Тази рецепта беше представена от Валентина Кисьова в кулинарните групи. Впечатли ме присъствието на прясно мляко в рецептата, освен това бюрека изглеждаше много апетитно и както беше написала и самата Валя: пухкав и мекичък отвътре, топящ се в устата и хрупкав отвън. Горещо ни го препоръча и сега аз също горещо ви го препоръчвам. :)
Продукти:
- 1 пакет (500 г) кори за баница
- 125 г краве масло
- 100 мл олио
за плънката:
- 2 яйца
- 300 г сирене
- 2-3 с. л. кисело мляко
- 1/2 ч. л. сода бикарбонат
за заливката:
- 250 мл прясно мляко
- 4 яйца
Приготвяне:
Моите кори бяха Тракийски, които са по-дебели от другите, но въпреки това се получи много вкусна баница. По рецепта е турски бюрек, но за мен си е направо баница.
В намазана тава се редят три кори, като помежду тях се маже с олио. Слага се от плънката, следват пак три кори, плънка и т. н. до изчерпване на продуктите, като се завършва с кори.
Бюрека се нарязва на квадрати, полива се с горещото краве масло и накрая отгоре се разлива заливката, приготвена от леко разбитите яйца и прясното мляко.
Бюрека се пече на 180 градуса около 30 минути.
Изважда се от фурната, обръща се върху три купички и се покрива с кърпа. Престоява така около 15-20 минути и след това може да се съберете цялото семейство около масата и си хапнете сладко, сладко. :)
Хриси, а ние горещо го приветстваме! Ама каква златиста вкусотия само си приготвила... С чашка айрян и просто ми е гарантиран вкусният старт на деня. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Благодаря, Гери! Бюрека ни дойде много хубаво на закуска в къщи. :)
ИзтриванеСърдечни поздрави и от мен!
Хриси, аз правя една баница с патладжан и кайма(пуснала съм в блога) с подобна заливка и знам колко е вкусна. Твоята също не се съмнявам!
ОтговорИзтриванеВеси, има ли мляко, яйца и щипка любов всяка рецепта се превръща във вкусотия! :)))
ИзтриванеТова е моята слабост, Хриси! Как ще ме предизвикаш да запретна ръкави и аз! :) :) :)
ОтговорИзтриванеЗапрятай ръкави, Вили и да ви е сладко :))
ИзтриванеТази рецерта я знам от майка ми.Правя я от години.Мислила съм,че е баница,но....Няма значение как ще го/я наречем,защото става превъзходно.:-)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! В публикацията както може би си прочела, за мен си е баница, но рецептата Валя Кисьова беше представила с това име. Коректността изисква да бъда колкото си може по-точна и затова не съм променяла заглавието.
ИзтриванеВесели празници!
Edin vapros, obrashtame varhu kupichki s tavata, nali? A karpata, posle li ia slagame? Blagodaria za hubavata recepta.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Бюрека като се изпече и се обръща с тавата върху три купички (чаши), като тавата се подпира върху тях и се покрива дъното на тавата с кърпа. По този начин бюрека се задушава.
ИзтриванеBlagodaria vi :)
Изтриване