неделя, 11 октомври 2020 г.

Пълнена патица с ябълки

 


Продукти:

  • 1 цяла патица около 2.200 -2.400 г
  • 3-4 селски ябълки
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • пушен червен пипер
  • картофи

Приготвяне:
Най-неприятното при патиците, че имат едни мънички перца, които преди кулинарна обработка, трябва да се премахнат. Тази задача по принцип се пада на мъжката час у дома, като най-лесно става с горелка, като по този начин не само се премахват малките перца, а и патицата получава един хубав ,,соларен' тен. Този пък моят мъж извади късмет - патицата беше идеално изчистена. 
Следва посоляване, като патицата се оставя около 30 минути, за да се овкуси. Поръсва се с черен пипер. 
Ябълките се обелват, изчистват се от семенната част и се нарязват на кубчета. Тук е момента освен да се посолят и да се добави ваша любима подправка. Аз поставих само черен пипер на зърна. 
Патицата се напълва с ябълките и понеже към нея имаше бонус черен дроб и воденичка, поставих и тях вътре. 
Отворът на патицата се зашива с памучен конец. 
Обтрива се хубаво с червените пипери и се поставя в тава. На дъното на тавата се налива 1 ч.ч. вода. Тавата се покрива плътно с алуминиево фолио и се поставя в предварително загрята фурна на 170 градуса. Патицата се пече 90 минути. 
Картофите се обелват, нарязват се на гредички и се овкусяват със сол и смлян черен пипер. 
Фолиото се отстранява внимателно. Патицата е пуснала доволно количество мазнина, в която се поставят картофите. 
Тавата отново се покрива с фолиото и се връща в печката за още 40-45 минути. 
Картофките през това време са омекнали, поели мазнинка и се топят в устата. Премахва се фолиото и ако патицата все още няма нужният тен, се оставя за още 5-6 минути в печката.

...ами вкусотийка се получи ... въпреки не толкова добрите снимки, не мога да не споделя с вас тази вкусна рецепта, която въпреки повечкото време на топлинна обработка, не отнема много време за подготовката на самите продукти до същинското готвене. 


Приятен апетит! 

7 коментара:

  1. Малееее, умирам си за патица, много я обичам! А с ябълките сигурно ще е чудно, чудно вкусна!
    Снимките ти са хубави и показват колко в вкусно всичко!
    Прегръдки и спорна седмица, сестричке! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много благодаря за насърчавищите думи!
      Остава да се насладим на патицата взаимно.
      Прегръдки! <3

      Изтриване
  2. Хриси, и снимката и патицата са чудесни. Какво му трябва повече на човек, една бутилка хубаво вино и любим човек.
    Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много правилно си написала, Кате, особенно за любимият човек.
      Поздрави и благодаря!

      Изтриване
  3. Страхотно изглежда тази патица, Хриси! Много апетитна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Пепи!
      Твоите думи са голям комплимент за мен!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Охо, набелязвам си я веднага, имам във фризера една птица...

    ОтговорИзтриване