Продукти:
- 1 цяла патица около 2.200 -2.400 г
- 3-4 селски ябълки
- сол
- черен пипер
- червен пипер
- пушен червен пипер
- картофи
Приготвяне:
Най-неприятното при патиците, че имат едни мънички перца, които преди кулинарна обработка, трябва да се премахнат. Тази задача по принцип се пада на мъжката час у дома, като най-лесно става с горелка, като по този начин не само се премахват малките перца, а и патицата получава един хубав ,,соларен' тен. Този пък моят мъж извади късмет - патицата беше идеално изчистена.
Следва посоляване, като патицата се оставя около 30 минути, за да се овкуси. Поръсва се с черен пипер.
Ябълките се обелват, изчистват се от семенната част и се нарязват на кубчета. Тук е момента освен да се посолят и да се добави ваша любима подправка. Аз поставих само черен пипер на зърна.
Патицата се напълва с ябълките и понеже към нея имаше бонус черен дроб и воденичка, поставих и тях вътре.
Отворът на патицата се зашива с памучен конец.
Обтрива се хубаво с червените пипери и се поставя в тава. На дъното на тавата се налива 1 ч.ч. вода. Тавата се покрива плътно с алуминиево фолио и се поставя в предварително загрята фурна на 170 градуса. Патицата се пече 90 минути.
Картофите се обелват, нарязват се на гредички и се овкусяват със сол и смлян черен пипер.
Фолиото се отстранява внимателно. Патицата е пуснала доволно количество мазнина, в която се поставят картофите.
Тавата отново се покрива с фолиото и се връща в печката за още 40-45 минути.
Картофките през това време са омекнали, поели мазнинка и се топят в устата. Премахва се фолиото и ако патицата все още няма нужният тен, се оставя за още 5-6 минути в печката.
...ами вкусотийка се получи ... въпреки не толкова добрите снимки, не мога да не споделя с вас тази вкусна рецепта, която въпреки повечкото време на топлинна обработка, не отнема много време за подготовката на самите продукти до същинското готвене.
Приятен апетит!
Малееее, умирам си за патица, много я обичам! А с ябълките сигурно ще е чудно, чудно вкусна!
ОтговорИзтриванеСнимките ти са хубави и показват колко в вкусно всичко!
Прегръдки и спорна седмица, сестричке! <3
Много, много благодаря за насърчавищите думи!
ИзтриванеОстава да се насладим на патицата взаимно.
Прегръдки! <3
Хриси, и снимката и патицата са чудесни. Какво му трябва повече на човек, една бутилка хубаво вино и любим човек.
ОтговорИзтриванеКатя
Много правилно си написала, Кате, особенно за любимият човек.
ИзтриванеПоздрави и благодаря!
Страхотно изглежда тази патица, Хриси! Много апетитна!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Пепи!
ИзтриванеТвоите думи са голям комплимент за мен!
Поздрави!
Охо, набелязвам си я веднага, имам във фризера една птица...
ОтговорИзтриване