сряда, 26 ноември 2014 г.

Торта Лешникови трюфели


На този ден преди 17 години нашето семейство се увеличи с едно мъничко, пухкаво и усмихнато човече. И толкова доволно, че е дошло на този свят, че колкото повече растеше и усмивката му с тръпчинки на двете бузки, ставаше все по-голяма. Сега вече е ,,сериозен'' юноша в впечатляващата ,,всичко знаеща''  възраст и с възгледи за живота, че всеки ден е шоу и всеки ден е панаир.:)
Цялото семейство му пожелаваме от все сърце най-много здраве, щастие, късмет и винаги да носи в себе си веселият мироглед за живота.



Продукти за лешниковият крокан:
  • 100 г захар
  • 2 с. л. вода
  • 50 г сурови лешници

Продукти за шоколадово-лешниковият мус:
  • 100 г черен шоколад
  • 100 г млечен шоколад
  • 150 мл + 100 мл течна сладкарска сметана
  • лешниковият крокан

Продукти за кафявият блат:
  • 1 яйце
  • 100 г захар
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 г брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 с. л. какао

Продукти за белите блатове:
  • 8 белтъка (240 г)
  • 320 г захар
  • 120 г брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • шипка сол
  • 2 с. л. олио
  • настъргана кора на 1 лимон
  • 1 ванилия

Продукти за основният крем:
  • 500 ми прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 120 г захар
  • 40 г брашно 
  • 40 г царевично нишесте
  • ванилия
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 10 г желатин

Продукти за глазурата:
  • 200 г шоколад за готвене
  • 150 мл течна сладкарска сметана

Тази торта се явява 2 в 1. Първо се приготвя една малка 18 см тортичка, която се монтира в по-голямата торта. Изглежда много сложно, но не е така. За улеснение ще ви описвам  последователността на направата на тортата.

Приготвяне на крокана:
 Захарта с водата се карамелизира до светъл карамел. Прибавят се лешниците, разбъркват се и се изсипват върху хартия за печене. Оставят се да се изстинат и се смилат в блендер.

Приготвяне на шоколадово-лешниковият мус:
Двата вида шоколад се нарязват и се поставят в купа. 150 мл сметана се поставя на котлона и се загрява до завиране. Прибавя се към шоколада и се разбърква до хомогенност. Ганаша се поставя в хладилника да стегне. Отнема около 2 часа. През това време може да си направите кафявият блат. Когато ганаша стегне се прибавя крокана.  Разбива се 100 мл сметана до меки връхчета, добавя се на порции към ганаша и се разбърква до пълното поемане на сметаната.

Приготвяне на кафявият блат:
Яйцето се разбива със захарта на пяна. Брашното се смесва с бакпулвера и какаото и се пресява. Прибавя се към яйцето като се редуват суха смес с прясното мляко. Изсипва се във форма 26-28 см, заслана с хартия за печене. Пече се на 180 градуса. Изважда се от формата и се поставя да изстине върху скара.

От изстиналият кафяв блат се изрязва кръг с диаметър 18-19 сантиметра. От вътрешната страна на ринг със същия размер се поставя лента от хартия за печене. Поставя се блата и върху него се изсипва муса.


 Поставя се в хладилник да стегне муса.


Малката тортичка е готова :) и следва да се направят белите блатове.

Приготвяне на белите блатове:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Белтъците се разбиват на плътен сняг с половината захар и шипка сол. Брашното, втората половина захар и бакпулвера се пресяват. Прибавят се към разбитите белтъци. Добавят олиото, лимоновата кора и ванилията. Сместа се разбърква внимателно с шпатула. Разделя се на две. Едната част се поставя във форма 26 см върху хартия за печене. Пече се до леко покафеняване, което отнема около 10 минути. Още топъл блата се изважда от формата и се охлажда върху решетка. Вторият блат се опича по същият начин.


Приготвяне на основният крем:
От изброените продукти без сметаната се приготвя сладкарски крем както съм го описала тук.
След като изстине крема се разбива с миксер около 3-4 минути. Желатинът се залива с 50 мл вода и се изчаква да набъбне. Разтваря се с малко топла вода и се прибавя към крема. (И не забравайте желатина като мен. Тортата ще ви се получи леко тумбеста като моята, но празника дойде и нямаше време за поправителен :)) Сметаната се разбива до меки връхчета. Прибавя се на порции към крема като се разбърква внимателно с шпатула.

