вторник, 5 ноември 2019 г.

Сладка (сиропирана) баница с извара


Без много предисловия и приказки - вкусна, вкусна, ненатрапчиво сладка, с леко солен привкус и най-важното хареса се на цялото домочадие и естествено приятели.
Рецептата видях в пост на една духовита и чаровна дама - Мариана Плачкова, където тя споменава, че сладката баница всъщност е на народната певица Надка Караджова.
Аз направих малки промени, които са в грамажите, но като цяло вкуса и сочността на баницата се запазиха.

Продукти:
  • 400 г кори за баница
  • 4 яйца
  • 180 г захар
  • 180 мл олио
  • 400 г кисело мляко
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
  • 400 г извара
  • 50 г краве масло

за сиропа
  • 1 и 1/2 ч. ч. захар
  • 2 ч. ч. вода 
  • 2 щипки сол
  • 1/4 сока на лимон
  • ванилия
чашата е с вместимост 200 мл



Приготвяне:
Яйцата заедно със захарта се разбиват на пяна. Прибавя се олиото. 
Към киселото мляко се добавя содата и се изчаква да шупне. Прибавя се към яйчената смес. 

Тава с диаметър 28 см се намазва с олио. Поставя се един цял лист от корите. Друг лист се слага в яйчената смес, изважда се веднага и както е накъсан се разпределя върху първият лист. Поставя се част от изварата. 
Следва цял лист, отново натопен и разкъсан лист, и извара. 
Така се процедира до свършване на всички кори, като се завършва с цяла кора. 
Баницата се нарязва на квадрати. В разрезите с лъжица се налива разтопеното краве масло и останалата яйчена смес. 
Баницата се пече в предварително затоплена фурна на 180 градуса 25 минути и след това фурната се намаля на 160 градуса за още 20-25 минути. 

Докато баницата се пече се приготвя сиропа. 
В малка тенджера се поставят водата и захарта. Сиропът се вари 5-6 минути. Накрая се добавят солта, сока от лимон и ванилията. Оставя се да изстине. 

След като баницата е опечена се оставя да изстине, колкото тавата да не пари. Нарязва се на квадрати и се залива със сиропа. 

Не бързайте да я хапвате :) Нека хубаво се охлади и тогава се насладете наистина на една фантастична сладка баница. 
А, аз бързам да благодаря на Мариана Плачкова за прекрасната рецепта и за насоките при приготвянето и'! 


Да ви е сладко!  


четвъртък, 24 октомври 2019 г.

Руло с карамелизирани ябълки и карамел


Продукти:
за платката
  • 4 яйца
  • 90 г захар
  • 90 г брашно
  • ванилия

за карамела
  • 100 г захар
  • 100 г сметана
  • 70 г краве масло
  • щипка сол

за карамелизираните ябълки
  • 4 ябълки
  • 5-6 с. л. захар
  • 10 г краве масло

за крема
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 350 г сладкарска извара
  • 90 г пудра захар
  • 2 ванилии
  • 1 с. л. ром


Приготвяне:
на платката
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пухкав крем. Прибавя се пресятото брашно и ванилията. Сместа се разбърква внимателно с шпатула. 
Изсипва се в тава с размер 30/35 см постелена с хартия за печене. Заглажда се и се пече в предварително загряла фурна на 180 градуса 12-15 минути. 
Платката се оставя да изстине. 

на карамела
Захарта се карамелизира и към нея се добавя горещата сметана. След като се хомогенизира се добавя маслото. Разбърква се и се оставя да се охлади. 

на карамелизираните ябълки
Ябълките се обелват, изчистват от семките и се нарязват на кубченца. 
Захарта се карамелизира, добавят се ябълките и маслото. Готвят се до омекване на ябълките. 
Оставят се да се охладят. 

на крема
Студената сметана се разбива. 
В отделна купа се разбива изварата и се смесва със сметаната. Прибавят се захарта и ароматите.
В оригиналната рецепта за крема е използвано маскарпоне, но аз реших да го заменя със сладкарска сметана. Получи се вкусен и пухкав крем. 

Платката се намазва с крема, като от него се оставя за измазване отгоре на рулото. В единият край се разполагат карамелизираните ябълки, а върху тях се поставя от карамела. 
Рулото се навива и се оставя на студено да стегне. 

Рулото се намазва с останалият крем и се украсява с карамел. 


Да ви е сладко! 

Рецептата е адаптирана от руска група. 


