Имате останали белтъци, не ви се правят целувки или ангелски кекс, това е решението за тяхното оползотворяване. Идеята за хляба е от невероятно вкусните белтъчни питки, която рецепта може да видите тук.
Продукти:
- 140 г белтъци (4 броя)
- 100 мл прясно мляко
- 100 мл олио
- 100 мл вода
- 1 с. л захар
- 1 ч. л. сол
- 1 пак. суха мая (11 г)
- 550-600 г брашно
Приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в топлото прясно мляко.
Белтъците се разбиват леко с телена бъркалка. Към тях се прибавя олиото. От сместа се отделя 2-3 с. л. за намазване на хляба.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта белтъците, прясното мляко и водата. Замесва се меко тесто. Поставя се купа, намазва се с мазнина и се покрива със стреч фолио. Тестото се оставя на топло да втаса.
Тестото се премесва. Разделя се на две. Всяка част се прави на фитил, които се увиват (като мартеница) :)
Така оформеното тесто се поставя в продълговата (кексова) форма с размери 30/10 сантиметра.
Оставя се отново да втаса.
Намазва се с отделената смес и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Да ви е сладко!
Няма нещо по-хубаво от домашно приготвен хляб. Направете го и се насладете на невероятният му аромат!
Топло ли е още хлебчето, Хриси?:) Тъкмо го взимам за картофките:), чудно е! Поздрави!
ОтговорИзтриванеНяма вече, Кате, но че омеся един хляб специално за теб :)
ИзтриванеПоздрави!
Чудесно е хлебчето, Хриси! Не съм правила досега хлебче само от белтъци, но като се посъберат - ще опитам! Усмихната седмица, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси!
ИзтриванеИмаш ли възможност непременно пробвай хляба! Сигурна съм, че ще ти хареса!
Прегръдки и усмивки, мило момиче! :)
Истинско пухче е това хлебче!
ОтговорИзтриванеИстинско пухче е това хлебче!
ОтговорИзтриване