неделя, 29 септември 2019 г.

Торта с чийзкрем, малини и смокини


 Продукти:
за блатовете
  • 2 яйца
  • 120 г кисело мляко
  • 100 мл олио
  • 200 мл горещо кафе
  • 350 г захар
  • 290 г брашно
  • 50 г какао
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. сода бикарбонат

за крема
  • 200 г крема сирене
  • 250 г маскарпоне
  • 200 г бял шоколад
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • ванилия

още
  • малини
  • смокини

Приготвяне на блатовете:
Брашното, захарта, какаото, бакпулвера и содата се смесват в голяма купа. Разбъркват се със сладкарска тел до хомогенност на продуктите.
В друга купа се поставят яйцата, разбъркват се с тел, добавят се киселото мляко и олиото. Добавя се и горещото кафе.
Мократа смес се прибавя към сухата. Разбърква се отново с тел.  
Цялата смес се разделя на три равни части. 
Всяка част се поставя във форма за печене с размер 23 сантиметра върху хартия за печене.
Блатовете се пекат на 180 градуса 15 минути.
Изстиват върху решетка заедно с хартията. 


Приготвяне на крема:
Белият шоколад се разтопява на водна баня. Охлажда се.
Студената сметана се разбива до твърдост.
Маскарпонето се смесва с крема сиренето и ванилията, и се разбърква до хомогенност. (маскарпонето и крема сиренето трябва да са със стайна температура)
Към тях се прибавя белият шоколад. 
Накрая се добавя и разбитата сметана. 
Кремът се поставя в пош със звездовиден накрайник.


Сглобяване на тортата:
Върху поднос се поставя единият блат, като тогава се премахва хартията. Щприцова се 1/3 от крема, нареждат се малини и се поставя и вторият блат. Следва крем, малини,блат и последната третина от крема. 
Тортата се украсява с пресни смокини и малини.

Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Истинска прелест!

    ОтговорИзтриване
  2. Маскарпоне, малини и смокини...ммм, любима комбинация! Разкош за сетивата, а снимките ти са наслада за очите! Пркрасна торта, Хриси! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, правих тази торта за Коледа вкъщи и всички останаха меко казано очаровани ❤️ Сега предстои рожденият ден на синът ми и искам със същият крем да направя неговата торта, защото не искам да е с фондан. Тъй като съм доста "боса" и за пръв път ще пробвам да правя такава детска торта искам да попитам, този крем подходящ ли е освен за пълнеж, но и за изказване на двуетажна торта? Като мисля блатовете да са пандишпанови?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Благодаря за хубавите думи и доверието! Този крем е подходящ и за измазване на торти. Аз ги измазвам със СММК, защото така стават по-гладки, но и с този крем няма да има проблем.
      Поздрави и успех!

      Изтриване