четвъртък, 30 март 2017 г.

Супа от зелении


Сезонът е, на пролетна умора, на прекарали вируси и грипове и на отминала тежка зима. И именно в този момент природата ни е дала толкова много полезни тревички. Нека се възползваме от тях и си приготвим вкусна и витаминозна супа.

Продукти: (ориентировъчни)
  • 1 китка лапад
  • 2 шепи коприва
  • 3-4 стръка зелен лук
  • 1 домат
  • 2-3 шепи ориз
  • олио
  • 1 бучка краве масло
  • 100-150 г сирене
  • 1 жълтък
  • кисело мляко за поднасяне
  • сол
  • черен пипер

Приготвяне:
Копривата се измива и се залива с гореща вода. Оставя се на котлона да бъкне около 3-4 минути. Копривата се прецежда, охлажда и се нарязва на дребно. От отварата се оставя около 500 мл.
Лападът се измива, почиства и нарязвана дребно.
Лукът също се нарязва.
В дълбока тенджера се поставя олио и лука, и се запържва леко. Прибавя се лапада и се готви до промяна на цвета. Следва копривата и накрая се добавя обеленият и нарязан на дребно домат.
Сместа се залива с отделената отвара и вода.
Като заври супата се прибавя ориза.
Вари се до готовност на ориза.
Накрая се прибавя натрошеното сирене и супата се отмесва от котлона.
Аз не обичам застройки с кисело мляко и затова застройвам само със жълтък. 


Готовата супа се поръсва с пресен магданоз и се сервира с лъжица кисело мляко.
Да ви е сладко!
Весела, цветна и здрава пролет ви желая! :)

4 коментара:

  1. Хриси, срам, не срам, след толкова време наминавам и аз, да се наредя за вкусна супичка. Чудесна е! Пролет идва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Люси! Чудесна компания ще си бъдем! :)

      Изтриване
  2. Обожавам такава супа, твоята изглежда неустоимо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, и на нас е любима тази супа, особенно в допълнение на сланинка :)

      Изтриване