Сезонът е, на пролетна умора, на прекарали вируси и грипове и на отминала тежка зима. И именно в този момент природата ни е дала толкова много полезни тревички. Нека се възползваме от тях и си приготвим вкусна и витаминозна супа.
Продукти: (ориентировъчни)
- 1 китка лапад
- 2 шепи коприва
- 3-4 стръка зелен лук
- 1 домат
- 2-3 шепи ориз
- олио
- 1 бучка краве масло
- 100-150 г сирене
- 1 жълтък
- кисело мляко за поднасяне
- сол
- черен пипер
Приготвяне:
Копривата се измива и се залива с гореща вода. Оставя се на котлона да бъкне около 3-4 минути. Копривата се прецежда, охлажда и се нарязва на дребно. От отварата се оставя около 500 мл.
Лападът се измива, почиства и нарязвана дребно.
Лукът също се нарязва.
В дълбока тенджера се поставя олио и лука, и се запържва леко. Прибавя се лапада и се готви до промяна на цвета. Следва копривата и накрая се добавя обеленият и нарязан на дребно домат.
Сместа се залива с отделената отвара и вода.
Като заври супата се прибавя ориза.
Вари се до готовност на ориза.
Накрая се прибавя натрошеното сирене и супата се отмесва от котлона.
Аз не обичам застройки с кисело мляко и затова застройвам само със жълтък.
Да ви е сладко!
Весела, цветна и здрава пролет ви желая! :)
Хриси, срам, не срам, след толкова време наминавам и аз, да се наредя за вкусна супичка. Чудесна е! Пролет идва!
ОтговорИзтриванеЗаповядай, Люси! Чудесна компания ще си бъдем! :)
ИзтриванеОбожавам такава супа, твоята изглежда неустоимо!
ОтговорИзтриванеВеси, и на нас е любима тази супа, особенно в допълнение на сланинка :)
Изтриване