Без много предисловия и приказки - вкусна, вкусна, ненатрапчиво сладка, с леко солен привкус и най-важното хареса се на цялото домочадие и естествено приятели.
Рецептата видях в пост на една духовита и чаровна дама - Мариана Плачкова, където тя споменава, че сладката баница всъщност е на народната певица Надка Караджова.
Аз направих малки промени, които са в грамажите, но като цяло вкуса и сочността на баницата се запазиха.
Продукти:
- 400 г кори за баница
- 4 яйца
- 180 г захар
- 180 мл олио
- 400 г кисело мляко
- 1/2 ч. л. сода бикарбонат
- 400 г извара
- 50 г краве масло
за сиропа
- 1 и 1/2 ч. ч. захар
- 2 ч. ч. вода
- 2 щипки сол
- 1/4 сока на лимон
- ванилия
чашата е с вместимост 200 мл
Приготвяне:
Яйцата заедно със захарта се разбиват на пяна. Прибавя се олиото.
Към киселото мляко се добавя содата и се изчаква да шупне. Прибавя се към яйчената смес.
Тава с диаметър 28 см се намазва с олио. Поставя се един цял лист от корите. Друг лист се слага в яйчената смес, изважда се веднага и както е накъсан се разпределя върху първият лист. Поставя се част от изварата.
Следва цял лист, отново натопен и разкъсан лист, и извара.
Така се процедира до свършване на всички кори, като се завършва с цяла кора.
Баницата се нарязва на квадрати. В разрезите с лъжица се налива разтопеното краве масло и останалата яйчена смес.
Баницата се пече в предварително затоплена фурна на 180 градуса 25 минути и след това фурната се намаля на 160 градуса за още 20-25 минути.
Докато баницата се пече се приготвя сиропа.
В малка тенджера се поставят водата и захарта. Сиропът се вари 5-6 минути. Накрая се добавят солта, сока от лимон и ванилията. Оставя се да изстине.
След като баницата е опечена се оставя да изстине, колкото тавата да не пари. Нарязва се на квадрати и се залива със сиропа.
Не бързайте да я хапвате :) Нека хубаво се охлади и тогава се насладете наистина на една фантастична сладка баница.
А, аз бързам да благодаря на Мариана Плачкова за прекрасната рецепта и за насоките при приготвянето и'!
Да ви е сладко!
Леле! На това ми залепнаха очите и си отмъквам половин тава! Страхотна е, Хриси! Целувки!
ОтговорИзтриване:) Сонче, на мен ми се напълниха устата, като прочетох рецептата на Марианка :) Доволна съм, че я направих и споделих с всички вас.
ИзтриванеПоздрави!
Хриси, веднага си я набелязах, даже днес тръгнах да правя и се оказа, че захарта няма да ми стигне. Домързя ме да излизам да купя, че имах и други задачи, но тези дни ще напарвя.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси, за доверието!
ИзтриванеС нетърпение ще чакам да я видя и в твоят блог!
Поздрави и прегръдки!