понеделник, 21 октомври 2019 г.

Маслен пай с кокосов крем


Хубавите маслени пайове откъде могат да прелетят освен от Италия в лицето на Ивана от ,,Нож и вилица в ръка".
Лек, с аромат на кокос и лимон, изключително вкусен, отделно се прави за нула време - не се колебайте, а го започвайте.

Продукти:
за тестото

  • 250 г брашно
  • 115 г студено краве масло
  • 100 г захар
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ванилия 
  • настъргана кора на 1/2 лимон

за крема
  • 90 г меко краве масло
  • 90 г захар
  • 2 яйца
  • 45 г кокосови стърготини
  • 4 с. л. (110 г) кисело мляко
  • настъргана кора на 1/2 лимон


Приготвяне:
Брашното се пресява с бакпулвера. Към него се прибавя нарязаното на кубчета масло, захарта, яйцето, ванилията и настърганата кора на лимона. 
Замесва се тесто, което се завива в стреч фолио и се оставя в хладилника.

Докато тестото се изстудява се приготвя крема. Мекото масло се разбива със захарта. Добавят се едно по едно яйцата и след като сместа е хомогенизирана се добавят кокосовите стърготини, лимоновата кора и киселото мляко. 

Тестото се разточва върху посипан с брашно плот, с размер около 26 см в диаметър.  Кръгът се прехвърля във форма с подвижно дъно с размер 22-23 сантиметра, като тестото се повдига по страничният борд. Тестото на дъното се надупчва с вилица. 
Кокосовият крем се изсипва върху тестото и се заглажда. 
Паят се пече в предварително загряла фурна на 180 градуса с вентилатор 30 минути. 

Изстива във формата и се нарязва напълно студен. 


Да ви е сладко! 


четвъртък, 3 октомври 2019 г.

Тарталети с много вкусен крем



Продукти:
за тестото
  • 125 г меко краве масло
  • 100 г пудра захар
  • 1 яйце М
  • 250 г брашно
  • 2 ванилии
  • щипка сол

за крема
  • 400 мл прясно мляко
  • 80 г захар
  • 40 г царевично нишесте
  • 1 яйце
  • 100 г крема сирене
  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • ванилия

за меренге 
  • 2 белтъка
  • 100 г захар

за украсата
  • малини
  • листенца мента


Приготвяне на тарталетите:
Към брашното се поставя кравето масло на стайна температура. Сместа се претрива с ръце, докато стане на трохи. 
Прибавя се захарта, солта, ванилията и яйцето. 
Замесва се меко тесто. 
От тестото се оформят 14 бр. топчета с тегло 35-36 грама. 
Всяко топче се разстила в желязна формичка за тарталети. 
Формичките се нареждат в тава. 
Тарталетите се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса 15-16 минути. 

Приготвяне на крема:
Яйцето се смесва с нишестето. Разрежда се с част от прясното мляко. 
Останалото мляко заедно със захарта се загрява до завиране. Прибавя се към нишестето и се връща на котлона. Кремът се вари до сгъстяване. Изсипва се в плосък съд и се покрива плътно със стреч фолио. Оставя се да изстине напълно.
Течната сметана се разбива до меки връхчета. 
Изстиналият крем се разбива с миксер. Към него се прибавя крема сиренето и накрая разбитата сметана. 
Кремът се поставя в пош с кръгъл накрайник и се пълнят тарталетите.

Приготвяне на меренге:
Белтъците се смесват със захарта. Поставят се на водна баня и след като захарта се разтопи, сместа се разбива с миксер до лъскавина и твърдост.
Поставя се в пош с кръгъл накрайник и се украсяват тарталетите.
Глазурата се минава леко с горелка.
Отгоре за разкош тарталетите се гарнират с малини и листенца мента.


Да ви е сладко!

Снимките са направени от Диана Найденова.

неделя, 29 септември 2019 г.

