вторник, 5 ноември 2019 г.

Сладка (сиропирана) баница с извара


Без много предисловия и приказки - вкусна, вкусна, ненатрапчиво сладка, с леко солен привкус и най-важното хареса се на цялото домочадие и естествено приятели.
Рецептата видях в пост на една духовита и чаровна дама - Мариана Плачкова, където тя споменава, че сладката баница всъщност е на народната певица Надка Караджова.
Аз направих малки промени, които са в грамажите, но като цяло вкуса и сочността на баницата се запазиха.

Продукти:
  • 400 г кори за баница
  • 4 яйца
  • 180 г захар
  • 180 мл олио
  • 400 г кисело мляко
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
  • 400 г извара
  • 50 г краве масло

за сиропа
  • 1 и 1/2 ч. ч. захар
  • 2 ч. ч. вода 
  • 2 щипки сол
  • 1/4 сока на лимон
  • ванилия
чашата е с вместимост 200 мл



Приготвяне:
Яйцата заедно със захарта се разбиват на пяна. Прибавя се олиото. 
Към киселото мляко се добавя содата и се изчаква да шупне. Прибавя се към яйчената смес. 

Тава с диаметър 28 см се намазва с олио. Поставя се един цял лист от корите. Друг лист се слага в яйчената смес, изважда се веднага и както е накъсан се разпределя върху първият лист. Поставя се част от изварата. 
Следва цял лист, отново натопен и разкъсан лист, и извара. 
Така се процедира до свършване на всички кори, като се завършва с цяла кора. 
Баницата се нарязва на квадрати. В разрезите с лъжица се налива разтопеното краве масло и останалата яйчена смес. 
Баницата се пече в предварително затоплена фурна на 180 градуса 25 минути и след това фурната се намаля на 160 градуса за още 20-25 минути. 

Докато баницата се пече се приготвя сиропа. 
В малка тенджера се поставят водата и захарта. Сиропът се вари 5-6 минути. Накрая се добавят солта, сока от лимон и ванилията. Оставя се да изстине. 

След като баницата е опечена се оставя да изстине, колкото тавата да не пари. Нарязва се на квадрати и се залива със сиропа. 

Не бързайте да я хапвате :) Нека хубаво се охлади и тогава се насладете наистина на една фантастична сладка баница. 
А, аз бързам да благодаря на Мариана Плачкова за прекрасната рецепта и за насоките при приготвянето и'! 


Да ви е сладко!  


4 коментара:

  1. Леле! На това ми залепнаха очите и си отмъквам половин тава! Страхотна е, Хриси! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Сонче, на мен ми се напълниха устата, като прочетох рецептата на Марианка :) Доволна съм, че я направих и споделих с всички вас.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Хриси, веднага си я набелязах, даже днес тръгнах да правя и се оказа, че захарта няма да ми стигне. Домързя ме да излизам да купя, че имах и други задачи, но тези дни ще напарвя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси, за доверието!
      С нетърпение ще чакам да я видя и в твоят блог!
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване