понеделник, 4 април 2016 г.

Пиле ала Галерия


Незнам в колко кухни я споменават Пепа Стоева от ,,Храна за мойте канибали", но у дома е доста спрягана с нейните вкусни ,,канибалски'' ястия. Защо се казва това ястие ,,ала Галерия" незнам, но мога да ви кажа, че е уникално вкусно. Благодаря ти, Пепи, за всички вкусни рецепти, които споделяш с нас!

Продукти:
  • 1 кг пилешно месо (филе, от бутчета)
  • 1 кг картофи
  • 250-30 г кашкавал
  • 100 г топено сирене 
  • 400 г гъби манатарки
  • 3 с. л. царевично нишесте

за маринатата:
  • 50 мл ракия (при Пепи - водка)
  • 50 мл лимонов сок
  • 1 ч. л. захар
  • 3 белтъка
  • 50 мл соев сос
  • 1 к. л. сол
  • 1 к. л. червен пипер
  • щипка индийско орехче
  • щипка черен пипер
  • 3 скилидки чесън (смачкани и нарязани)


Приготвяне:
Белтъците се разбиват до побеляване. Към тях се прибавят останалите продукти за маринатата.
Пилешкото месо се нарязва на хапки и се поставя в маринатата. Купата се покрива с фолио и се поставя в хладилника най-малко за 3-4 часа. (колкото повече се остави месото да се маринова, толкова по-добре)

Месото се отцежда от маринатата и се посипва с нишестето. Разбърква се хубаво. 
Всяка хапка се поставя в загрята мазнина в тиган и се запържват до готовност. 
В същата мазнина се запържват и гъбите, заедно с 20-30 мл от маринатата. Прибавя се топеното сирене и се бърка до разстопяването му. 
Гъбите се прибавят към месото.

През това време се изпържват и картофите, които се смесват с месото и гъбите. Размесват се внимателно и се поставят в тава.
При Пепи към ястието се прибавя и филе(шунка), но аз неможах да намеря хубава шунка в кварталния магазин и затова съм я пропуснала. 
Ястието се поръсва с настърганият кашкавал. Кашкавалът се поставя на половината тава, а другата половина остава непокрита, за тези, които не консумират кашкавал. :) ...и не им се казва за топеното сирене :)


Ястието се запича до разтопяване на кашкавала. 


Да ви е сладко! 

7 коментара:

  1. Винаги съм била на мнение, че домашните не трябва да знаят за всичко, що е в манджата :) Щом не им е противопоказано. Та и с топеното сирене така :)
    Много апетитно поднесено при теб, Хриси! Радвам се, че сте го го харесали и вие :) А името е наречено на заведението, в което го опитах :) и така си го именувах и в къщи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Пепи, колкото по-малко знаят какво има в манджата толкова повече я харесват :)
      Отново ти благодаря за всички уникални рецепти! Респект и възхищение от мен!
      Поздрави и прекрасни пролетни дни! :)

      Изтриване
    2. Да питам и тук, тъкмо сте се събрали двете майсторки, с какво се заместват 400 г гъби, ако домашните ти не ядат гъби изобщо? И втори въпрос имам: Защо се налага да се добавят 20-30 мл от маринатата (това е около 2 супени лъжици), когато се пържат гъбите? Те пускат достатъчно сок. А ако е за подсилване на вкуса и аромата, то наличието на белтъци разваля вида, тъй като веднага ще се пресекат.

      Изтриване
    3. Дари, просто гъби не се слагат :) Нямам идея с какво могат да се заменят, нека и Пепа си каже мнението.
      Маринатата се добавя както и ти си предположила за подсилване на вкуса и тя е толкова малко, че не личи пресичане на белтъци. Мога да кажа даже, че като сложих топеното сирене и гъбите стояха побелели, но след запичането се оправиха.

      Изтриване
    4. Така е, както казва Хриси, не си личи белтък на парцали - той полепва по гъбите, но е съвсем малко, а гъбите поемат аромата. Но остава другата влага от маринатата, която при мен е нужна за гъбите, тъй като аз не ги мия, само почиствам и така готвя - а така на тях им трябва малко сок, докато те започнат да се готвят и отпуснат техния си сок - който при неизмити гъби не е много.
      Ако не обичат гъби, може да сложиш малко тиквичка, за разнообразие вътре.

      Изтриване
  2. И аз уважавам нейните рецепти. Твоите също:))) Чудесно ястие. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, Пепито е уникална, няма втора като нея...:)
      Благодаря ти!
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване