неделя, 22 април 2018 г.

Бухти с извара


 Продукти:
  • 250 г извара
  • 1 с. л. захар
  • 1/2 ч. л. сол (ако изварата е солена, не слагайте сол)
  • 2 яйца
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 150 г брашно + още малко
  • олио 


Приготвяне:
Изварата се поставя в купа. Към нея се прибавят яйцата, солта, захарта и содата, която е угасена с лим. сок. Всичко се обърква с лъжица. 
Прибавя се брашното. Получава се доста гъста каша, която се оставя да престои 10-15 минути. 
В чиния се поставя малко брашно. 
От тестото се загребва с малка лъжица и се поставя в брашното. Леко се овалва в него и по този начин се приготвят и останалите бухтички.  
Бухтичките се пържат на маслена баня в средно загрято олио. 


Ще се учудите колко бърза и вкусна закуска ще сервирате на масата, а в замяна ще получите усмивки и благодарности. 

От тази доза се получават малко количество бухтички, но все пак са достатъчни за закуска на тричленно семейство. 


Да ви е сладко! 

2 коментара:

  1. Хриси, страхотни са! Ако намалиш малко брашното, изварата и содата, и ги оформиш като топки с длан, после леко дупка, ще получиш румънските понички папанаши. Трябва да са леко лепнещи, но да се оформя от тестото геврече с ръце. Дупката по средата спомага да не се пържат прекалено много, да не останат сурови вътре, да не се пресушат същевременно. Ако се прекали с брашното стават по-сплъстени, иначе са страшно ефирни. Със заквасена сметана и сладко отгоре са бомбастични. Аз на моите зимата през уикендите им ги приготвях често, защото са адски бързи и много вкусни :) Май ще трябва да пусна рецепта докато съм още тук :)
    Хубав празник :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче!
      Ще е хубава тази рецепта за румънските понички папанаши, така че ще чакам с нетърпение рецептата.
      Поздрави! :)

      Изтриване