събота, 4 март 2017 г.

Усукано хлебче със сирене



Продукти:
  • 600-650 г брашно
  • 150 мл вода
  • 150 мл прясно мляко
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 2 с. л. олио
  • 1 пак. (11 г) суха мая или 1/2 кубче прясна
  • 1 яйце
  • 150 г сирене
  • 30 г разтопено краве масло
  • 30 мл олио
Приготвяне:
Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се поставят солта, захарта, 2 с. л. олио, сухата мая, белтъка от яйцето и топлото мляко + водата. Замесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса. 
Втасалото тесто леко се премесва и се разточва на правоъгълник.
Кората се намазва с кравето масло смесено с олиото.
От двете страни на правоъгълника се изрязват ленти, които се навиват на рулца. 
Кората се поръсва с натрошеното сирене.
Навива се на руло. Рулото се разрязва на две по дължина. Двете части се усукват, като в двата края се поставят навитите рулца. 
Хлебчето се прехвърля в тава, постелена с хартия за печене. 


Оставя се леко да втаса и се намазва с отделения жълтък.
Пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. 
Още топло хлебчето се намазва с останалата мазнина.


Идеята ми беше за по-малко хлебче, но понякога идеите се разминават с изпълненията.
Макар и по-голямо, хлебчето стана много вкусно, делящо се на конци и свърши за нула време. 


Да ви е сладко!
Бъдете здрави и весели! :)



2 коментара:

  1. Хриси, печивата ти са разкошни! Чудно хлебче, жалко, че не пред мен:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и сърдечни поздрави, Кате! :)

      Изтриване