за блатовете
- 2 яйца
- 120 г кисело мляко
- 100 мл олио
- 200 мл горещо кафе
- 350 г захар
- 290 г брашно
- 50 г какао
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сода бикарбонат
за крема
- 200 г крема сирене
- 250 г маскарпоне
- 200 г бял шоколад
- 200 мл течна сладкарска сметана
- ванилия
още
- малини
- смокини
Приготвяне на блатовете:
Брашното, захарта, какаото, бакпулвера и содата се смесват в голяма купа. Разбъркват се със сладкарска тел до хомогенност на продуктите.
В друга купа се поставят яйцата, разбъркват се с тел, добавят се киселото мляко и олиото. Добавя се и горещото кафе.
Мократа смес се прибавя към сухата. Разбърква се отново с тел.
Цялата смес се разделя на три равни части.
Всяка част се поставя във форма за печене с размер 23 сантиметра върху хартия за печене.
Блатовете се пекат на 180 градуса 15 минути.
Изстиват върху решетка заедно с хартията.
Белият шоколад се разтопява на водна баня. Охлажда се.
Студената сметана се разбива до твърдост.
Маскарпонето се смесва с крема сиренето и ванилията, и се разбърква до хомогенност. (маскарпонето и крема сиренето трябва да са със стайна температура)
Към тях се прибавя белият шоколад.
Накрая се добавя и разбитата сметана.
Кремът се поставя в пош със звездовиден накрайник.
Сглобяване на тортата:
Върху поднос се поставя единият блат, като тогава се премахва хартията. Щприцова се 1/3 от крема, нареждат се малини и се поставя и вторият блат. Следва крем, малини,блат и последната третина от крема.
Истинска прелест!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Дени!
ИзтриванеМаскарпоне, малини и смокини...ммм, любима комбинация! Разкош за сетивата, а снимките ти са наслада за очите! Пркрасна торта, Хриси! Целувки!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Сонче!
ИзтриванеПрегръдки и целувки!
Прекрасна торта, Хриси!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Веси!
ИзтриванеЗдравейте, правих тази торта за Коледа вкъщи и всички останаха меко казано очаровани ❤️ Сега предстои рожденият ден на синът ми и искам със същият крем да направя неговата торта, защото не искам да е с фондан. Тъй като съм доста "боса" и за пръв път ще пробвам да правя такава детска торта искам да попитам, този крем подходящ ли е освен за пълнеж, но и за изказване на двуетажна торта? Като мисля блатовете да са пандишпанови?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Благодаря за хубавите думи и доверието! Този крем е подходящ и за измазване на торти. Аз ги измазвам със СММК, защото така стават по-гладки, но и с този крем няма да има проблем.
ИзтриванеПоздрави и успех!