петък, 27 септември 2019 г.

Запеканка (мусака) с патладжан в гювечета



Продукти:

за сос бешамел
  • 2 с. л. краве масло
  • 2 с. л. брашно
  • 400-500 мл прясно мляко

150-200 г кашкавал


Приготвяне:
Патладжанът се нарязва на филийки. Посолява се леко и се оставя да си пусне горчивата вода. Измива се хубаво и се запича на скара или на оребрен тиган. 

В тиган с олио се задушава дребно нарязаният лук и чесън. Прибавя се каймата и след като се посготви се добавя обеленият и нарязан домат. Подправя се с черният пипер и магданоз. 

За бешамела: в касерола се разтопява кравето масло. Прибавя се брашното. Запържва се и се добавя прясното мляко. След като соса заври се отмества от огъня. 

Продуктите са за 4-5 гювечета. 
Във всяко едно гювече на дъното се поставя от сместа с каймата. Следва няколко кръгчета патладжан и подправка Щипка вкус, смес от каймата и се завършва с патладжан и отново се поръсва с Щипка вкус на MAGGI. Ястието не се соли допълнително. В подправката на MAGGI има морска сол, която е достатъчна за овкусяване на ястието. 
Гювечетата се заливат с бешамела и отгоре се поръсват с настърган кашкавал. 
Пекат се на 200 градуса около 20-25 минути или до зачервяване на кашкавала. 



Идеята за тази вкусотия взех от блога на Ивана ,,С нож и вилица в ръка" 

Приятен апетит! 

2 коментара:

  1. Хитро. Само дето не ползвам подправките на Маги вътре имат и разни добавки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Батето!
      В тази подправка на МАГИ има само морска сол и сушени зеленчуци, няма допълнителни добавки.
      Хубава и ароматна е.

      Изтриване