Продукти:
- 2 яйца
- 1 с. л. захар
- 1 с. л. олио
- 1 с. л. оцет
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 500 г кисело мляко
- 10 г бакпулвер
- 500 г брашно
- 250-300 г сирене
Приготвяне:
Яйцата се поставят в купа и се разбъркват с бъркалка. Добавят се захарта, олиото и киселото мляко.
Содата се смесва с оцета, изчаква се да спре да шупти и тогава се прибавя към яйцата и млякото.
Добавя се солта.
Брашното се смесва с бакпулвера и се пресява. Прибавя се към сместа и се бърка с лъжица.
Накрая се добавя натрошеното сирене.
Тавичка с размер 26 см се постила с хартия за печене и се намазва с олио.
Тестото се изсипва в тавата, заглажда се леко и се поставя в предварително загряла фурна на 180 градуса.
Питката се пече 35-40 минути.
Като се извади от фурната питката веднага се намазва с бучка краве масло.
Колкото и лесно да ни се струва направата на содена питка, доста често във вътрешността се получават тъмни петна и питката е по-сбита. Спазвате ли точната рецепта ще получите вкусна, разтърсена и уханна питка, която и на другият ден е мека и въздушна.
Да ви е сладко!
В Боженци имаше един Бай Иван- посрещаше с такава питка на печка с дърва
ОтговорИзтриванеВ Боженци имаше един Бай Иван- посрещаше с такава питка на печка с дърва
ОтговорИзтриванеНе го познавам бай Иван, но рецептата я имам в една стараааа тетрадка и много интересно, защо чак сега се сетих да публикувам тази питка :) Предполагам, че на бай Иван, впредвид и Боженската атмосфера, питката ще е уникално вкусна.
ИзтриванеПоздрави!
Mora da je ukusno.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Божица! :)
ИзтриванеХриси,
ОтговорИзтриванечудесна содена питка.Записвам си рецептата.Ще я изпробвам, смятам да смеся бяло и царевично брашно за по - добър вкус.Чудесна, много красива питка.
Поздрави, весело лято и лека седмица !
Ели, много ти благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеЩе чакам с нетърпение и твоята питка!
Поздрави!
Здравейте! Не съм добра в кулинарията, но ми харесва рецептата! Бихте ли ми споделили, колко гъсто етестото, както и на каква фурна печете: дали с вентилатор или не, някакви други съвети! Предварително Ви благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеТестото е доста гъсто, но все пак може да се бърка с голяма лъжица. Когато поставите дадените продукти и ще получите нужната гъстота.
Питката я пека без вентилатор, но ако Вие я печете с вентилатор, намалете температурата на 160-170 градуса. Другите ми съвети са, както съм и написала да спазите последователността на продуктите.
Поздрави и успех!
Ще очаквам отзиви!
Здравейте! Първо, благодаря за бързия отговор! И аз бързичко я направих! Стана превъзходна! Никакви забележки! Това е заради Вашата отзивчивост! Благодаря! Бъдете здрава!
ОтговорИзтриванеРадвам се, много се радвам, че съм била полезна и питката Ви се е получила чудесна!
ИзтриванеБлагодаря за хубавите думи и за доверието!
Поздрави!
Хриси, прияде ми с от тази вкусна содена питка...ммм, ще я запиша.
ОтговорИзтриванеНепременно я направи, Веси, много е вкусна! :)
ИзтриванеМоята стана малко клисава отвътре.Доколкото разбрах тестото не трябва да се меси, нали така?
ОтговорИзтриванеПравилно си разбрала, Мария, тестото не се меси. Предполагам, че от печенето може да е станала малко клисава. Много са капризни содените питки и понеже рецептата е много сполучлива и затова я споделих с всички вас.
ИзтриванеХриси, уникална питка! Следвах точно рецептата и стана великолепна. Най-много се зарадвах като се получи напукания ефект отгоре. Толкова подробно описваш рецептите си и са толкова изпипани и сполучливи, че си поставям почти нереалистичната си цел да изпробвам всички или надявам се почти всички твои рецепти.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много за доверието и хубавите думи!
ИзтриванеИма ли човек желание и мотировка постига, и невъзможното! Пожелавам ти го от все сърце!
Поздрави!