събота, 24 януари 2015 г.

Сладкиш с кокосови топчета


Преди време правих подобен сладкиш от един италиански сайт, но се получи много сух и не ми хареса. Толкова са впечатляващи тези потъващи топчета, че не се отказах и като видях тази рецепта тук, реших, че опитите ми продължават.
Отправих зов за помощ за превода на рецептата към една моя виртуална и много отзивчива приятелка. Кокичетата от нашата градина са за теб, мила!:)


Направих рецептата с малки различия от оригиналната, но се получи един впечатляващ сладкиш.

Продукти за топчетата:
  • 200 г крема сирене (в оригинал е прясно безсолно сирене)
  • 3 с. л. захар
  • 1 жълтък
  • 10 с. л. (70 г) кокосови стърготини (по оригинал 5-6 с. л.), предполагам, тъй като сиренето е по-твърдо и затова кокосовите стърготини са по-малко

Продукти за кексовото тесто:
  • 200 г краве масло
  • 3 яйца
  • 150 г захар
  • 200 мл течна подсладена сметана
  • 3 с. л. прясно мляко
  • 220 г брашно ( 1 и 1/2 ч. ч. брашно по оригинал)
  • 1 пак. бакпулвер
  • 1 с. л. какао

Продукти за крема:
  • 2 пакетчета пудинг на прах
  • шоколадови пръчици за поръсване

В превода на рецептата крема е:
  • 1 л прясно мляко
  • 1 ч. ч. захар
  • 3 с. л. брашно
  • 3 с. л. нишесте
  • 1 яйце
  • 4 с. л. крема сирене
Аз реших готовият сладкиш да го залея с готов пудинг, а вие ако решите може да си направите крем по оригиналната рецепта.

Приготвяне на топчетата:
Всички продукти се смесват и объркват с лъжица. С влажни ръце се взема малко от сместа и се оформят топчета с големината на орех. Трябва да получите 24 топчета. Поставят се в хладилника.




Приготвяне на кексовото тесто:
Кравето масло се разбива заедно със захарта до побеляване. Прибавят се яйцата едно по едно, като разбиването продължава.
Към маслената смес се прибавят на порции пресятото брашно с бакпулвера, течната сметана и прясното мляко, като се редуват и се завършва с брашното.

Тавичка с размери 35/22 см се намазва леко с мазнина. 
Изсипва се половината от кексовата смес. В другата половина се поставя какаото. 
Върху бялата смес се поставя кафявата смес и внимателно се разстила.


Нареждат се топчетата и леко се притискат с пръст да хлътнат надолу. 


Сладкиша се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна около 35-40 минути. 

След като сладкиша изстине, се приготвя пудинга по указание на опаковката и се излива върху него. Моята тавичка е с височина 7 см и ми остана малко от крема.
Декорира се с шоколадови пръчици или по желание с друга украса, но след като крема е изстинал.


Нарязва се на пастички и ооо... красота и вкусотия!
Споделете сладкиша с весели приятели и денят ще бъде чудесен! 





38 коментара:

  1. Добре де,бива ли такова нещо.Две любими неща на едно място.Сладкиша е точно по нашия вкус,а за кокичетата .....ти завидях .Ще го пробвам задължително.Прегръдки и усмивки от нас :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме, и от мен прегръдки за вас...и те чакам да дойдеш да си набереш кокичета :)
      А сладкиша е чудесен и ще ви хареса.
      Прекрасен ден!

      Изтриване
  2. Сладкиша е много интересен и казано честно го виждам за първи път. Много добре изглежда! Снимките са впечатляващи- чак ми се ще да съм ти на гости в момента.
    Усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, хайде идвай да похапнем сладкиш и да си набереш кокиченца :)
      Благодаря ти и усмихнати почивни дни! :)

      Изтриване
    2. Ай, ай каква красота, това е уникален сладкиш,Хриси браво за апетитния сладкиш,който си предложила,а и тези сладурски кокиченца-страхотно допълнение:)Големи прегръдки от мен и хубав ден:)))

      Изтриване
    3. Благодаря, Сузи! Радостно е, когато предложените рецепти се харесват!
      Поздрави и прекрасен ден!

