Мерси :)

    ОтговорИзтриване