Нито бях чувала, нито бях яла тези гръцки сладки, докато не прочетох при Жани от ,,Даровете на Гея'', че са фаворит в гръцките сладкарници и много не им се чудих. Малко са пипкави, изискват време за приготвяне, но зададе ли се празник си заслужава да се почерпим с тези миниатюрни и много вкусни пастички.
Продукти:
за пандишпановите кръгчета
- 5 яйца
- 100 г захар
- ванилия
- 50 мл вода
- 5 г амонячна сода
- 250 г брашно
за крема
- 500 мл прясно мляко
- 2 жълтъка
- 100 г захар
- 40 г брашно
- 40 г царевично нишесте
- ванилия
- 25 г краве масло
- 100 мл течна сладкарска сметана
за глазурата
- 150 г шоколад за готвене
- 50 мл прясно мляко
- 1 с. л. олио
за сиропа
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Прибавя се амонячната сода, разтворена във водата. Ароматизира се с ванилията и се добавя пресятото брашно, като се разбърква с шпатула.
От сместа се поставя в пош с кръгъл накрайник и върху хартия за печене се шприцоват кръгчета с 5 см в диаметър.
Пекат се в предварително затоплена фурна на 180 градуса до леко покафеняване. Кръгчетата се оставят да изстинат върху хартията и тогава се отлепят.
Жълтъците се разбиват с половината захар до побеляване. Прибавят се брашното и нишестето и се разрежда с част от млякото.
Останалото мляко с другата половина захар се поставят на котлона до завиране. Добавя се горната смес и крема се вари до сгъстяване. Прибавя се кравето масло и се разбърква.
Кремът се изсипва в поднос и се покрива плътно със стреч фолио. (крема изстива по-бързо и не хваща коричка)
Сметаната се разбива до плътност.
Като изстине крема се разбива с миксер и към него се добавя сметаната. Разбърква се с шпатула.
Захарта и водата за сиропа са варят около 10 минути. Изстива.
Кръгчетата се сиропират с четка.
На половината кръгчета се шприцова крем и се покриват с друго кръгче.
Така приготвените сладки се поставят на студено да стегнат.
Шоколадът за глазурата се нарязва на дребно и се смесва с млякото и олиото. Поставя се на водна баня до разтопяване и обединяване на продуктите. Получава се хубава и лъскава глазура.
Всяка сладка се потопява в глазурата от едната страна и се оставя на студено.
По желание се разтопява допълнително шоколад и сладките се украсяват.
Жани пише, че от тази доза се получават 25 сладки, аз получих 35, но явно съм шприцовала по-малки кръгчета.
Отне ми доста време за приготвянето на тези многоооо вкусни сладки, но ви уверявам заслужава си. Изключително финни, сочни и вкусни малки пастички!
Пробвайте и да ви е сладко!
Наистина изглеждат страхотно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеВесели пролетни дни! :)
Да дойда и тук да те похваля :) !Чудни са!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Миленка, за всички похвали! :)))
ИзтриванеПрегръдки!
Наистина изглеждат меко като възглавнички. Страхотна рецепта, Хриси! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Снежи!
ИзтриванеСладките са много красиви и вкусни, и си заслужават да бъдат направени.
Поздрави, мила! :)
Невероятни са, ще ги направя!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! :)
ИзтриванеЧудни са, Хриси!!! Виждала съм подобни, но не съм опитвала! Черпя се виртуално от твоите! Усмихната сряда!
ОтговорИзтриванеГаби, и аз не бях опитвала, докато не ги направих. Много ми харесаха :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави и прегръдки, мило момиче! :)
Омайващи сладки,Хриси,убедена съм,че си заслужават труда и старанието и са сочни и вкусни!
ОтговорИзтриванеРоси, хареса ми думата ,,омайващи'' и за твоите козунаци много ще и' прилегне :)
ИзтриванеБлагодаря ти за вниманието, мила!
Поздрави!
Толкова са красиви, Хриси, а сигурна съм - и вкусни! Твоите са точно като от сладкарница, но аз не се съмнявам в майсторството на ръцете ти! Благодаря и за нагледните снимки! Аз също искам да ги приготвя от доста време, дано се справя също толкова успешно! Много прегръдки и усмивки от мен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи, Люси!
ИзтриванеМного си мила!
Поздрави и прегръдки! :)
А, така и аз не ги бях чувала тези сладки, а толкова обичам гръцката кухня:). Много вкусно изглеждат, много са красиви, а снимките ти Хриси са приказни. Поздрави!
ОтговорИзтриванеСладките са много хубави, Кате, и си заслужават занимавката :)
ИзтриванеПоздрави, мила!