сряда, 13 април 2016 г.

Кок или кокакя


Нито бях чувала, нито бях яла тези гръцки сладки, докато не прочетох при Жани от ,,Даровете на Гея'', че са фаворит в гръцките сладкарници и много не им се чудих. Малко са пипкави, изискват време за приготвяне, но зададе ли се празник си заслужава да се почерпим с тези миниатюрни и много вкусни пастички.

Продукти:
за пандишпановите кръгчета

  • 5 яйца
  • 100 г захар
  • ванилия
  • 50 мл вода
  • 5 г амонячна сода
  • 250 г брашно

за крема
  • 500 мл прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • 100 г захар
  • 40 г брашно
  • 40 г царевично нишесте
  • ванилия
  • 25 г краве масло
  • 100 мл течна сладкарска сметана

за глазурата
  • 150 г шоколад за готвене 
  • 50 мл прясно мляко
  • 1 с. л. олио

за сиропа
  • 200 г захар
  • 100 мл вода


Приготвяне:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Прибавя се амонячната сода, разтворена във водата. Ароматизира се с ванилията и се добавя пресятото брашно, като се разбърква с шпатула.
От сместа се поставя в пош с кръгъл накрайник и върху хартия за печене се шприцоват кръгчета с 5 см в диаметър. 


Пекат се в предварително затоплена фурна на 180 градуса до леко покафеняване. Кръгчетата се оставят да изстинат върху хартията и тогава се отлепят.


Жълтъците се разбиват с половината захар до побеляване. Прибавят се брашното и нишестето и се разрежда с част от млякото.
Останалото мляко с другата половина захар се поставят на котлона до завиране. Добавя се горната смес и крема се вари до сгъстяване. Прибавя се кравето масло и се разбърква.
Кремът се изсипва в поднос и се покрива плътно със стреч фолио. (крема изстива по-бързо и не хваща коричка)
Сметаната се разбива до плътност.
Като изстине крема се разбива с миксер и към него се добавя сметаната. Разбърква се с шпатула.

Захарта и водата за сиропа са варят около 10 минути. Изстива.

Кръгчетата се сиропират с четка. 


На половината кръгчета се шприцова крем и се покриват с друго кръгче.


Така приготвените сладки се поставят на студено да стегнат. 

Шоколадът за глазурата се нарязва на дребно и се смесва с млякото и олиото. Поставя се на водна баня до разтопяване и обединяване на продуктите. Получава се хубава и лъскава глазура.

Всяка сладка се потопява в глазурата от едната страна и се оставя на студено. 
По желание се разтопява допълнително шоколад и сладките се украсяват.


Жани пише, че от тази доза се получават 25 сладки, аз получих 35, но явно съм шприцовала по-малки кръгчета. 
Отне ми доста време за приготвянето на тези многоооо вкусни сладки, но ви уверявам заслужава си. Изключително финни, сочни и вкусни малки пастички! 


Пробвайте и да ви е сладко!


16 коментара:

  1. Наистина изглеждат страхотно!

    ОтговорИзтриване
  2. Да дойда и тук да те похваля :) !Чудни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка, за всички похвали! :)))
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Наистина изглеждат меко като възглавнички. Страхотна рецепта, Хриси! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снежи!
      Сладките са много красиви и вкусни, и си заслужават да бъдат направени.
      Поздрави, мила! :)

      Изтриване
  4. Невероятни са, ще ги направя!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудни са, Хриси!!! Виждала съм подобни, но не съм опитвала! Черпя се виртуално от твоите! Усмихната сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, и аз не бях опитвала, докато не ги направих. Много ми харесаха :)
      Благодаря ти!
      Поздрави и прегръдки, мило момиче! :)

      Изтриване
  6. Омайващи сладки,Хриси,убедена съм,че си заслужават труда и старанието и са сочни и вкусни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, хареса ми думата ,,омайващи'' и за твоите козунаци много ще и' прилегне :)
      Благодаря ти за вниманието, мила!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Толкова са красиви, Хриси, а сигурна съм - и вкусни! Твоите са точно като от сладкарница, но аз не се съмнявам в майсторството на ръцете ти! Благодаря и за нагледните снимки! Аз също искам да ги приготвя от доста време, дано се справя също толкова успешно! Много прегръдки и усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за хубавите думи, Люси!
      Много си мила!
      Поздрави и прегръдки! :)

      Изтриване
  8. А, така и аз не ги бях чувала тези сладки, а толкова обичам гръцката кухня:). Много вкусно изглеждат, много са красиви, а снимките ти Хриси са приказни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сладките са много хубави, Кате, и си заслужават занимавката :)
      Поздрави, мила!

      Изтриване