петък, 27 ноември 2020 г.

Родопска картофена салата



 Продукти:

  • 1/2 кг картофи
  • 100-120 г сирене
  • 200 г майонеза
  • 5-6 кисели краставички
  • 10-12 бр. маслини без костилки
  • 2-3 сварени яйца
  • пресен лук
  • магданоз

Приготвяне:
Картофите се сваряват, обелват и както са топли се намачкват с преса или вилица. 
Сиренето се настъргва на едро ренде.
Краставичките се подсушават и нарязват на ситно.
Маслините се нарязват на шайбички. 
Към намачканите картофи се прибавят подготвените продукти. Добавя се майонезата и всичко се разбърква. 
Яйцата се обелват и настъгват на едро ренде. Прибавят се към салатата. 
Всичката смес се разбърква и ако е необходимо се посолява. 
Преди поднасяне се добавя нарязаните пресен лук и магданоз. 
Салатата се оформя върху плато и се поднася с 😊. 



Приятен апетит! 
Рецептата е адаптирана от тук


понеделник, 2 ноември 2020 г.

Тиквен тарт с кори за баница



Преди време публикувах ябълков тарт с кори за баница, на който неведнъж се наслаждаваме у дома. Сега в сезона на тиквите, реших да импровизирам и го направя с тиква. И като замириса в къщи на тиквеник, реших и да го облея с малко сироп. Дали тарт, дали тиквеник и аз не знам как да го нарека, само мога да ви кажа, че направите ли го, насреща ще получите голямо одобрение и усмивки. От мен идеята, а на вас оставям да създадете в къщи уют, топлина и любов. 
 
Продукти:
  • 500 г кори за баница
  • 100 г краве масло
  • 50 мл олио
  • 500 г изчистена тиква
  • 120 г стафиди
  • 1 ч. л. канела
  • 2 с. л. ром

за заливката
  • 3 яйца
  • 100 г захар
  • 200 мл прясно мляко
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 1 ч. л. с връх нишесте
  • ванилия

за сиропа
  • 300 мл вода
  • 250 г захар
  • щипка сол
  • 1 ч. л. лимонов сок

Приготвяне:
Стафидите се поръсват с рома и малко вода. Оставят се да омекнат и поемат аромата на рома  около 30 минути. 
Тиквата се настъргва на едро ренде и се смесва с канелата. 
Кравето масло се разтопява и се смесва с олиото. 
Взема се една кора и се намазва с мазнина. Върху нея се поставя втора кора, която също се намазва. Върху нея се наръсва тиква и стафиди. Корите се свиват на хармоника и се подреждат в тавата от печката. 
Така се процедира и с останалите кори. 
Готовата тарта се намазва с останалата мазнина. 



Тавата се поставя в предварително загрята фурна на 170 градуса. Тартата се пече 45 минути или до хубаво зачервяване. 
Докато тартата се пече, се приготвя заливката. 
Яйцата се смесват със захарта и леко се разбиват с телена бъркалка. Добавят нишестето, сметаната, прясното мляко и ванилията. Сместа се разбърква. 
След като тартата хубаво се е запекла се залива с млечната смес и се връща във фурната за още 10 минути. 
Изважда се и се охлажда в тавата. 
Приготвя се сиропа, който се вари 3-4 минути. Накрая се прибавят солта и лимоновият сок. Охлажда се. 
За да остане тартата хрупкава се залива студена със студен сироп. Готова е за консумация след около 1 час. Тогава тартата е поела сиропа, омекнала е отдолу и в средата, а отгоре е хрупкава. 
Насладете се на макс! 




сряда, 28 октомври 2020 г.

Пълнени печени ябълки


Продукти:

  • 15 бр. селски ябълки
  • 70 г сушени сини сливи без костилки
  • 70 г стафиди
  • 70 г фурми без костилки
  • 100 г сурови лешникови ядки
  • 2-3 с. л. мед
  • 2 с. л. ром
  • канела



Приготвяне:
Ябълките се измиват и издълбават. За по-лесно издълбаване се използва уреда за изтърбушване на чушки и след това семенниците се премахат с малко ножче. 
Сините сливи и фурмите се нарязват на дребно. Поставят се в купа и към тях се добавят стафидите, натрошените лешници, меда, рома и канелата. Сместа се разбърква. В зависимост от големината на ябълките грамажа на пълнежа може да варира. 
Ябълките се пълнят и се нареждат в тава постелена с хартия за печене. 
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до тяхното омекване. 



Да ви е сладко! 

понеделник, 26 октомври 2020 г.

Скобелевски заек

 


Рецептата за Скобелевски заек или заек по Скобелевски беше приготвена от Майстор Георги във Фермата. С домашно заешко месо нямаше начин да не пробвам тази рецепта. Майстор Георги сготви заека с гъби печурки, но когато гората до нас е пълна с гъби, аз нямаше как да не се възползвам от тяхното ухание и аромат. Пренебрегнах доматите, които са дадени в рецептата, но така прецених за нашият вкус. Във Фермата заека беше сготвен в чувен (чугунена тава), но в моите условия аз използвах по-дълбока тава. В крайна сметка се получи едно много вкусно ястие, което е любимо на генерал Скобелев и за това е кръстено на него. 

