петък, 18 март 2016 г.

Сладки Балеринки


Колко много време мина откакто редовно ги правихме тези сладки, само че със звучното име Корекомки. Завивахме ги и като сегашните ,,сълзици". Много сполучливи се получават и с маргарин, и са идеално подслаждане за постещите.
Но както се знае: доброто, дори да е старо, не се забравя. :)

Продукти:
  • 200 г сирене крема
  • 200 г меко краве масло
  • 3 ч. ч. брашно
  • 1 ампула ванилия
  • захар за овалване на сладките


Приготвяне:
Към брашното се прибавят крема сиренето, кравето масло и ванилията и се замесва тесто.
Увива се в стреч фолио и се поставя в хладилник най-малко на 1 час. Тестото трябва да е хубаво охладено, за да не лепне при разточването. 
За по-лесно разточване тестото се разделя на две части, като докато се работи с едната част, другата стои на студено в хладилника.
И така, тестото се разточва на тънко и от него се изрязват с помощта на ринг или чаша кръгчета. Всяко кръгче се овалва в захарта, прегъва се на две, след това още на две и се поставя в тава постелена с хартия за печене. 
Сладките се пекат на 200 градуса в предварително затоплена фурна. 


Да ви е сладко! 

14 коментара:

  1. Елегантни с разперени полички балеринки! :)
    Грабвам си една-две за кефето!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Много обичам тези сладки, Хриси! Толкова семпли, но също и толкова крехки и нежни! Добре ме подсети - време е да ги направя пак! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, не бях ги правила доста години и знаеш ли как ни се усладиха :)
      Поздрави и прегръдки, мило момиче! :)

      Изтриване
  3. Много са готини балеринките, все се каня да ги записвам и аз в блога. Хубаво е да пазим тези рецепти. Поздрави, Хриси!

    ОтговорИзтриване
  4. Зная тази рецепат от миналото, но май не помня аз да съм я приготвяла:)
    Ще си взема от твоите, Хриси!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз имам въпрос: маслото предварително разтопено ли е или просто оставено да омекне?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маслото е омекнало на стайна температура.

      Изтриване
  6. Колко бройки излизат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бройките са взависимост от големината на формата, с която изрязваме сладките, но ориентировъчно излизат около 40-50 сладки.

      Изтриване
  7. Чашата с каква вместимост е?

    ОтговорИзтриване
  8. Мерси мерси! Яна

    ОтговорИзтриване