Продукти:
- 250 г извара
- 1 с. л. захар
- 1/2 ч. л. сол (ако изварата е солена, не слагайте сол)
- 2 яйца
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 1 с. л. лимонов сок
- 150 г брашно + още малко
- олио
Приготвяне:
Изварата се поставя в купа. Към нея се прибавят яйцата, солта, захарта и содата, която е угасена с лим. сок. Всичко се обърква с лъжица.
Прибавя се брашното. Получава се доста гъста каша, която се оставя да престои 10-15 минути.
В чиния се поставя малко брашно.
От тестото се загребва с малка лъжица и се поставя в брашното. Леко се овалва в него и по този начин се приготвят и останалите бухтички.
Бухтичките се пържат на маслена баня в средно загрято олио.
Ще се учудите колко бърза и вкусна закуска ще сервирате на масата, а в замяна ще получите усмивки и благодарности.
От тази доза се получават малко количество бухтички, но все пак са достатъчни за закуска на тричленно семейство.
Да ви е сладко!
Хриси, страхотни са! Ако намалиш малко брашното, изварата и содата, и ги оформиш като топки с длан, после леко дупка, ще получиш румънските понички папанаши. Трябва да са леко лепнещи, но да се оформя от тестото геврече с ръце. Дупката по средата спомага да не се пържат прекалено много, да не останат сурови вътре, да не се пресушат същевременно. Ако се прекали с брашното стават по-сплъстени, иначе са страшно ефирни. Със заквасена сметана и сладко отгоре са бомбастични. Аз на моите зимата през уикендите им ги приготвях често, защото са адски бързи и много вкусни :) Май ще трябва да пусна рецепта докато съм още тук :)
ОтговорИзтриванеХубав празник :)
Благодаря, Инче!
ИзтриванеЩе е хубава тази рецепта за румънските понички папанаши, така че ще чакам с нетърпение рецептата.
Поздрави! :)