Продукти:

  • 1 кг заешко месо 
  • 300 г сланина
  • 2 големи глави лук
  • 2 моркова
  • 2-3 чушки (червени и зелени)
  • 400 г гъби боровки
  • 5-6 бр. картофи
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • 100 мл бяло вино

Приготвяне:
Сланината се нарязва на кубчета. Запържва се в по-дълбока тава. След като сланината си е пуснала мазнината се поставят порциите заешко месо, да се запечатат. Изваждат се от тигана. 
В мазнината се поставя лука нарязан за ивици, моркова - на гредички и чушките на ленти. След 2-3 минути се добавят и нарязаните гъби. Ястието се готви до леко омекотяване на зеленчуците и се прибавят нарязаните на кубчета картофи. Подправя се с черен пипер и магданоз. Ако е необходимо се добавя и сол. Залива се с виното и тавата се покрива плътно с алуминиево фолио. Ястието се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса и се пече 60 минути. Фолиото се премахва и заека по Скобелевски се допича до лек загар. 



Да ви е вкусно! 

вторник, 20 октомври 2020 г.

Печено свинско месо с червен боб в гювеч



 Продукти:

  • 1.200 г дребно свинско месо 
  • 2 стръка праз лук
  • 1 голяма глава лук
  • 1 морков
  • 1 домат
  • 4-5 печени чушки 
  • 1 кг сварен червен боб
  • олио
  • сол
  • 1/2 ч. л. червен пипер
  • 1//2 ч. л. пушен червен пипер
  • магданоз
  • джоджен
  • 200 мл бира

Приготвяне:
Месото се запича с малко олио в тава. 
Печените чушки се почистват и нарязват на ленти. 
Морковът се настъргва на едро ренде. 
Лукът се нарязва на полумесеци. 
Доматът се обелва и се нарязвана дребно. 
Всички зеленчуци се смесват и се прибавят към почти готовото месо. Запичането продължава до полуомекване на зеленчуците. 
Сместа се прехвърля в гювеч. Добавя се отцеденият боб. Ястието се подправя с червения и пушения пипер, солта, джоджена и магданоза. Залива се с бирата и около 200 мл вода. 
Гювечът се поставя във фурната на 200 градуса и ястието се запича до мазнина. 



Приятен апетит! 

неделя, 11 октомври 2020 г.

Пълнена патица с ябълки

 


Продукти:

  • 1 цяла патица около 2.200 -2.400 г
  • 3-4 селски ябълки
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • пушен червен пипер
  • картофи

Приготвяне:
Най-неприятното при патиците, че имат едни мънички перца, които преди кулинарна обработка, трябва да се премахнат. Тази задача по принцип се пада на мъжката час у дома, като най-лесно става с горелка, като по този начин не само се премахват малките перца, а и патицата получава един хубав ,,соларен' тен. Този пък моят мъж извади късмет - патицата беше идеално изчистена. 
Следва посоляване, като патицата се оставя около 30 минути, за да се овкуси. Поръсва се с черен пипер. 
Ябълките се обелват, изчистват се от семенната част и се нарязват на кубчета. Тук е момента освен да се посолят и да се добави ваша любима подправка. Аз поставих само черен пипер на зърна. 
Патицата се напълва с ябълките и понеже към нея имаше бонус черен дроб и воденичка, поставих и тях вътре. 
Отворът на патицата се зашива с памучен конец. 
Обтрива се хубаво с червените пипери и се поставя в тава. На дъното на тавата се налива 1 ч.ч. вода. Тавата се покрива плътно с алуминиево фолио и се поставя в предварително загрята фурна на 170 градуса. Патицата се пече 90 минути. 
Картофите се обелват, нарязват се на гредички и се овкусяват със сол и смлян черен пипер. 
Фолиото се отстранява внимателно. Патицата е пуснала доволно количество мазнина, в която се поставят картофите. 
Тавата отново се покрива с фолиото и се връща в печката за още 40-45 минути. 
Картофките през това време са омекнали, поели мазнинка и се топят в устата. Премахва се фолиото и ако патицата все още няма нужният тен, се оставя за още 5-6 минути в печката.

...ами вкусотийка се получи ... въпреки не толкова добрите снимки, не мога да не споделя с вас тази вкусна рецепта, която въпреки повечкото време на топлинна обработка, не отнема много време за подготовката на самите продукти до същинското готвене. 


Приятен апетит! 

събота, 3 октомври 2020 г.

Печени свински ребра с медена марината



 Продукти:

  • 1.500 г свински ребра
  • 2 с. л. мед
  • 2 с. л. дижонска горчица
  • 4 с. л. соев сос
  • 1 с. л. зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • 200 мл тъмна бира



Приготвяне:
Ребрата се посоляват, като се внимава със соленето, трябва да се има предвид соевият сос. 
Медът се смесва с горчицата, соевият сос, зехтина и черният пипер. Разбърква се до хомогенност.
Ребрата се поставят в тава и се намазват хубаво с маринатата. Покриват се със стреч фолио и се оставя на студено за 3-4 часа. 
В тавата се налива бирата и 200 мл вода. Покрива се плътно с алуминиево фолио. 
Ребрата се пекат в предварително затоплена фурна на 200 градуса 30 минути и след това фурната се намалява на 170 градуса. Печенето продължава още 60 минути. 
Фолиото се премахва и ако е необходимо се допичат до лек загар. 



Да ви е вкусно!