Продукти:
- 300 мл прясно мляко
- 150 г кисело мляко
- 7 суха мая
- 2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
- 1 с. л. захар
- 1 с. л. сол
- 5 с. л. олио
- 900 г брашно
- 80-90 г омекнало краве масло
Приготвяне:
За да се получи хубава и пухкава питка, всички продукти трябва да със стайна температура.
Брашното се пресява в голяма купа. Прави се кладенче и в него се поставят маята, солта, захарта, 1 яйце + 1 белтък, топлото прясно мляко, олиото и киселото мляко. Замесва се меко тесто, което се поставя в дълбока намаслена купа. Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
За да се получи хубава и пухкава питка, всички продукти трябва да със стайна температура.
Брашното се пресява в голяма купа. Прави се кладенче и в него се поставят маята, солта, захарта, 1 яйце + 1 белтък, топлото прясно мляко, олиото и киселото мляко. Замесва се меко тесто, което се поставя в дълбока намаслена купа. Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Тестото се разделя на 6 равни части.
Всяка част се разточва на кръг с размер 26 сантиметра. Кръгът се поставя в тава с размер 28 см, постелена с хартия за печене. Намазва се с омекналото масло.
По същият начин се процедира и с останалите 5 части от тестото. Последната кора не се маже с масло.
Питката се разрязвава на 16 сектора, като средата се оставя неразрязана.
Всеки сектор се накланя (без да се завива) на една страна.
Питката се оставя да втаса.
Намазва се със жълтъка, който е разреден с няколко капки прясно мляко.
Питката се пече на 170-180 градуса 35-40 минути.
С благодарност за идеята за питката на Соня Данова.
Само да попитам маята кога се слага?
ОтговорИзтриванеИзвинявайте, видях!
ИзтриванеНяма проблем, понякога в бързината не можем да прочетем цялата рецепта :)
ИзтриванеИ относно маята, понеже имах питане дали може да се използва жива мая, тук да допълня, че ако се използва прясна мая, тя е 20 г (1/2кубче) и се активира в топлото прясно мляко.
Хриси,
ОтговорИзтриванемного интересно оформена питка, подходяща да празник като Великден ! Чудесна е, записвам си рецептата и оформлението.
Христос Воскресе ! Мир и здраве в твоя дом !
Благодаря, Ели!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че питкатата ти е харесала! Лесна е за направа и е много вкусна.
Здраве и благоденствие, и във вашият дом!
Здравей Хриси, пак съм аз Катя. Искам да те пипитам за козунаците от едно тесто два козунака. Аз нямам машина а утре ще правя козунак. Какъв е.реда на замесване когато е на ръка. Имам обикновен миксер с бъркалки за тесто.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти предварително
Катя
Здравей, Кате!
ИзтриванеОтносно козунаците, като си активираш маята, както съм описала, пресяваш си брашното, правиш кладенче и в него поставяш продуктите, без мазнината. Замесваш меко тесто и започваш постепенно да вкарваш мазнината в тестото. Когато тестото е усвоила всичката мазнина, поставяш тестото в голяма намаслена купа, покриваш го със стреч фолио и го оставяш на топло да втаса. След това процедираш по рецептата, както съм описала. Дано съм ти била полезна!
Успех и ще чакам отзиви!
Еха! Голяма красавица, а всъщност лесна за изпълнение, благодарение на снимките от работният процес. Благодаря, че сподели, Хриси! Много ценя в блоговете да се показват освен красивите снимки на крайният продукт и в такива рецепти начинът на работа. Без тези снимки е много трудно човек да си обясни как се случват нещата. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеПитката не е от най-ефектните и красиви, но е лесна за направа и много вкусна, и затова реших да я споделя. А колкото до постъпващите снимки за направата на дадена рецепта и аз ценя, и уважавам труда на блогърите за тяхната направа.
Поздрави и прегръдки, мила! :)