Сглобяване на тортата:
На отваряем ринг с размер 26 см, от вътрешната страна се поставя лента от хартия за печене.
Поставя се единият бял блат, разстила се крем. За по-лесно поставяне на крема върху блатовете, той се слага в сладкарски пош и се работи с него.


 В средата се поставя малката тортичка.


 Покрай нея се поставя крем.


 Завършва се с втория бял блат и върху него се разстила тънък слой крем.


Тортата се поставя в хладилник за 2-3 часа.

Приготвяне на глазурата:
Шоколадът се разтопява на водна баня. Към него се прибавя сметаната. Разбърква се до хомогенност и глазурата се разстила върху тортата.
Украсява се с шоколадови панички в които са поставени лешникови трюфели.
Трюфелите може да си ги купите готови или да си ги направите като мен. Рецептата за тях ще напиша в отделна публикация. :)


Шоколадови панички
За шоколадовите панички е необходим 150 г шоколад за готвене.
 2/3 от шоколада се разтопява на водна баня. Купата се отмества от котлона и към нея се прибавя останалата 1/3 шоколад. Разбърква се до разтопяване на шоколада. Изчаква се леко да се охлади и тогава се поставя в пош с тънък накрайник или в полиетиленов плик, на който се отрязва мъничка част отдолу.
Малки чашки се ,,обличат'' с алуминиево фолио. С шоколада се рисуват линии върху чашките. Поставят се в хладилника да стегне шоколада. Много внимателно фолиото се отделя от чашките и като се намачква леко се отделя и от шоколада.



  Весел празник, Мирко!



Рецептата за лешниковите трюфели може да видите тук.


12 коментара:

  1. Да ти е жив и здрав рожденникът! Прекрасна торта за празника!

    ОтговорИзтриване
  2. Да ти е живо и здраво доброто, усмихнато и работно момче! Щастие и много късмет!
    Разкошна, великолепна торта!
    Весел празник на всички ви и много целувки от мен и Роби! :*

    ОтговорИзтриване
  3. Хриси,с такава торта живота няма начин да не е вкусен,каквото е заглавието на блога.Тортата е великолепна,страхотно ефектна е предполагам в разрез и много богата на вкусове!Украсата е чудесна,поздравления!
    С удоволствие бих се почерпила за здравето на рожденика и да му пожелая все така да не губи настроението си и положителния поглед над нещата!Много успехи и любовни трепети!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудна торта! Да ти е жив и здрав рожденникът, да те радва и дарява с любов и внимание. А ти да му правиш все такива вкусни торти като тази!
    Сърдечни поздрави за красив ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Рожденикът да е здрав и щастлив,а ти Хриси-два пъти!:)
    Тортата е повече от прекрасна!Браво!

    ОтговорИзтриване
  6. Да ви е жив и здрав, да ви радва много и да преследва мечтите си докрай!! А тортата ... разкошна е Хриси! Усмихнат празник!!

    ОтговорИзтриване
  7. Еее, Хриси, страхотна торта си сътворила! Но и поводът си е заслужавал! Бъдете живи и здрави цялото семейство!
    Поздравления за уникалното творение!

    ОтговорИзтриване
  8. Разкошна торта за прекрасния празник! Да ви е здраво и щастливо синчето! Много късмет и успехи!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна торта, Хриси! Да ви е здраво и много щастливо порасналото момченце! Винаги с усмивка да приема всички страни на живота! Да успява във всичко! Хубав Празник!

    ОтговорИзтриване
  10. Направо бих се влюбила в този симпатяга, описан от мама, само да бях с поне 30 години надолу:) Жив и здрав да ви е, Хриси! И все така веселяшки настроен. А в тортата обаче не ми пречи да се влюбя и сега! Приказна е!

    ОтговорИзтриване
  11. Жив и здрав да е рожденика, да сбъдва мечтите си! А тази възраст е такава:))) Тортата е много елегантна, вкусна и красива !Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Иван, Ивана, Роси, Габи, Миленка, Вили Василева, Вили, Тили, Снежи, Веси, Кати много, много ви благодаря за прекрасните пожелания! Трогнахте ме, стана ми много хубаво и мило на душата!
    Благодаря ви и за ласкавите думи относно тортата! Макар и сгрешена :) си я хапнахме сладко, сладко. На вкус е нескромното - умопомрачителна. :)
    Бъдете живи и здрави, весели и щастливи!...и знайте, че хубавите пожелания отправени от все сърце се връщат двойно!

    ОтговорИзтриване