понеделник, 21 март 2016 г.

Орехова торта с ягоди



Продукти:
за блата
  • 200 г брашно
  • 100 г краве масло
  • 150 г смлени орехи + 50 г
  • 200 г захар
  • 100 мл прясно мляко
  • 3 яйца
  • 10 г бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 1 с. л. олио

за крема
  • 500 г заквасена сметана 20 %
  • 200 г сирене крема
  • 1 ч. ч. (220 г) пудра захар
  • 1 пак. Paradies Creme на д-р Йоткер
  • 200 г ягоди


Приготвяне:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Прибавя се пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Сместа се разбърква с шпатула и се добавя разтопеното краве масло + олиото.
Накрая се прибавят орехите и прясното мляко.
Форма с размер 26 см се постила с хартия за печене. Сместа се изсипва във формата и се пече на 170 градуса до готовност, като се проверява с дървено шишче.
След като се извади от формата блатът се оставя да изстине върху скара.
Разрязва се на две части. Всеки кръг се изрязва с помощта на ринг на 22 сантиметра в диаметър. 
Остатъците се натрошават и се смесват с 50 г смлени орехи. Тази смес се използва за паниране на тортата.

Заквасената сметана се смесва с крема сиренето, пудрата захар и крема, както е прахообразен. 
Разбива се с миксер до пухкавост.


Единият блат се поставя в поднос и се намазва с половината крем. Върху него се нарязват ягоди. Покрива се с другият блат и тортата се измазва отсрани с крем, след което се панира. 
Останалият крем се поставя в щприц със звездовиден накрайник и тортата се украсява. За финал тортата се гарнира и с нарязани ягоди.  


За блатове на тази вкусна торта ползвах рецептата на Орехово сърце, на моята мила сестра Ивана от ,,С нож и вилица в ръка", за което и' благодаря. Получи се страхотна комбинация с този вкусен крем и за пълен разкош допълнение на пресни ягоди.


И в първите дни на пролетта искам да напиша една мисъл на Джордж Елиът:
,,Носете усмивки и ще имате приятели, носете мрачност и ще имате бръчки."

Весели, усмихнати и слънчеви пролетни дни!



21 коментара:

  1. Изглежда сърахотна поздравления от мен -Валя :-*

    ОтговорИзтриване
  2. Слънчева, цветна и с аромат на пролет торта!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна! Много често се "отбивам" при теб, за да се насладя на кулинарните ти изкушения. Благодаря за поредната рецепта. Тортата изглежда превъзходно!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда страхотна!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Хриси, тортата е уникална! Но съм любопитна за комбинацията на крема с блатовете, защото напоследък преоткривам и обожавам вкуса на кремовете със заквасена сметана, а в комбинация с орехи, просто съвършенно ми звучи!
    Желая ти усмихнат ден, Хриси!

    ОтговорИзтриване
  6. Хриси, тортата е уникална! Но съм любопитна за комбинацията на крема с блатовете, защото напоследък преоткривам и обожавам вкуса на кремовете със заквасена сметана, а в комбинация с орехи, просто съвършенно ми звучи!
    Желая ти усмихнат ден, Хриси!

    ОтговорИзтриване
  7. Нежна торта, пандишпанен блат и мек крем - това виждат очите ми!
    Прекрасно изпълнение, Хриси!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Хриси, обичам торти с ядки и тази няма да я подмина! наскоро правих подобна тортичка, изпратена ми от читател като рецепта! Затова съм сигурна в чудесния вкус на представената от теб! усмивки от сърце, мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Хриси, обожавам орехови торти! Комбинацията, която си направила е много вкусна! Толкова свежо и вкусно си я декорирала!

    ОтговорИзтриване
  10. Поредна уникална и толкова красива торта,Хриси,моите аплодисменти!Кремчето ми е любимо,а украсата много ми харесва,ще взаимствам някой път!Щастливи пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Момичета, много ви благодаря за хубавите думи и за любезното ви отношение!
    Този крем напоследък ни стана любим и реших да го комбинирам с орехов блат. Е, получи се срахотно на вкус! Нещо неможах да срежа блата на две равни части, но и така тортата свърши за отрицателно време :)
    На всички пожелавам здраве и слънчеви дни!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесно съчетание и изглежда невероятно!
    Лека вечер, Христинка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Тортата се оказа много добре вкусово съчетана. :)
      Хубав ден, мила!

      Изтриване
  13. Хриси, с такова удоволствие бих си хапнала от тази красива торта.
    С какво шприцоваш? На мен нещо не ми се получава, ама ползвам един изтормозен шприц, пък и накрайниците ми не струват.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, тортите и сладкишите си украсявам с метален шприц. Сега във всеки магазин за домашни потреби продават метални накрайници и пошове.
      Поздрави и хубава неделя! :)

      Изтриване
  14. Сиропира ли се с нещо блатът? Изглежда страхотно, но вкъщи предпочитаме по-сочните торти... :) Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блатът не се сиропира, но ако искате напръскайте леко блата с подсладено прясно мляко.
      Благодаря и хубав ден!

      Изтриване
  15. Здравейте, смятам да направя тази торта и искам да попитам може ли орехите за блата да бъдат предварително леко запечени.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Тортата не съм я приготвяла със запечени орехи, но смятам, че няма да има проблем, ако орехите са леко запечени.

      Изтриване