Една от първите ми публикации в блога беше Руло с праскови. Преди няколко дена моята сестра Ивана Кръстева от ,,С нож и вилица в ръка'' ни представи същото руло само, че с пълнеж от настъргани ябълки. Тя ми даде много хубава идея и ето днес аз също съм на вълна пандишпан, ябълки и канела :)
Експеримента ми се получи повече от добър. Много леко, ароматно и вкусно руло, окачествено у дома подобаващо с допълнително изядените парчета.
Продукти за рулото:
- 6 яйца
- 6 с. л. захар
- 6 с. л. брашно
- 1 с.л. какао
- 1 ванилия
Продукти за пълнежа:
- 3 големи ябълки
- 5-6 с. л. захар 1 ч. л. канела
- 125 г краве масло
Приготвяне:
Ябълките се обелват и се нарязват на тънки резенчета. Поставят се в малка тенджерка, поръсват се със захарта и канелата, добавя се вода, колкото леко да ги покрие и се варят на котлона до омекване на ябълките.
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Ароматизира се с ванилията. Прибавя се пресятото брашно и сместа се разбърква внимателно с шпатула до обединяване на продуктите. Разделя се на две еднакви части. В едната част се поставя пресятото какао.
Кравето масло се разтопява и се излива в голямата тава на фурната. Върху него се подреждат отцедените ябълкови резенчета.
Двете пандишпанови смеси се поставят в два поша. Ако нямате пош, може да използвате полиетиленовите джобове, които използваме за документи. Взема се поша с бялата смес и се прави линия върху ябълките, следва линия с кафявата смес, после бяла и т. н. докато свършат и двете смеси и се запълни тавата.
Взема се дървено шишче и с него се правят линии по дължина на тавата, като посоките се сменят.
Тавата се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса и се пече около 12-14 минути или до леко покафеняване на пандишпана.
Хартия за печене се посипва с 2-3 с. л. кристална захар, примесена с 1/2 ч. л. канела.
Изпечената смес се обръща върху хартията с плънката нагоре.
Навива се внимателно на руло и се оставя да се охлади.
Кафе, сладкиш и шепа усмивки имате от мен за добро настроение и прекрасен ден!
Красиво и вкусно! Взимам си едно парченце за кафето.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Заповядай, Габи! Много ще ти бъде вкусно с кафенцето :)
ИзтриванеХубав ден!
Чудно е станало:) и красиво!
ОтговорИзтриванеХубав ден и на теб с прегръдка!
Сърдечни благодарности и целувки! :)
ИзтриванеОбожавам ябълки в сладкиши... Хриси, ама сте си достойни конкуренти със сестричката. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и за двете ви! Прекрасно ти е рулото, щях да забравя да те похваля...
Гери, със сестра ми не сме конкуренти, а взаимно си помагаме, разбираме, уважаваме, допълваме и най-вече обичаме.
ИзтриванеБлагодаря ти за поздравленията!
Хриси, грешно си ме разбрала. Съвсем не това имах предвид. Исках да кажа, че сте прекрасни кулинарки, а конкуренти беше с най-добро чувство - в смисъл, че и двете готвите страхотно (не във всяко семейство е така). Надявам се сега вече да няма недоразумения. ;)
ИзтриванеПоздрави!
Как изкушавате и двете.... ама вие си знаете, нали? Легнало ми е това руло ( и предното) на сърцето и това е. Прекрасно е твоето!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мъхче!
ИзтриванеНяма да съжаляваш, независимо кое руло ще направиш:)
Поздрави и от мен!
Страшни сте и двете с Ивана, много ви се радвам!
ОтговорИзтриванеРулцето ще опитам, твоето е по-шаренко:)
:)))...Веси, шаренкото по хваща окото, но и двете миришат на есен :)
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Чудесно, вкусно и много красиво е това руло. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кати!
ИзтриванеРадваш ме с посещението си при мен :)
Поздрави!
Здравейте.залепнаха ябълките за тавата.Отлепих и наредих върху изпечен блат.
ОтговорИзтриванеСложих 1 пакетче масло.Чакам да се охлади и да хапваме .
Здравейте, Анонимен! Съжалявам, че ябълките са се залепили за тавата, но аз нямах този проблем. Хубавото е, че сте ги наредили отново :)
ИзтриванеДа ви е сладко!
СТРАШНО ВКУСНО!!!!!БЛАГОДАРЯ ВИ!!!!!!!!!!!!!!!!!
ОтговорИзтриванеЛили, радвам се, че ви е харесало рулото!
Изтриване