вторник, 21 октомври 2014 г.

Мини рула


Когато стане въпрос за сладкарство, всичко в мини вариант за мен е много привлекателно и предизвикателство да го направя. Тези симпатични рулца видях тук. Имах перипети при приготвянето с дадените продукти, но в крайна сметка нагодих рецептата и се получиха много вкусни и красиви рулца. Това е моят начин на приготвяне.

Продукти за платката:
  • 5 яйца размер М
  • 5 с. л. захар
  • 5 с. л. брашно

Продукти за крема:
  • 1 яйце
  • 50 г захар
  • 50 г тъмен шоколад
  • 100 г меко краве масло

Продукти за соса:
  • 150 мл прясно мляко
  • 80 г захар
  • 80 г краве масло
  • 2 с. л. какао
  • кокосови стърготини за овалване на рулцата

Приготвяне на платката:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Прибавя се пресятото брашно и се разбърква внимателно с шпатула. Голямата тава от печката се застила с хартия за печене, сместа се изсипва и се заравнява. Пече се на 180 градуса до леко порозовяване. Не трябва да се препича платката. Оставя се да изстине, без да се премахва хартията. Платката е по-тънка в сравнение с платката, която се приготвя за голямо руло.

Приготвяне на крема:
Яйцето се смесва със захарта и се разбива на водна баня до пухкавост и до затопляне на сместа. Прибавя се ситно нарязаният шоколад и се разбърква. От топлината на яйцето със захарта, шоколада се разстопява. Към омекналото краве масло се прибавя лъжица по лъжица от яйчно-шоколадовата смес, като се разбива с миксер. Получава се пухкав крем. 

Приготвяне на соса:
Всички продукти се смесват в малка касерола. Поставят се на котлона и се готвят докато сместа заври. Отстранява се от огъня и се оставя да изстине.

Приготвяне на рулцата:
Четирите страни на платката се подравняват с помощта на остър нож. Крема се разпределя върху платката, която се намазва тънко. 
С помощта на сантиметър се разпределят равни правоъгълници, които се нарязват с остър нож.


  Започва се навиването на рулцата, така както платката е върху хартията.


 Това са вече навитите рулца.


Всяко едно рулце се потапя отвсякъде в соса и след това се овалва в кокосовите стърготини.
Подреждат се в подходящ поднос и се съхраняват на хладно.


Има хора с които се виждаш рядко или само служебно, но това не пречи на тези хора да бъдат добри, внимателни и отзивчиви. И именно за една такава дама са тези рулца гарнирани с една голяма усмивка и пожелание за много здраве и радост. 
Нека бъдем по-добри в този напрегнат живот и ще бъдем благословени! 

10 коментара:

  1. Прекрасни! Толкова апетитни и примамливи! Поздравявам те, Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили!
      Прекрасен октомврийски ден ти пожелавам!

      Изтриване
  2. Хриси, пак нещо много симпатично при теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, обичам да се заигравам със сладкиши в миниатюрен вид. Много са сладурски за правене.

      Изтриване
  3. ама много са сладки, и на вид, а на вкус съм сигурна, поздрави Хриси :)

    ОтговорИзтриване
  4. Хриси,добре ми припомни рулцата на Тортелина,бяха ми направили голямо впечатление и ето ги сега и тук толкова апетитни,симпатични и подканящи!Обяснила си и си ни показала направата много подробно,благодаря ти!Със сигурност си донесла голяма доза радост на твоята приятелка!Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, и мен ме впечатлиха тези малки и симпатични рулца, и с удоволствие ги приготвих за тази добра и отзивчива дама, която остана очарована и изненадана. Малкият жест доставя и неподозирана радост!
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
    2. Ей тук искам да се включа... Защото точно малките жестове са важни! И аз получих такъв вчера и наистина ми стопли душаа. Опитах да отвърна със същото, дано да се е получило. :)
      Хриси, чудесни са рулцата ти! И няма как добър човек да не създаде добрина. Защото вкусната и споделена храна си е цял ритуал. :)
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
    3. Благодаря, Гери!
      Когато човек направи дори и най-малък жест, каже една мила дума или дори една усмивка на ден да подари, и той се чувства много по-добре.
      Въпреки дъждовното време ти пожелавам прекрасна вечер!

      Изтриване