вторник, 8 март 2016 г.

Плодова торта

Честит празник, мили дами!
Бъдете обичани и дарявайте любов!
Бъдете любящи жени, майки и съпруги!
Бъдете лъч светлина и усмивка в сивото ежедневие, което ни заобикаля!
Бъдете благословени! 


Продукти:
за блата
  • 180 г брашно
  • 3 с. л. какао
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 150 г захар
  • щипка сол
  • 2 яйца
  • 150 мл прясно мляко
  • 150 мл олио

за крема
  • 700 мл прясно мляко
  • пудинг Ванилия (37 г) за крем с течност 500 мл
  • 10 с. л. захар
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 15 г желатин + 10 грама за глазиране на плодовете
  • плодове по желание

Приготвяне на блата:
В купа се смесват и пресяват брашното, бакпулверът, солта и какаото. Прибавя се и захарта.
В друга купа се смесват яйцата, олиото. и прясното мляко. Сместа се разбива с тел. 
Двете смеси се съединяват и се разбиват с миксер до хомогенизиране.
Готовото тесто се изсипва във форма с диаметър 22 см, предварително постелена с хартия за печене. 
Блатът се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна, като се проверява за готовност с дървено шишче. 


Приготвяне на крема:
Желатинът се залива с 60 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Пудингът се разтваря с малко прясно мляко, а останалото мляко се поставя на котлона, заедно със захарта,да заври.
Разтвореният пудинг се прибавя към млякото и се вари 2-3 минути. Получава се по-рядък крем, но това да не ви притеснява. Това е и целта. След 3-4 минути, след като крема е отстранен от котлона се добавя желатина. Разбърква се и се оставя да изстине. За да не хваща коричка крема, се покрива със стреч фолио.
Сметаната се разбива до меки връхчета. 
Поизстиналият крем (не е задължително да е напълно изстуден) се разбива с миксер около 2 минути. Тогава към него се прибавя по-малко от сметаната и се разбърква с шпатула до обединяване на двете смеси.
От кремът се отделят 3-4 с. л., които използваме за завършек на тортата. 

Изстиналият блат се разрязва на три части, като се стараем едната част да е по-дебела от другите две, които се използват за дъно и капак на тортата. 
По-дебелият блат се нарязва на кубчета, които се прибавят към крема и се разбъркват леко.

В поднос се поставя единия блат, който се обгражда с отваряем ринг. 
Върху него се изсипва крем и отгоре се поставя другия тънък блат. 
Изсипва се отделения крем и тортата се поставя на студено да стегне, около 3-4 часа.


Тортата се освобождава от ринга и се украсява с плодовете, които се глазират с разтопения, но не горещ желатин. 


Да ви е сладко!
Весел празник, дами!
Усмихвайте се и бъдете щастливи! :)

14 коментара:

  1. Честит 8-ми март, мила Хриси!
    Бъди обичана от мъжете си, щастлива и все така всеотдайна и раздаваща се!
    Пожелавам ти всичко, което бих пожелала на себе си - здраве, защото по - важно от него няма! Весел празник!

    ПП: Черпя се едно голяяямо парче торта за празника и ти изпращам прегръдки и целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Хриси, честит празник, миличка!! Да си преди всичко ЗДРАВА, да си обичана и да даряваш любов, както ти умееш!!
    Прекрасна тортичка за празника си приготвила (как да не те обича човек :) )!!
    Великолепен ден ти желая с голяма прегръдка!!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник!
    Да , животът може да е вкусен, интересен и вълнуващ......тук винаги се усеща като такъв!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник, сестричке!
    Бъди здрава и много щастлива! Обичам те!
    Прегръдки с пожелание за весело празнуване!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит празник, Хриси (с малко закъснение), но пък се надявам, че не само 8ми Март за теб е празник! И то какъв, като гледам какви красоти си сътворила :)
    Пожелавам ти много здраве, вдъхновение и да си много обичана и уважавана!
    Поздрави и много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  6. Габи, Руми, Вили, Ваня, Ели благодаря ви, момичета за вниманието и хубавите пожелания!
    Бъдете здрави,щастливи и много обичани!
    Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасно предложение,Хриси!
    Честит празник с малко закъснение. Въпреки че трябва всеки ден да е празник за дена жена. Да се радва на живота всеки ден.
    Чудесна торта с различни вкусове на плодове, както са жените :)))
    С червени устни като ягодата, нежна като банана. Свежа като ябълката, кисела като кивито. Празнична, като мандаринката. И накрая с чуден вкус на какао.
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Честит празник и тук от мен, Хриси! Бъди все такова вдъхновение за дамите и олицетворение на една истинска такава! Прекрасна торта - пъстра, красива и нежна! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Мисля, че една прекрасна жена, като теб приема поздрави по всяко време!
    Бъди щастлива! А тортата е богата и красива, подходяща за празника!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Много си мила!
      Бъди здрава и много щастлива! :)

      Изтриване
  10. Здравей мила Хриси. Тортата е чудничка но аз имам един въпрос. Понеже много рядко съм работила с украси с желирани плодове а виждам че са поставени върху разбитата сметана моля те дай ми насока как да направя желираният слой отгоре как да го подредя и желирам. Винаги ми се е виждало трудно тази технология на желиране с плодове птгоре и не съм се престрашавала. Благодаря ти предварителнп Хриси. Поздрави Миглена☺

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Меги!
      Много хора се плашат от желатина, но аз мога да те уверя, че с него се работи лесно стига да спазваш някои правила. Обикновено в едно пакетче има 10 г желатин, който се поставя в чаша и се залива с 50-6о г стурдена вода. След няколко минути желатина е набъбнал и чашата се поставя в съд с топла вода, за да може желатина да стане течен. Може да пробваш и друг начин за разтопяване. Както е набъбнал желатина се поставя за 5-6 секунди в микровълнова печка и той се разтопява. Плодовете се подреждат по собствено усмотрение и фантазия. След това с четка се намазват с разтопения, но не горещ желатин. Това е, Меги. Не е трудно, престраши се и пробвай. Успех!
      Хубава неделя!

      Изтриване
  11. Благодаря Хриси. Твоите неща ме вдъхновяват затова и гласувах в конкурса на Благоводител. Желая ти хубав и усмихнат ден и все така нещата който правиш да са поръсини с щипка любов. Поздрави Миглена. ��

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря Хриси. Твоите неща ме вдъхновяват затова и гласувах в конкурса на Благоводител. Желая ти хубав и усмихнат ден и все така нещата който правиш да са поръсини с щипка любов. Поздрави Миглена. ��

    ОтговорИзтриване