Торта с чийзкрем, малини и смокини


 Продукти:
за блатовете
  • 2 яйца
  • 120 г кисело мляко
  • 100 мл олио
  • 200 мл горещо кафе
  • 350 г захар
  • 290 г брашно
  • 50 г какао
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. сода бикарбонат

за крема
  • 200 г крема сирене
  • 250 г маскарпоне
  • 200 г бял шоколад
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • ванилия

още
  • малини
  • смокини

Приготвяне на блатовете:
Брашното, захарта, какаото, бакпулвера и содата се смесват в голяма купа. Разбъркват се със сладкарска тел до хомогенност на продуктите.
В друга купа се поставят яйцата, разбъркват се с тел, добавят се киселото мляко и олиото. Добавя се и горещото кафе.
Мократа смес се прибавя към сухата. Разбърква се отново с тел.  
Цялата смес се разделя на три равни части. 
Всяка част се поставя във форма за печене с размер 23 сантиметра върху хартия за печене.
Блатовете се пекат на 180 градуса 15 минути.
Изстиват върху решетка заедно с хартията. 


Приготвяне на крема:
Белият шоколад се разтопява на водна баня. Охлажда се.
Студената сметана се разбива до твърдост.
Маскарпонето се смесва с крема сиренето и ванилията, и се разбърква до хомогенност. (маскарпонето и крема сиренето трябва да са със стайна температура)
Към тях се прибавя белият шоколад. 
Накрая се добавя и разбитата сметана. 
Кремът се поставя в пош със звездовиден накрайник.


Сглобяване на тортата:
Върху поднос се поставя единият блат, като тогава се премахва хартията. Щприцова се 1/3 от крема, нареждат се малини и се поставя и вторият блат. Следва крем, малини,блат и последната третина от крема. 
Тортата се украсява с пресни смокини и малини.

Да ви е сладко!

петък, 27 септември 2019 г.

Запеканка (мусака) с патладжан в гювечета



Продукти:

за сос бешамел
  • 2 с. л. краве масло
  • 2 с. л. брашно
  • 400-500 мл прясно мляко

150-200 г кашкавал


Приготвяне:
Патладжанът се нарязва на филийки. Посолява се леко и се оставя да си пусне горчивата вода. Измива се хубаво и се запича на скара или на оребрен тиган. 

В тиган с олио се задушава дребно нарязаният лук и чесън. Прибавя се каймата и след като се посготви се добавя обеленият и нарязан домат. Подправя се с черният пипер и магданоз. 

За бешамела: в касерола се разтопява кравето масло. Прибавя се брашното. Запържва се и се добавя прясното мляко. След като соса заври се отмества от огъня. 

Продуктите са за 4-5 гювечета. 
Във всяко едно гювече на дъното се поставя от сместа с каймата. Следва няколко кръгчета патладжан и подправка Щипка вкус, смес от каймата и се завършва с патладжан и отново се поръсва с Щипка вкус на MAGGI. Ястието не се соли допълнително. В подправката на MAGGI има морска сол, която е достатъчна за овкусяване на ястието. 
Гювечетата се заливат с бешамела и отгоре се поръсват с настърган кашкавал. 
Пекат се на 200 градуса около 20-25 минути или до зачервяване на кашкавала. 



Идеята за тази вкусотия взех от блога на Ивана ,,С нож и вилица в ръка" 

Приятен апетит! 

четвъртък, 29 август 2019 г.

Чийзкейк със сладко от боровинки


Класика и то много вкусна, с леки импровизации от мен и понеже обичам индивидуалните порцийки, така и го направих, и очаровах скъпите си гости.

Продукти:
за основата
  • 220 г обикновени бисквити с масло Petit Beurre
  • 120 г разтопено краве масло 

за чийзкрема



Приготвяне:
Бисквитите се смилат в блендер и след това към тях се прибавя разтопеното краве масло. Разбърква се до получаването на маслени трохи. 
Сместа се разпределя в 6 чаши и леко се притиска с лъжица. 
Оставят се на студено. 

Боровинковото сладко се изсипва в цедка и се оставя да се отцеди сока. 
Течната сметана се разбива до плътност. (сметаната трябва да е хубаво изстудена)
Крема сиренето се смесва със заквасената сметана, разбърква се и към тях се прибавя разбитата сметана. 
Разделя се на две равни части. 
Към едната част се прибавя пудрата захар и ванилията, а към другата сока, който се е отцедил от сладкото от боровинки. По желание за по-наситен цвят може да се добави и малко лилава боя, която ако е суха се разтваря с няколко капки алкохол.
Върху бисквитената основа се поставят отцедените зрънца боровинки. 
С лъжица или с помощта на пош се разпределя крема, като се редува лилав и бял крем. 
Чашите се поставят за няколко часа в хладилника. 
Чийзкейкът се украсява с пресни боровинки и листенца маточина. 


Да ви е сладко, разхлаждащо и усмихнато!