Продукти:
- 600-650 г брашно
- 150 мл вода
- 150 мл прясно мляко
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. захар
- 2 с. л. олио
- 1 пак. (11 г) суха мая или 1/2 кубче прясна
- 1 яйце
- 150 г сирене
- 30 г разтопено краве масло
- 30 мл олио
Приготвяне:
Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се поставят солта, захарта, 2 с. л. олио, сухата мая, белтъка от яйцето и топлото мляко + водата. Замесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса.
Втасалото тесто леко се премесва и се разточва на правоъгълник.
Кората се намазва с кравето масло смесено с олиото.
От двете страни на правоъгълника се изрязват ленти, които се навиват на рулца.
Кората се поръсва с натрошеното сирене.
Навива се на руло. Рулото се разрязва на две по дължина. Двете части се усукват, като в двата края се поставят навитите рулца.
Хлебчето се прехвърля в тава, постелена с хартия за печене.
Оставя се леко да втаса и се намазва с отделения жълтък.
Пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Още топло хлебчето се намазва с останалата мазнина.
Идеята ми беше за по-малко хлебче, но понякога идеите се разминават с изпълненията.
Макар и по-голямо, хлебчето стана много вкусно, делящо се на конци и свърши за нула време.
Да ви е сладко!
Бъдете здрави и весели! :)
Бъдете здрави и весели! :)
Хриси, печивата ти са разкошни! Чудно хлебче, жалко, че не пред мен:). Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и сърдечни поздрави, Кате! :)
ИзтриванеPRELJEPO
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Bozica!
Изтриване