Преди време публикувах ябълков тарт с кори за баница, на който неведнъж се наслаждаваме у дома. Сега в сезона на тиквите, реших да импровизирам и го направя с тиква. И като замириса в къщи на тиквеник, реших и да го облея с малко сироп. Дали тарт, дали тиквеник и аз не знам как да го нарека, само мога да ви кажа, че направите ли го, насреща ще получите голямо одобрение и усмивки. От мен идеята, а на вас оставям да създадете в къщи уют, топлина и любов.
Продукти:
- 500 г кори за баница
- 100 г краве масло
- 50 мл олио
- 500 г изчистена тиква
- 120 г стафиди
- 1 ч. л. канела
- 2 с. л. ром
за заливката
- 3 яйца
- 100 г захар
- 200 мл прясно мляко
- 200 мл течна сладкарска сметана
- 1 ч. л. с връх нишесте
- ванилия
за сиропа
- 300 мл вода
- 250 г захар
- щипка сол
- 1 ч. л. лимонов сок
Приготвяне:
Стафидите се поръсват с рома и малко вода. Оставят се да омекнат и поемат аромата на рома около 30 минути.
Тиквата се настъргва на едро ренде и се смесва с канелата.
Кравето масло се разтопява и се смесва с олиото.
Взема се една кора и се намазва с мазнина. Върху нея се поставя втора кора, която също се намазва. Върху нея се наръсва тиква и стафиди. Корите се свиват на хармоника и се подреждат в тавата от печката.
Така се процедира и с останалите кори.
Готовата тарта се намазва с останалата мазнина.
Тавата се поставя в предварително загрята фурна на 170 градуса. Тартата се пече 45 минути или до хубаво зачервяване.
Докато тартата се пече, се приготвя заливката.
Яйцата се смесват със захарта и леко се разбиват с телена бъркалка. Добавят нишестето, сметаната, прясното мляко и ванилията. Сместа се разбърква.
След като тартата хубаво се е запекла се залива с млечната смес и се връща във фурната за още 10 минути.
Изважда се и се охлажда в тавата.
Приготвя се сиропа, който се вари 3-4 минути. Накрая се прибавят солта и лимоновият сок. Охлажда се.
За да остане тартата хрупкава се залива студена със студен сироп. Готова е за консумация след около 1 час. Тогава тартата е поела сиропа, омекнала е отдолу и в средата, а отгоре е хрупкава.
Насладете се на макс!
Чудесна хрумка, Хриси и много красиви снимки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного благодаря, Кате!
ИзтриванеПрегръдки! Бъдете здрави!
Харесва ми:)
ОтговорИзтриване