Не знам в колко кухни я споменават Пепа Стоева от ,,Храна за мойте канибали", но у дома е доста спрягана с нейните вкусни ,,канибалски'' ястия. Защо се казва това ястие ,,ала Галерия" също не знам, но мога да ви кажа, че е уникално вкусно. Благодаря ти, Пепи, за всички вкусни рецепти, които споделяш с нас!
Продукти:
- 1 кг пилешно месо (филе, от бутчета)
- 1 кг картофи
- 250-30 г кашкавал
- 100 г топено сирене
- 400 г гъби манатарки
- 3 с. л. царевично нишесте
за маринатата:
- 50 мл ракия (при Пепи - водка)
- 50 мл лимонов сок
- 1 ч. л. захар
- 3 белтъка
- 50 мл соев сос
- 1 к. л. сол
- 1 к. л. червен пипер
- щипка индийско орехче
- щипка черен пипер
- 3 скилидки чесън (смачкани и нарязани)
Приготвяне:
Белтъците се разбиват до побеляване. Към тях се прибавят останалите продукти за маринатата.
Пилешкото месо се нарязва на хапки и се поставя в маринатата. Купата се покрива с фолио и се поставя в хладилника най-малко за 3-4 часа. (колкото повече се остави месото да се маринова, толкова по-добре)
Месото се отцежда от маринатата и се посипва с нишестето. Разбърква се хубаво.
Всяка хапка се поставя в загрята мазнина в тиган и се запържват до готовност.
В същата мазнина се запържват и гъбите, заедно с 20-30 мл от маринатата. Прибавя се топеното сирене и се бърка до разстопяването му.
Гъбите се прибавят към месото.
През това време се изпържват и картофите, които се смесват с месото и гъбите. Размесват се внимателно и се поставят в тава.
При Пепи към ястието се прибавя и филе(шунка), но аз неможах да намеря хубава шунка в кварталния магазин и затова съм я пропуснала.
При Пепи към ястието се прибавя и филе(шунка), но аз неможах да намеря хубава шунка в кварталния магазин и затова съм я пропуснала.
Ястието се поръсва с настърганият кашкавал. Кашкавалът се поставя на половината тава, а другата половина остава непокрита, за тези, които не консумират кашкавал. :) ...и не им се казва за топеното сирене :)
Ястието се запича до разтопяване на кашкавала.
Да ви е сладко!
Винаги съм била на мнение, че домашните не трябва да знаят за всичко, що е в манджата :) Щом не им е противопоказано. Та и с топеното сирене така :)
ОтговорИзтриванеМного апетитно поднесено при теб, Хриси! Радвам се, че сте го го харесали и вие :) А името е наречено на заведението, в което го опитах :) и така си го именувах и в къщи.
Така е, Пепи, колкото по-малко знаят какво има в манджата толкова повече я харесват :)
ИзтриванеОтново ти благодаря за всички уникални рецепти! Респект и възхищение от мен!
Поздрави и прекрасни пролетни дни! :)
Да питам и тук, тъкмо сте се събрали двете майсторки, с какво се заместват 400 г гъби, ако домашните ти не ядат гъби изобщо? И втори въпрос имам: Защо се налага да се добавят 20-30 мл от маринатата (това е около 2 супени лъжици), когато се пържат гъбите? Те пускат достатъчно сок. А ако е за подсилване на вкуса и аромата, то наличието на белтъци разваля вида, тъй като веднага ще се пресекат.
ИзтриванеДари, просто гъби не се слагат :) Нямам идея с какво могат да се заменят, нека и Пепа си каже мнението.
ИзтриванеМаринатата се добавя както и ти си предположила за подсилване на вкуса и тя е толкова малко, че не личи пресичане на белтъци. Мога да кажа даже, че като сложих топеното сирене и гъбите стояха побелели, но след запичането се оправиха.
Така е, както казва Хриси, не си личи белтък на парцали - той полепва по гъбите, но е съвсем малко, а гъбите поемат аромата. Но остава другата влага от маринатата, която при мен е нужна за гъбите, тъй като аз не ги мия, само почиствам и така готвя - а така на тях им трябва малко сок, докато те започнат да се готвят и отпуснат техния си сок - който при неизмити гъби не е много.
ИзтриванеАко не обичат гъби, може да сложиш малко тиквичка, за разнообразие вътре.
И аз уважавам нейните рецепти. Твоите също:))) Чудесно ястие. Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, Пепито е уникална, няма втора като нея...:)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави и прегръдки!