- 600-650 г свинско месо
- 3 глави лук
- 8-9 печени пиперки
- 400 г домати от консерва
- сол
- магданоз
- черен пипер
- чубрица
- олио
Продукти за картофеното пюре:
- 1 кг картофи
- 50 г краве масло
- сол
Приготвяне на картофеното пюре:
Картофите се обелват и нарязват на дребно. Покриват се с вода и се сваряват. Отцеждат се от водата и още топли се пасират. Пюрето се посолява, прибавя се кравето масло и се разбърква.
Приготвяне на кавърмата:
Месото се нарязва на хапки. Поставя се в тефлонов тиган и се запържва до кафеникава коричка. Прибавят се лука и нарязаните печени пиперки и също се запържват. Изсипват се намачканите домати и ястието се готви до оставане на мазнина. Най-накрая кавърмата се посолява и се подправя с черния пипер, чубрицата и магданоза.
Част от изстиналото картофено пюре се разпределя по дъното и стените на малки гювечета.
Кавърмата се поставя в гювечетата.
Отгоре кавърмата също се покрива с малък слой пюре.
От останалото пюре се взема по-малко и с влажни ръце се оформят листенца. Поставят се отгоре, като се започва от средата. По този начин се получава красиво цвете.
Един жълтък се разрежда с малко прясно мляко и с мека четка се намазват листенцата.
Гювечетата се поставят в загряла фурна на 200 градуса и се запичат до леко покафеняване на пюрето.
С тази рецепта впечатлих наши гости, които останаха очаровани не само от оригиналният вид, но и от чудесното съчетание на кавърмата със запеченото пюре.
Опитайте и вие, и да ви е сладко!
Не издържах и я погледнах ! :) Христинче страхотно изглежда ! Ще се възползвам някой ден от това предложение !
ОтговорИзтриванеСлавка, радвам се, че посещаваш моя блог и харесваш рецептите ми!
ИзтриванеПоздрави!
Браво, много оригинално, страхотно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, Dew Mooning!
ИзтриванеПоздрави!
Много хубаво, бе...Браво :*!
ОтговорИзтриванеЦелувки за прекрасната рецепта!
:)))колкото и да е неприлично да се усмихвам толкова широко, ти отново ме караш да бъда невъзпитна :)))))
ИзтриванеЦелувки!
Чудесна идея, реализация, изобщо приказно звучи и изглежда! Браво и благодаря!
ОтговорИзтриванеОоо, Снежи, колко си мила. Зарадва ме с твоите хубави думи!
ИзтриванеБлагодаря, ти! :)
Не пише нищо за лука.
ОтговорИзтриванеСъжалявам, пропуснала съм да го напиша. Вече е редактирано. :)
ИзтриванеБлагодаря ви за уточнението!
Красивоо! Поздравления за чудесната идея!
ОтговорИзтриванеПрекрасна сряда!
:) Благодаря, Габи!
ИзтриванеПрекрасни нека да са и' твоите дни!
Хриси, ама защо да е неприлично да се усмихва широко човек... Хич даже, аз приветствам! :) Пък и заслужаваш да се усмихваш, и то доволно - виж каква оригинална и вкусна идея си ни показала отново! Чудна е!
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни от мен. :)
Гери, усмивката е много важно за мен нещо. Ние в къщи сме от хората, които все намират за нещо да се разсмеят. Живеем с мотото: усмивката всички врати отваря!
ИзтриванеА колкото до сестра ми, ние с нея си имаме закачка :) Когато започнах блога постоянно слагах усмивки и тя ми каза, че хората ще ме помислят за вечно хилеща, а пък на мен като все ми е смешно - какво да направя :)))
Поздрави, прегръдки и многооо усмивки имаш от мен!
Хриси, много впечатляващо е оформлението, иначе съм правила нещо подобно.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
ИзтриванеМного си мила!
Сърдечна прегръдка! :)
Като истински рози! Много красиво измислено и със сигурност много вкусно приготвено! Браво, Хриси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вили! Преди време видях по този начин оформено пюре, така че не съм го измислила аз, но съчетанието с кавърмата вече е мое дело. :)
ИзтриванеХубава вечер!
Вкусно и красиво-поздравления,Хриси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Живе!
Изтриване(Имам да изкупувам грехове към теб :))
Прекрасна вечер ти желая!
Освен, че ястието е вкусно е и много красиво. Страхотна идея. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеЗарадваме твоето посещение и оценка!
Слънчев и спорен ден!
:)))Явно съм се отнерсла,чак сега виждам това любимо мое и на семейството ми ястие......Сервирала си го много ефектно,Хриси,браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленка! И на нас ни е едно от любимите ястия. Правя го в най-различни варианти.
ИзтриванеПоздрави и хубав ден! :)
НАЙ-СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ ЗА ПРЕКРАСНАТА РЕЦЕПТА! ОБИЧАМ КУЛИНАРНИТЕ ФАНТАЗИИ, НО... ПРИЗНАВАМ, ЧЕ ТАЗИ СРЕЩАМ ЗА ПЪРВИ ПЪТ И ОЩЕ УТРЕ ЩЕ Я ИЗПРОБВАМ. НИКОГА НЕ Е КЪСНО ДА НАУЧИШ НЕЩО НОВО И ДА СТАНЕШ ЗА СМЯХ, НАЛИ? ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА, ПОВЕЧЕ ЛЮБОВ, ЩАСТИЕ И КЪСМЕТ НА ВСИЧКИ!!!
ОтговорИзтриванеИ аз ти благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеВесели празници, посрещнати с много здраве и усмивки!
Може да замените месото с тиквички и да добавите към лука две скилидки нарязан чесън.
ОтговорИзтриванеСтава чудесно ястие за тези, които не ядат или не обичат месо.
Благодаря, Анонимен! В къщи сме любители на месото, така че тази рецепта напълно ни удовлетворява. :)
Изтриване