четвъртък, 9 март 2017 г.

Лесковачка мучкалица


Наскоро видях по телевизора Иван Звездев да приготвя това ястие и както се казва, неговото още не е изстинало и моето беше готово. :)
Потърсих и други рецепти на Лесковачка мучкалица, но не видях съществени разлики от неговата рецепта.
Ястието е типично сръбско, пикантно и много вкусно.
Характерно за него е аромата на скара, примесен с нашенската кавърма.
Лесковачката не е много фотогенична, но за сметка на това е вкусна и се приготвя лесно.
Опитайте...

Продукти:

  • 1 кг свинско дребно месо или вратни пържоли
  • 200 г бекон 
  • 3-4 глави лук
  • 4-5 печени червени пиперки
  • 2 сухи пиперки
  • 300-400 г пасирани домати
  • черен пипер
  • кимион
  • универсална подправка
  • 4-5 скилидки чесън
  • олио
  • сол
  • люта чушка по желание


Приготвяне:
Месото се нарязва на парчета, които са по-големи от тези за стандартните шишчета. Нанизват се на шишове и се запичат на скара. Ако месото ви е пържоли, се запичат и след това се нарязват.
В дълбок тиган (тенджера) се слага лука, нарязан на по-големи полумесеци. Пържи се в олиото до прозрачност. Към него се добавят нарязаните печени и сухи пиперки. 


Поразбърква се и се прибавя нарязаният бекон. 


Готви се няколко минути и запеченото месо се добавя към сместа. 


Ястието се овкусява със солта и подправките. Залива се с гореща вода и се оставя на слаб огън да къкри.


След като месото е омекнало се добавят доматите и нарязаният чесън. Тук е момента да се добави и лютата чушка.


Ястието се доварява още 10-15 минути. 

Лечковачката е много вкусна както топла, така и студена, но все пак топлата храна е балсам за душата. 


Хапнета с наслада и бъдете здрави!


4 коментара:

  1. Тъй сладко си разказала рецептата, че ми идва веднага да опитам! :)
    Хубав петък и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Ами тя Ивана го каза:), много вкусно ястие, аз за пръв път чувам името му, много интересна рецепта. Поздрави, Хриси!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна рецепта, особено с присъствието на печени червени чушки!
    Поздрави, Хриси :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ивана, Кате, Дани, благодаря ви!
    Ястието е много вкусно, така, че който може нека да го направи и опита. :)
    Поздрави и прегръдки, момичета! :)

    ОтговорИзтриване