петък, 15 април 2016 г.

Белтъчен хляб


Имате останали белтъци, не ви се правят целувки или ангелски кекс,  това е решението за тяхното оползотворяване. Идеята за хляба е от невероятно вкусните белтъчни питки, която рецепта може да видите тук.

Продукти:
  • 140 г белтъци (4 броя)
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 мл олио
  • 100 мл вода
  • 1 с. л захар
  • 1 ч. л. сол
  • 1 пак. суха мая (11 г)
  • 550-600 г брашно


Приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в топлото прясно мляко.
Белтъците се разбиват леко с телена бъркалка. Към тях се прибавя олиото. От сместа се отделя 2-3 с. л. за намазване на хляба.

Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта белтъците, прясното мляко и водата. Замесва се меко тесто. Поставя се купа, намазва се с мазнина и се покрива със стреч фолио. Тестото се оставя на топло да втаса.

Тестото се премесва. Разделя се на две. Всяка част се прави на фитил, които се увиват (като мартеница) :)
Така оформеното тесто се поставя в продълговата (кексова) форма с размери 30/10 сантиметра.
Оставя се отново да втаса. 
Намазва се с отделената смес и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна.


Да ви е сладко!
Няма нещо по-хубаво от домашно приготвен хляб. Направете го и се насладете на невероятният му аромат! 

6 коментара:

  1. Топло ли е още хлебчето, Хриси?:) Тъкмо го взимам за картофките:), чудно е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма вече, Кате, но че омеся един хляб специално за теб :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Чудесно е хлебчето, Хриси! Не съм правила досега хлебче само от белтъци, но като се посъберат - ще опитам! Усмихната седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси!
      Имаш ли възможност непременно пробвай хляба! Сигурна съм, че ще ти хареса!
      Прегръдки и усмивки, мило момиче! :)

      Изтриване
  3. Истинско пухче е това хлебче!

    ОтговорИзтриване
  4. Истинско пухче е това хлебче!

    ОтговорИзтриване