      Изтриване
  3. Много вкусно изглежда този сладкиш, а пък кокченцетата са красота! Благодаря! При нас си трупа сняг и кокиченцата ще се забавят! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, Петя!
      Кокиченцата на масата ни усмихват деня и ни напомнят, че пролетта наближава!
      Поздрави и хунав ден, мила!

      Изтриване
  4. Виждала съм този сладкиш, също съм мислила да опитам, но все още не съм. Засега ще се почерпя виртуално от твоя, Хриси, получил се е чудесно! И браво, печели този, който не се отказва. :)
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Никога не е късно да направиш сладкиша. Горещо ти го препоръчвам!
      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  5. Чудесен е сладкиша, Криси.Не съм виждала подобна технология за правене на сладкиши.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Технологията е подобна на едни мъфини ,,Утринна роса", които отдавна се каня да ги направя.
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  6. Уникален сладкиш,Хриси,отново ми плени сърцето с поредна сладост!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, тези сладки неща и на мен ми пленяват сърцето, но и тялото ми става едно пленителноооооо :)))
      Поздрави и спокойна вечер!

      Изтриване
  7. Хриси, правила съм този сладкиш и знам колко е вкусен...а и ефектен е!
    Обаче ще си крадна от тез кокиченца, та каквото ще да е, да ме прощава преводачката:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, от кокиченцата има за всички. Набирам едно букетче и за теб. :)

      Изтриване
  8. Разкошотия, Хриси! Красота и сладост, страхотен десерт!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили! Много си мила!
      Прегръдка за една спокойна нощ!

      Изтриване
  9. Ей, ама много готина хрумка е този сладкиш. Непременно ще го опитам, Хриси!Непременно! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марте! Сладкиша си заслужава направата.
      Хубав ден и от мен!

      Изтриване
  10. Много хубави нови предложения, Хриси с чудесни рецепти и красиво представяне...-
    и солените предястия с език, и питките са разкошни, но това изкушение е неустоимо...
    Много ефектно, контрастно и фино... Поздрави за теб и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Дианка за всички хубави думи! Усмихна ми деня! :)
      Прекрасен ден ти желая!

      Изтриване
  11. Хриси,най -после направих твоя сладкиш с топчета,получи се много вкусен и ароматен десерт, благодаря за ефектната и споделена рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме зарадва, Сузи! Благодаря ти за доверието!

      Изтриване
  12. много се извинявам, искам да попитам дали няма яйце, или жълтък в сместа за топчетата,тъй като бих искала да опитам да го направя и да не объркам нещо - сладкиша изглежда страхотно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен!
      В топчетата няма яйца. Направете рецептата както съм я обяснила и ще получите един много вкусен и ефектен сладкиш!
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Здравейте отново, Анонимен!
      Много се извинявам за грешката, която съм направила! Понеже рецептата съм я правила отдавна и сега направих справка с тетрадката си и видях и снимката, която съм публикувала и установих, че в сместа за топките има 1 жълтък. Благодаря за забележката! Ще направя редакция на публикацията.
      Поздрави!

      Изтриване
  13. Здравейте, относно сместа за топчетата - на снимката се вижда много добре нещо жълто подобно на жълтък - та това сега жълтък ли е или е нещо друго и какво?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Светлана!
      В горния коментар съм обяснила относно жълтъка. Извинявам се и на вас, ако съм Ви заблудила!
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Много Ви благодаря за бързия отговор!Снимките на сладкиша Ви са страхотни и смятам да се опитам да го направя и аз.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако сладкища ви хареса!
      Може да споделите снимка на страницата ми във Фейсбук!
      Хубав ден! :)

      Изтриване
  15. здравейте, течната сметана в кексовото тесто трябва ли де се разбие

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      В описанието на приготвяне на кексовото тесто съм посочила и добавянето на течната сметана.

      Изтриване